Topp 20 2010

De mest populære kinofilmene i 2010

År 2010 er forbi og vi ser tilbake på de 20 mest populære filmene på kino i året som er gått.

Stem på din favoritt fra 2010 til høyre her!

Avatar
Avatar

" Avatar" troner på toppen av listen med 527 138 besøk i 2010. Filmen mottok tre Oscar og har i tillegg blitt tildelt en rekke andre priser og nominasjoner. Sci-Fi-filmen er regissert av James Cameron og hovedrollene er fylt av Sam Worthington, Zoe Saldana og Sigourney Weaver. Hovedgrunnen til at "Avatar" ble så populær var den visuelle opplevelsen den ga publikum. Actioneventyret tok oss med inn i en ny og spektakulær verden som vi ikke hadde sett maken til tidligere, noe som førte til at filmen ble den mest populære i 2010.

Knerten gifter seg
Knerten gifter seg

" Knerten gifter seg" ruver høyt på listen med hele 403 654 besøkende i 2010. Spillefilmdebutant Martin Lund står for regien og filmen er basert på Anne-Cath. Vestlys kjente og kjære bøker om "Lillebror og Knerten". Dette er den andre filmen om de to vennene som er blitt varmt mottatt av kinopublikummet. Den lekne, morsomme og sjarmerende historien har noe som gjør at både de små og store familiemedlemmene blir undeholdt.

Om ikke lenge blir det også mulig å se filmen i godsofaen i sin egen stue, da "Knerten gifter seg" kommer på DVD og Blu-ray 2. februar 2011.

Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1
Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1

" Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1" var en etterlengtet film blant fansen og nådde høye publikumstall i 2010, spesielt med tanke på hvor kort tid den gikk på kino ettersom den hadde premiere så sent som 19. november. På de få ukene rakk 402 045 personer å se første del av siste kapittel i den mest suksessrike filmserien noen gang. " Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2" har premiere i juli 2011.

På våre Harry Potter-temasider finner du siste nytt, bilder, trailere og masse mer!

Inception
Inception

Christopher Nolan har med filmer som " Memento", " Batman Begins" og " The Dark Knight" sørget for å markere seg som regissør. " Inception" er nok en suksess, hvor hovedrolleinnehaver Leonardo DiCaprio ikke bryter seg inn i hus, men inn i menneskers hjerner og stjeler informasjon.

Filmen tar opp store spørsmål rundt menneskets tilværelse på jordkloden og hvorvidt det vi ser rundt oss eksisterer eller er skapt av vår egen fantasi. Det er mange kjente fjes fra filmen, blant andre Ellen Page som er kjent fra dramakomedien " Juno", Joseph Gordon-Levitt kjent fra " (500) Days of Summer" og Marion Cotillard som vi har sett med Johnny Depp i " Public Enemies".

Det var hele 361 544 som fikk med seg "Inception" på kino i 2010.

Eclipse
Eclipse

" The Twilight saga - Eclipse" er den tredje filmen basert på bokserien skrevet av Stephenie Meyer. Spenningen, kjærligheten, vennskapet, sjalusien, begjæret og det overnaturlige har gjort filmene til verdenssuksesser. Filmen ble sett av 320 528 stk i 2010, noe som tyder på at publikum ikke får nok av Bella ( Kirsten Stewart), Edward ( Robert Pattinson), Jacob ( Taylor Lautner) og resten av gjengen.

I "The Twilight saga - Eclipse" er Bella nok en gang omgitt av farer og hun tvinges til å velge mellom sin kjærlighet til Edward og sitt vennskap med Jacob. I 2011 kan vi glede oss til neste film; "The Twilight Saga: Breaking Dawn-Part 1", den første delen av det avsluttende kapittelet.

På våre " Twilight-temasider" finner du alt om Twilight-sagaen på et sted!

Hvor mye kan du egentlig om Twilight-sagaen? Test deg i vår Twilight-quiz

Shrek - Lykkelig alle sine dager (3D norske stemmer)
Shrek - Lykkelig alle sine dager (3D norske stemmer)

I " Shrek - Lykkelig alle sine dager" begynner Shrek å savne de gode, gamle dager da han var et "ekte" troll, Esel husker ikke sin beste venn, Pus i støvler er blitt en tjukkas og Fiona er en tøff opprørsleder!

Vi får ikke nok av Shrek og resten av de morsommme vennene hans. Det var 315 145 stk fikk med seg "Shrek - Lykkelig alle sine dager" i år 2010. Dette var dessverre siste kapittelet om det grønne trollet, men om du skulle merke at savnet blir for stort, kan du alltids skaffe deg filmen eller hele boksen som er tilgjengelig på DVD og blu-ray.

Trolljegeren
Trolljegeren

" Trolljegeren" er en såkalt mockumentary som presenterer fiktive hendelser i dokumentarform, og den har fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, Det er ikke hverdagskost å få servert en film om norske troll som vi kjenner fra folkeeventyrene - formidlet i Blair Witch-stil. Som " The Blair Witch Project" kjører "Trolljegeren" den samme stilen med håndholdt kamera, men skiller seg fra førstnevnte ved å legge til en god dose humor. Denne kombinasjonen av skumle troll og humor satt til norske forhold, sørget for at det var så mange som 267 112 personer som rakk å se den i løpet av de få ukene den gikk på kino i 2010.

Alice in Wonderland
Alice in Wonderland

I Tim Burtons filmatisering " Alice i eventyrland" spiller Johnny Depp en av hovedrollene som The Mad Hatter sammen med Mia Wasikowska som 19-årige Alice. Det er nok mange som har et nært forhold Lewis Carrolls elskede "Alice's Adventure in Wonderland" (1865) og "Through the Looking Glass" (1871). Johnny Depp ble nominert til Golden Globe 2011 for beste mannlige skuespiller nettopp for rollen som The Mad Hatter i "Alice i eventyrland", og det var 266 218 personer som fikk med seg filmen i året som gikk.

Er du Johnny Depp-fan? Test dine Depp-kunnskaper her

Sex and the City 2
Sex and the City 2

Det har vært laget seks sesonger med "Sex and the City"-jentene i tillegg til den første filmen " Sex and the City", men det betyr ikke at publikum hadde fått nok av venninnegjengen fra New York. " Sex and the City 2", ble også en suksess med 261 065 personer som så den i 2010. I oppfølgeren har Carrie ( Sarah Jessica Parker) fått sin kjære Big, men hverdagen sliter på forholdet deres og Carrie reiser på eventyr til Abu Dhabi sammen med de andre jentene.

Hvor mye kan egentlig du om "Sex and the City"? Test dine kunnskaper i vår "Sex and the City"-quiz!

Nokas
Nokas

" Nokas" tar for seg det mye omtalte NOKAS-ranet som fant sted i Stavanger, hvor en politibetjent ble skutt og drept. I filmen får vi se hendelsene gjennom øynene til dem som var mest involvert, både ranere, politi og bankansatte og den ble spilt inn i autentiske omgivelser. Skildringen av det som skjedde i Stavanger 5. april 2004 ble sett av hele 249 397 personer i året som gikk.

The Karate Kid
The Karate Kid

" The Karate Kid" ligger på en 11. plass med Jaden Smith, Will Smiths sønn i hovedrollen som Dre Parker sammen med Jackie Chan. Dre må flytte til Beijing og prøve å finne seg til rette i en helt annerledes kultur.

Harald Zwart er mannen bak remaken av klassikeren "Karate Kid" fra 1984, og en kan trygt si at den ble en suksess. Det var 248 498 personer som strømmet til kinoene i Norge for å se filmen i 2010.

Toy Story 3
Toy Story 3

Skaperne av de geniale Toy Story-filmene klarte det igjen med " Toy Story 3" og gjenåpnet lekekassen for kinogjengerne. I film nummer tre får vi et gjensyn med lekene som ikke har mistet sjarmen de hadde i de to foregående filmene. Det var 233 375 stk som så filmen på kino i 2010 for et gjensyn med Buzz, Woody og resten av gjengen.

Robin Hood
Robin Hood

Oscarvinner Russel Crowe ble gjenforent med " Gladiatoren"-regissør Ridley Scott i det storslåtte actioneventyret " Robin Hood". Historien om denne legendariske skikkelsen som tar fra de rike og gir til de fattige, er blitt gjenfortalt fra generasjon til generasjon av de mange som deler Robin Hoods umettelige behov for action og utpregede rettferdighetssans. Det var 211 015 stk som så Russel Crowe som "Robin Hood" på kino i 2010.

Alvin og gjengen 2
Alvin og gjengen 2

I " Alvin og gjengen 2" fikk vi et gjensyn med Alvin, Simon og Theodor hvor det oppstår rivalisering og søt musikk mellom dem og jentegruppen "Chipettes". Det var 200 853 stk som så familiefilmen og disse kan glede seg til 2011, for da kommer nemlig oppfølgeren " Alvin og gjengen 3".

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt
Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt

I " Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt" møtte vi igjen Egon og resten av gjengen, på jakt etter en forsvunnet pengeskatt. I denne filmen får vi også for første gang stiftet et nærmere bekjentskap med barnehjemsbarnet Egon Olsens familie, da Egon kommer på sporet av sin egen stamfar. Det var 189 264 kinogjengere som fulgte banden i jakten på skatten i 2010.

Dragetrenen
Dragetrenen

" Dragetreneren" er en familiefilm som ble varmt mottatt av kinopublikummet. Den er satt til en mytisk verden med tøffe vikinger og flammepustende drager. I sentrum for denne historien finner vi tenåringsgutten Hikken som blir venner med en skadet drage, noe som forandrer hans verden drastisk. Det var 182 991 personer som fikk med seg filmen på kino i året som gikk. For dem som vil se mer av Hikken ser det lovende ut, ettersom det mest sannsynlig vil komme en oppfølger!

Iron Man 2
Iron Man 2

Paramount Pictures og Marvel Entertainment presenterte " Iron Man 2" i april 2010, basert på den legendariske tegneserien om superhelten med Robert Downey Jr. i hovedrollen. I året som gikk var det 162 802 stk som så actionfilmen på kino. Iron Man blir også å se i " The Avengers" hvor flere av de meste kjente superheltene opptrer i en og samme film. "The Avengers" har planlagt premiere i 2012. Før den tid kommer det en "Iron Man 3", så da er det bare å glede seg!

Shutter Island
Shutter Island

Den Oscarvinnende regissøren Martin Scorsese er mannen bak thrillerdramaet " Shutter Island" som ble sett av 160 597 kinogjengere i fjor. Filmen er basert på en roman av Dennis Lehane og forteller historien om hjemsøkte mysterier og psykologisk spenning i et sykehus for sinnssyke kriminelle. Dette er ikke første gang Leonardo DiCaprio har jobbet med regissør Martin Scorsese. Tidligere har de to samarbeidet i filmer som " The Departed", " The Aviator" og " Gangs of New York".

Fritt vilt 3
Fritt vilt 3

" Fritt vilt III" ble som de to foregående filmene i serien populære på kino. Filmen hadde premiere 15. oktober og det var 152 088 stk som så den på kino i 2010. I denne tredje filmen går vi tilbake til begynnelsen for å finne en forklaring på det som allerede har skjedd. Filmen ble også solgt til kinodistribusjon i andre land, som Tyskland, Sveits og Østerrike før den i det hele tatt var ferdig, noe som viser dens appell også utenfor Norge. Med "Fritt vilt III" er den norske skrekkttrilogien avsluttet.

Prinsessen og frosken
Prinsessen og frosken

" Prinsessen og frosken" fra Walt Disney Animation Studios ligger på en 20. plass med 146 580 kinogjengere i 2010. Filmen er en moderne vri på en klassisk historie hvor en froskeprins desperat ønsker å bli menneske igjen. Filmen markerte tilbakekomsten av håndtegnet animasjon fra teamet til John Musker og Ron Clements, med musikk fra den Oscarvinnende komponisten Randy Newman som også står bak musikken til storfilmer som " Biler", " Toy Story" og " Monsterbedriften".

Filmåret 2011 ser også svært lovende ut med filmer som " The Tourist", " Black Swan", " Jeg reiser alene" og " Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides". Vil du se hvilke andre filmer som kommer i 2011 kan du ta en titt her.

Tallene er hentet fra Filmwebs rapportserver.