Det norske filmåret 2011: en kavalkade

En oppsummering av et fantastisk filmår, samt de ti mest sette filmene!

En gunstig statlig etterhåndsstøtte for kinofilm førte til rekordmange norske premierer i 2011. Hvordan gikk det norske filmåret?

TREG START

Marius Holst' drama " Kongen av Bastøy", som hadde premiere i midten av desember 2010, gjorde det godt i årets første måneder, og endte med nesten 280 000 besøkende totalt.

Årets første premierer førte dessverre til noen labre måneder for norsk film. Skrekkfilmen " Mørke sjeler", dokumentaren " Gunnar Goes God" og oppfølgeren " Tomme Tønner 2 - Det Brune Gullet" svarte neppe til filmmakernes forventninger når det gjelder besøkstall.

Tomme Tønner 2 - Det Brune Gullet

Mange argumenterte for at festivalfilmen " Fjellet" ikke fikk sitt fortjente publikum på grunn av negativ pressedekning av de norske filmpremierene. Anne Sewitkys barnefilm " Jørgen + Anne = sant" ble imidlertid en stor suksess - både sett gjennom kritikernes øyne og inntektsmessig.

FLYKRASJ

Så kom skandalen. Annette Sjursens lenge utsatte dramafilm " Pax" traff lerretet i midten av mars, og utløste en voldsom debatt angående filmkonsulentens rolle. I alt 3500 publikummere så den påkostede og stjernespekkede filmen.

Etter en litt rufsete start på det norske filmåret ble manusprisen til " Få meg på, for faen" på aprilfestivalen TriBeCa et varsel om en spennende og variert norsk filmhøst. I mellomtiden forsøkte lavbudsjettsfilmen " Bambieffekten" og komedien " Hjelp, vi er i filmbransjen" seg som sommerfilmer, sistnevnte med ok resultat for ferieperioden.

Viktoria Winge og Julia Schacht i Bambieffekten

JAKTEN ER I GANG!

Høsten startet med et bang, med tidligere nevnte " Få meg på, for faen" og " Hodejegerne", basert på Jo Nesbøs bok med samme navn. Begge filmene har gått godt på kino, men sistnevnte ble en skikkelig kassasuksess både her hjemme og ellers ute i verden. Det planlegges nå en amerikansk versjon av "Hodejegerne".

Smalfilmen " Oslo, 31. august", som selvfølgelig hadde premiere 31. august, har gjort det skarpt med over 60 000 besøkende. Joachim Triers andrefilm har beveget både publikum og kritikere, og har fått et kritikersnitt på hele 9.1 av 10 mulige. " Oslo, 31. august" har også blitt godt kjent utenfor landets grenser, med deltakelse på Cannes-festivalen og priser under Stockholm filmfestival.

KOMISK OSCARBIDRAG

I september ble det klart at Anne Sewitsky er Norges Oscarhåp med komedien " Sykt lykkelig", som hadde premiere i november 2010. I tillegg til å ha regissert flere "Himmeblå"-episoder har hun oppnådd kritikerros og godt besøk for sine to første spillefilmer, og er nå i gang med en film om skøytedronningen Sonja Henie.

Agnes Kittelsen i Sykt lykkelig

Samme måned hadde " Sønner av Norge", " Pushwagner", " Knerten i knipe" og " Kong Curling" premiere, tre filmer som til sammen appellerte til store deler av befolkningen. Måneden etter kom den etterlengtede thrilleren til Pål Sletaune, nemlig " Babycall". Filmen skuffet mange anmeldere, men fikk nesten 80 000 innløste billetter.

Første lørdagen i november var det klart for Den store kinodagen, da det som alltid var halv pris på alle kinoforestillinger. Årets arrangement satte ny rekord med 177 208 besøkende, og premierefilmen " Varg Veum – I mørket er alle ulver grå" kom svært godt ut av det som nest best besøkte film. Ikke lenge etter hadde norges første 3D-film " Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn" premiere, som runder hele 270 000 besøkende når året er omme.

Mads Ousdal og Arthur Berning i Arme riddere

Actionkomedien " Arme Riddere" åpnet den første helgen i desember til stor ståhei da VG nektet å kaste terningkast for filmen. Årets siste norske premiere ble dokumentarfilmen " Min elskede", som omhandler et ektepar der mannen har fått Alzheimer.

Norske filmer med premiere i 2011 fikk et besøk på 2 537 495, mot 2 458 252 i 2010. Veldig bra! Totalbesøket for filmer med premiere i 2011 ble 10 796 442.

DE MEST SETTE NORSKE KINOFILMENE I 2011:

10. Gråtass får en ny venn (80 850 besøkende)

9. Sønner av Norge (85 783)

8. Varg Veum - I mørket er alle ulver grå (100 355)

7. Få meg på, for faen (113 240)

6. Kong Curling (169 526)

5. Jørgen + Anne = sant (170 994)

4. Kongen av Bastøy (186 277)

3. Blåfjell 2 - Jakten på det magiske horn (272 629)

2. Knerten i knipe (313 359)

1. Hodejegerne (557 086)