Tomas Alfredson

Lovord hagler over Alfredson

Den svenske regissøren Tomas Alfredson overøses med ros for sin Gulløve-nominerte spionthriller "Tinker, Tailor, Soldier, Spy".

Filmen " Tinker, Tailor, Soldier, Spy", bygget på John Le Carrés 1974-roman som på norsk heter "Muldvarpen", hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia – der den høstet stor jubel og applaus.

– Det er et mesterverk, sier John Hurt, som medvirker i spionfilmen, til TT Spektra.

John Hurt som Control i Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Filmen forteller sin historie langsomt og metodisk, noe Colin Firth – som spiller dobbeltagent – har tro på.

– Det finnes en tendens til å undervurdere publikum. Jeg tror mange vil sette pris på en film med bra dialog. Alt må ikke være branner og eksplosjoner. Jeg tror dette kommer til å gå bra.

Colin Firth og Gary Oldman på premieren til Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Tomas Alfredson slo gjennom med sin filmatisering av John Ajvide Lindqvists roman " La den rette komme inn" i 2008. Nå undrer mange på hvordan en svensk regissør har klart å komme så nær det tidligere 70-tallets England.

– Folk blir utrolig hjelpsomme når man er en svensk regissør som jobber utenlands. De snakker til deg som om du er veldig gammel, sier Alfredson.

Produsent for filmen, Tim Bevan, valgte Alfredson fordi han ville ha noen som kunne gjøre en film helt annerledes enn den berømte TV-serien fra 1979 med Alec Guinness som Smiley.

– Dessuten er det interessant å finne noen som kan gjøre en reise gjennom en kultur som ikke er hans egen, sa Bevan.

Tomas Alfredson med skuespillerne sine i Venezia før premieren