2011: De beste filmene

Her er filmene som gjorde mest inntrykk på Filmweb-redaksjonen i 2011.

Vi har sagt farvel til Harry Potter, piratene har herjet, og det samme har Knerten, mens Lars von Trier har irritert på seg etablissementet (igjen). En norsk hodejeger har danket ut Hollywood-film etter Hollywood-film, uke etter uke, i det som er et av tidenes beste norske filmår.

Det er en rekke filmer vi gjerne vil trekke frem når vi nå ser tilbake på filmåret 2011, men kun 10 får plass på topplisten vår:

10
10

127 TIMER

En fjellklatrer setter seg fast i et juv i ødemarken. Det er dramatisk i seg selv, men kun Danny Boyle kan skape en hel film ut av det, og gjøre den så engasjerende. En oppvisning i klippekunst og musikkbruk i toppklassen. Og nok et bevis på at James Franco ikke bare er flott å se på.

Mer om filmen

9
9

WINTER'S BONE

Regissør Debra Granik løfter frem skyggesiden av det amerikanske samfunnet - og det unge stjerneskuddet Jennifer Lawrence. Desperasjon, sult og avrevne familiebånd skildres lavmælt, men intenst. Filmen fikk fire Oscarnominasjoner.

Mer om filmen

8
8

BLACK SWAN

Natalie Portman fikk sin første Oscar for sitt portrett av den forstyrrede ballerinaen. En psykologisk thriller med svimlende paranoia - mørk, forførende og ubehagelig fra en mesterlig Darren Aronofsky. Akkompagnert av Tsjajkovskijs mektige musikk.

Mer om filmen

7
7

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

David Fincher er en av vår tids største filmskapere. Det beviser han med sin første Millennium-film, som er mørk, drivende og gjennomført. Og Rooney Mara som virkelig er Lisbeth Salander. Vi trodde virkelig ikke det var mulig å overgå Noomi Rapace.

Mer om filmen

6
6

NADER OG SIMIN - ET BRUDD

Små løgner får store konsekvenser i dette universelle mellommenneskelige dramaet. Årets Gullbjørn-vinner fra Berlin har sanket inn en rekke priser og er en het tittel inn mot Oscar-utdelingen i 2012. En subtil, men gripende og intens film.

Mer om filmen

5
5

THE TREE OF LIFE

Glem alt du vet om historiefortelling og hvordan en typisk Hollywood-film bygges opp. Terrence Malicks film bryter konvensjoner og er mer enn en film, den er sanselig, meditativ og uendelig vakker. Med tidenes beste barneskuespillere.

Mer om filmen

4
4

OSLO 31. AUGUST

Fantastisk dialog. Smart, men likvel ekte. Et nært portrett av Oslo og en ung manns skjebne. En film som velforjent vises på filmfestivaler verden over, en sterk ambassadør for norsk film. Høydepunktet er samspillet mellom Brenner og Danielsen Lie - en frokost og en samtale.

Mer om filmen

3
3

MELANCHOLIA

Dyster, vakker og forstyrrende. Lars von Triers apokalypse rokker deg langt inn i sjelen. Det fine med han er at han alltid bringer noe helt nytt: ikke en bokadapsjon, ikke en remake, ikke et oppskriftmanus - alltid originalt og overraskende. Og Charlotte Gainsbourg er en bauta.

Mer om filmen

2
2

KONGENS TALE

Oscarvinneren i 2011 med en strålende Colin Firth som den stammende kongen. En biopic som appellerer mye bredere enn man i utgangspunktet skulle tro. Humor, varme og nydelige bilder. Skuespillerprestasjoner herfra til evigheten.

Mer om filmen

1
1

DRIVE

Stilsikkert, vakkert og svært kontrastfylt. En rolig og dempet rytme, med svært lite dialog, som plutselig eksploderer i voldsom brutalitet, eksemplifisert i den ikoniske heisscenen. Og Ryan Gosling. Vi elsker Ryan Gosling. Alle burde elske Ryan Gosling.

Mer om filmen

Utvalget av filmer er kun de som hadde norsk kinopremiere i 2011. Kom gjerne med din toppliste i kommentarfeltet!