The Wire

Topp 10 TV-serier

Vi lever i TV-serienes gylne tidsalder. Her er seriene som har vært med på å skape trenden.

Det er ikke lenge siden TV-serien ble sett på som filmens stebror, og få filmarbeidere med respekt for seg selv ville ta i mediet med ildtang. Dette har endret seg radikalt de siste årene, og filmskapere, manusforfattere, produsenter og skuespillere nærmest strømmer til TV-seriene.

I anledning sitt 20 års-jubileum i 2010 kåret filmnettstedet IMDb de 20 beste TV-seriene de siste 20 årene.

Her er de 10 som nådde øverst på deres liste:

10

AKUTTEN (ER)
Drama fra sykehus-mijøet har vært tilstede siden TV-historiens begynnelse. Men få har oppnåd noe lignende den massive suksessen til "Akutten", med sine 23 Emmy-priser og enorme seertall verden over. Fra 1994 til den siste episoden i 2009 har serien portrettert det skjøre livet blant akutt-personalet på sykehuset i Chicago, fra dramatiske operasjoner til relasjonene blant legene, sykepleierne og deres pasienter. Følsomt og i stille i det ene øyblikket, voldsomt dramatisk i det neste - man visste aldri hva man kunne forvente fra uke til uke.

09

THE OFFICE
Denne britiske serien tok arbeidsplass-komedien til nye, ukomfortable høyder. Ricky Gervais og hans partner Stephen Merchant introduserte verden til David Brent (spilt av Gervais), et mareritt av en sjef; insensitiv, med elendig selvinnsikt og rett og slett fullstendig på jordet. Med virkemidler fra den observerende dokumentarfilmen skapes en illusjon av at livet på kontoret er virkelig, som setter de ubehagelige situasjonene på spissen. Solgt til over 60 land og med en rekke priser er serien en av tidens mest populære britiske serier.

08

PRESIDENTEN (The West Wing)
Snerten og den emosjonelle dybden av denne serien har gjort den uhyre populær hos fansen, uavhengig av politisk ståsted. Aaron Sorkin, en av Hollywoods største manusforfattere, presenterer Det Hvite Hus med et humanistisk perspektiv, hvor empati og optimisme ofte seirer over politisk kynisme. Verden trenger en president som Bartlet (Martin Sheen). Serien har vunnet 3 Golden Globe-priser og rekordhøye 27 Emmyer.

07

LOST
Denne serien balanserer mellom vitenskap, åndelighet og religiøs symbolikk samtidig som den fanger publikum med intens action og relasjonene mellom de overlevende fra en flystyrt. Få serier har skapt så mye spekulajosner, undring og pønsking blant fansen, frustrerende og tilfredsstillende på samme tid. Med "Lost" ble en ny standard satt for sjangeren som vil bli vanskelig å matche, med svært høye seertall og en rekke prestisjefylte priser.

06

ARRESTED DEVELOPMENT
Denne beskrivelsen av en svært dysfunksjonell familie kom som et friskt pust i situasjonskomedien. En serie full av absurditeter som tar publikums intelligens på alvor, med subtil og smart humor, tilsynelatende usyldig, men egentlig ganske drøy. Med gode kritikker, seks Emmy-priser og en Golden Globe, fikk serien likevel ikke den brede publikumsoppslutningen den fortjente, og ble kansellert etter tre sesonger.

05

THE SHIELD
Det som kunne vært nok en politi-serie, ble et kontroversielt studie i makt og korrupsjon verden ikke hadde sett før. Politimannen Vic Mackey (Michael Chiklis) herjer systemet og lurer politikere, sjefer og gangstere for å melke sin egen karriere. Hans prosjekt ender på en måte ingen kunne forestilt seg, og seerne sent vil glemme. Den siste sesongen fikk AFIs pris for beste TV-serie i 2008.

04

MAD MEN
Med kraftig innflytelse på motebildet og sin frie fremstilling av det patriarkalske 60-tallet, har denne serien blitt den store serie-snakkisen den siste tiden. I tillegg er dette den mest intrikate oppvisning i subtekst vi har sett på TV på lang tid. Et brilliant studie av hvordan polerte fasader driver amerikansk smak, kultur og historie. Kritikerrost for sin autensitet og visuelle stil, har serien hittil håvet inn en rekke priser og fått et stort publikum verden over. And counting.

03

SOPRANOS
Dette er ikke en hvilen som helst mafiagreie. Gjennom seks sesonger har HBO-serien "Sopranos" fascinert en hærskare av fans med sine sammensatte karakterer, ledet av an Tony Sopranos (James Gandofini), mafiabossen som starter serien med et psyisk sammenbrudd. Med genial bruk av musikk, bilder og humor, er serien elsket av kritikerne såvel som fansen, og overøst med priser. Et karakterdrama som også er et studie i den klassiske organsierte kriminalitetens undergang ved fremveksten av forrentnings-Amerika.

02

DEADWOOD
Det ville Vesten har blitt portrettert til det kjedsommelige opp gjennom TV-historien, men sjelden har en serie fremstilt gullrushet, med all sin voldelige glorie, på dette nivået. Med utbordert dialog som sammenlignes med Shakespeares, følger publikum Deadwood fra en leirpass til by, fra et uorganisert samfunn til vestlig kapitalisme. En HBO-serie som føyer seg inn i rekken av store serier fra denne premisslevrandøren for den moderne TV-serien.

01

THE WIRE
Gjennom 5 sesonger gis et mesterlig portrett av Baltimores narkoproblematikk, speilet gjennom gettoen, havnen, byrådet, skolene og media. Den kritikerroste HBO-serien er skapt av tidligere journalist David Simon, som også står bak miniserien "Generation Kill". Med imponerende karakterportrett, kompromissløs realisme og en historiefortelling på nivå med historiens beste romaner, har "The Wire" krøpet under huden på publikum verden over. Og blitt der.

Runners up til listen er disse TV-seriene: "Seinfeld", "NYPD Blue", "Project Runway", "30 Rock", "Buffy - Vampyrenes skrekk", "Battlestar Galactica", "Dexter", "Glee", "Frasier" og "Friday Night Lights".

Les mer om aktuelle TV-serier!

Enig med listen? Kom gjerne med din toppliste!