Michael Nyqvist i Mission: Impossible: Ghost Protocol

Ny bombe i Hollywood

Svenske Michael Nyqvist sprenger seg vei mot både atomkrig og Hollywood i "Mission: Impossible – Ghost Protocol".

Tom Cruise er for fjerde gang tilbake i rollen som spesialagenten Ethan Hunt i filmkonseptet "Mission: Impossible", med norsk premiere 27. januar. Denne gangen er det den svenske fundamentalisten og atomkrigshisseren Kurt Hendricks, spilt av Michael Nyqvist, som er årsaken til det umulige oppdraget Hunt skal gjennomføre i " Mission: Imossible - Ghost Protocol".

Selv trodde Nyqvist det var lite sannsynlig at han skulle få et slikt skuespilleroppdrag.

– Manageren min ringte og spurte meg om jeg ville spille mot Tom Cruise. "Jaha, i hva slags film da?" lurte jeg. "Mission: Impossible", svarte han. Jeg var sikker på at det var en spøk. Det er ikke akkurat den typen roller jeg er kjent for, sier Nyqvist.

Tom Cruise i Mission: Impossible - Ghost Protocol

Aldrende actionfigur

Da det gikk opp for han at tilbudet var reelt, kunne han ikke takke nei.

– I en alder av 51 år får jeg for første gang tilbud om å spille en actionrolle i Hollywood! Bedre middel mot femtiårskrise finnes vel ikke, spøker Nyqvist.

– I tillegg er det selvfølgelig alltid spennende å prøve noe nytt, fortsetter han, og legger ikke skjul på at det er rollen som Mikael Blomkvist i "Millenium"-filmene som har banet vei for hollywoodkarrieren.

Mikael Blomkvist i rollen som Michael Nyqvist også i Luftslottet som sprengtes

Likevel føler han seg foreløpig ikke som noen stor stjerne. På tross av at han sitter på hotell i Oslo omgitt av representanter for sitt amerikanske filmselskap, som sørger for at han har alt han trenger, og med stoppeklokke passer på at han får sine tilmålte intervjupauser.

– Selve skuespillerjobben er den samme uansett om den er i Hollywood eller ikke. Men jeg må innrømme at det var stas å spille mot folk jeg bare har sett på kino, sier han, og forteller at han ble godt kjent med "Tom" og "Paula", som han omtaler Tom Cruise og Paula Patton som.

Paula Patton og Simon Pegg i Mission: Impossible: Ghost Protocol

– Vi ble en veldig bra gjeng. Det hjelper nok at filmen er så fysisk. Når filmingen startet var det bare å kaste seg ut i det og brake sammen, sier Nyqvist, som forberedte seg med to timer med boksing og annen kampsport hver dag.

– Tanken vår var at Kurt Hendricks skulle være i stand til å gjøre hva som helst.

Ekstremist

Nyqvist syntes det var inspirerende å lære stunt av verdens beste stuntmenn.

– Det er noe av det beste med Hollywood, at det er profesjonalitet i alle ledd, ikke minst når det gjelder dem som er ansvarlig for stuntene, sier han.

Også rent intellektuelt gjorde han grundige forberedelser til rollen som fundamentalisten Kurt Hendricks.

– Det var spennende å grave seg ned i fundamentalistenes og ekstremistenes verden, fra Hitler til Milosevic og Saddam. Det er mange eksempler på områder her i verden der man enten må være for eller mot. Bakteppet for handlingen i " Mission Impossible: Ghost Protocol" er veldig realistisk, sier han.

Hvordan karrieren hans blir framover kan han ikke si noe spesifikt om.

– Jeg er åpen for alt, jeg er på en bølge for tiden der jeg kaster meg på det som virker moro. Det kan være Hollywood eller noe annet, så lenge rollen virker interessant eller det er en god regissør, sier han.

På tross av mange rolletilbud avviser han at han er på noen karrieretopp.

– "Å være på toppen av karrieren" er noe idrettsutøvere kan være. Som skuespiller har man også en fot i angsten og det usikre, sier Nyqvist, som denne kvelden kan sette foten på den røde løperen på festpremieren i Norge, uten Tom Cruise med sin side, men vel vitende om at "Mission: Impossible – Ghost Protocol" allerede er blitt en stor suksess i USA.