Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Spionene lokket Alfredson utenlands

Kanskje tar spionfilmen "Tinker Tailor Soldier Spy" den svenske regissøren Tomas Alfredson hele veien til Oscar-prisutdelingen.

– Jeg skal reise på kampanjetur til USA nå, sier han.

Det blir en hektisk måned for Alfredson: " Tinker Tailor Soldier Spy" basert på John le Carrés 1974-roman som på norsk heter "Muldvarpen" (som også blir filmens norske navn), skal lanseres – beleilig nok akkurat samtidig som Oscar-sesongen inntreffer.

– Jeg skjønner meg ikke helt på det selv, men det er stort, komplisert spill med middager og sammenkomster og visninger. Det er jo flere tusen medlemmer i Oscar-akademiet, så det er masse tull rundt de der statuene. Men det virker som om Gary Oldman kan være en som kan bli nominert, sier Thomas Alfredson om sin films stjerne.

Gary Oldman som George Smiley i Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Oldman spiller rollen som George Smiley – som blir kalt inn for å jakte på en sovjetisk muldvarp i sikkerhetstjenesten.

– Og filmen da, har den en nominasjonssjanse?

– Vi får se, dette er så uvirkelig – så det får bli som det blir, sier Alfredson.

Vampyrer var starten

Tomas Alfredson har egentlig aldri interessert seg for spioner. Likevel lot han seg lokke til å forlate Sverige og prøve seg på en internasjonal karriere av det litt innviklede og spennende dramaet fra den kalde krigens dager.

– Jeg ble veldig oppvartet fra utlandet etter " La den rette komme inn", sier han om filmatiseringen han sto for av John Ajvide Lindqvists annerledes vampyrroman i 2008.

Regissør Tomas Alfredson på settet til La den rette komme inn

– Det er en ganske ny situasjon å havne i når man er 46 år og ganske vant med hvordan livet ser ut, så jeg ble ganske reservert av det. Det er et stort skritt å ta – ikke å arbeide på sitt eget språk, og flytte utenlands og jobbe med folk man ikke kjenner.

Sier Alfredson, som gjerne medgir at det da var litt paradoksalt å velge en ganske så "vanskelig" film, rent fortellermessig.

– Ja, men skal det gå til helvete skal det skje for full musikk, ler han.

Le Carré er fan

"Tinker Tailor Soldier Spy", som har norsk premiere i januar, hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia i august-september. Men Alfredson syntes det var nesten mer stas å vise filmen for alle venner, familie og bekjente under den nylig avholdte filmfestivalen i Stockholm.

–– Det blir litt ekstra høytidelig. Visningene i utlandet har vært morsomme og nervøse, men det blir spesielt når man er hjemme. Litt ekstra store krav til bevisbyrden, sier han.

For det er en film med komplisert intrige. Men reaksjonene har hittil vært svært positive. Som i Venezia – der anmelderne gikk i spinn og hyllet både Alfredson og Gary Oldman i hans ikoniske rolle som Smiley.

Colin Firth, Gary Oldman og Benedict Cumberbatch på premieren til Tinker, Tailor, Soldier, Spy

– Det er ekstra morsomt siden så mange fremdeles forbinder Smiley med Alec Guinness, som spilte ham i den gamle fjernsynsserien. Det var det aller vanskeligste da vi skulle besette rollen. Det tok et halvt år innen vi kom på Gary Oldman, forteller regissøren.

Selv John le Carré er fan av filmen. Han og Tomas Alfredson møttes flere ganger. Da fortalte le Carré detaljer fra sin tid som spion på 1960-tallet, og fra livet på MI16 – eller "the Circus", som den innerste kretsen ble kalt.

Oppfølger?

Karakteren Smiley figurerer i en rekke av le Carrés bøker, og i følge Indiwire ryktes det allerede at det kan komme en oppfølger til Alfredsons film (red. anm.).

Til FILMPERLER - for deg som elsker film!