Gary Oldman i Muldvarpen

Oscarnominert krim

Alt du trenger å vite om "Muldvarpen".

Etter at en britisk agent blir utsatt for attentat under et mislykket oppdrag i utlandet blir toppagent George Smiley sammen med sin sjef sparket fra jobben i den britiske etterretningstjenesten. Men når det oppstår mistanker om at en spion på høyeste nivå har innfiltrert organisasjonen, ber regjeringen Smiley om å ta jobben med å finne og identifisere den skyldige, alt under strengt hemmelige rammer.

Les også: "Muldvarpen" har fått tre Oscarnominasjoner

"Muldvarpen", internasjonalt kjent som "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", bygger på boken til den verdenskjente britiske forfatteren John le Carré. Bokens kompliserte plott utgjorde en TV-serie i 1979, med Alec "Obi-Wan Kenobi" Guinness i hovedrollen. Nå er Sirkus og dets venner og fiender tilbake i søkelyset.

Colin Firth i Muldvarpen
Colin Firth i Muldvarpen

HOLD TUNGEN RETT I MUNNEN!

Regissør Tomas Alfredson har ikke gjort skam på le Carrés bok ved å fortelle kinogjengeren en enkel historie. En ordliste er derfor på sin plass:

Sirkus: den britiske etteretningstjenesten, tidligere ledet av Kontroll. Ledes nå av Percy Alleline.

Gary Oldman i Muldvarpen George Smiley ( Gary Oldman): Mangeårig agent i Sirkus og Kontrolls nærmeste medarbeider, dras med i dragsuget av det mislykkede oppdraget.

Kontroll ( John Hurt): Mangeårig leder av Sirkus, tvinges til å gå av etter det mislykkede oppdraget. Hadde mistanke om en muldvarp i Sirkus, med fem konkrete mistenkte.

Percy Alleline ( Toby Jones): Mangeårig agent i Sirkus, nå øverste sjef etter at Kontroll gikk av.

Ricki Tarr ( Tom Hardy): Ung Sirkus-agent, gjør noen grove feil under et utenlandsk oppdrag. Har nå både Sirkus og russiske agenter på nakken.

Benedict Cumberbatch som Peter Guillam i Muldvarpen Peter Guillam ( Benedict Cumberbatch): Lovende Sirkus-agent, sjef for Tarr. Smileys mann innenfor Sirkus.

Bill Haydon ( Colin Firth): Mangeårig agent i Sirkus, en av Allelines nærmeste medarbeidere. Nær venn av Prideaux, og er fetteren til Smileys kone.

Jim Prideaux ( Mark Strong): Tidligere medlem av Sirkus, offer for det tidligere nevnte mislykkede oppdraget. Har nå fått ny identitet.

Toby Esterhase: Rekruttert av Kontroll, nå en av Allelines nærmeste medarbeidere.

Roy Bland i Muldvarpen Roy Bland: Mangeårig agent i Sirkus, en av Allelines nærmeste medarbeidere.

Oliver Lacon: Jobber i departementet, rekrutterer Smiley til oppgaven.

Polyakov: Russisk mellommann, men hvem jobber han egentlig for?

Karla: Sjef for den russiske etterretningstjenesten; Senteret.

" MULDVARPEN" HAR PREMIERE FREDAG 27. JANUAR.