Michelle Williams og Meryl Streep

Kvinneportretter i årets Oscar-race

Tolkninger av to av verdens mest kjente kvinner kjemper mot hverandre i årets Oscar-race.

I vinter kan du se to av verdens mest kjente kvinner portrettert i hver sin storfilm, Marilyn Monroe i "My Week With Marilyn" og Margaret Thatcher i "Jernkvinnen".

Begge rolleprestasjonene er nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

Meryl Streep i Jernkvinnen

" Jernkvinnen" viser historien om Margaret Thatchers vei til makten. Elsket og hatet av en hel verden sto hun like prinsippfast. Filmen forteller om Thatchers oppkjøring mot posisjonen som Storbritannias første og eneste kvinnelige statsminister, og frem til hun ble presset ut av sine egne konservative partifeller i 1990. Den viser også hennes personlige kamp mot klasseskillet og kjønnsdiskrimineringen i britisk politikk.

Meryl Streep overrasker i rollen som Margaret Thatcher. Karakteren er særs kompleks, og Streep tolker den med presisjon både i de feminine stundene på hjemmebane, som lettere forvirret eldre dame, og i rollen som karakteristisk leder. Hennes tolkning av Thatcher er av anmeldere omtalt som "forbløffende og nesten feilfri", og vi kan ikke annet enn å bøye oss i støvet. Meryl Streep er uten tvil dronningen av Oscar med sine 17 skuespillernominasjoner.

Les også: Meryl Streep roses for sin Thatcher

Filmen er en sikker vinner på grunn av nettopp Streeps intime og overraskende tolkning av en ekstraordinær kvinnes kamp om makten.

Se traileren her!

Filmen har norsk premiere 3. februar 2012.

Michelle Williams i My Week with Marilyn

" My Week With Marilyn" tar for seg en hittil ukjent uke i skuespilleren og ikonets liv. På innspillingssettet til filmen " The Prince and the Showgirl" sliter ikonet med prestasjonene, og alt forverres når Monroes tredje ektemann Arthur Miller må forlate innspillingen til fordel for arbeid. Monroe finner trøst i den unge innspillingsassistenten til Sir Laurence Olivier, Colin Clark ( Eddie Redmayne), som viser henne gledene ved det britiske livet.

Michelle Williams portretterer Monroe tilnærmet perfekt. Fakter, toneleie og utseende er gjort med en slik presisjon at det ikke kommer som noen overraskelse at hun er utpekt som en av Oscar-kandidatene i 2012. Williams har vært nominert til Oscar tre ganger allerede for sine roller i " Brokeback Mountain" og " Blue Valentine", men har ennå ikke vunnet.

Les også: Ærespris til Michelle Williams

Filmen er en sikker vinner for alle som vil ha en forførerisk dose glamour samtidig med en god historie.

Se traileren her!

Filmen har norsk premiere 13. januar 2012.