Rupert Grint og Daniel Radcliffe i Harry Potter og ildbegeret

Da Harry Potter kom ut av skapet

Harry Potter lever et aktivt liv også utenfor JK Rowlings bøker. Ikke mange ser ham i et homofilt forhold med erkefienden Draco Malfang. Men noen gjør det – i «fanfic»'enes verden.

«Draco puster ham varmt i nakken og kjenner kroppen slappe mer og mer av der han holder Harry tett inntil seg, uten å ville slippe taket. Samtidig oppdager Harry at han aldri har hatt det så deilig som nå».

Velkommen til fic'enes verden. Fan fic – eller «fan fiction» – er en av de mange nye planetene som stadig dukker opp i cyberspace. Kort fortalt dreier det seg om nettsteder der helter og heltinner fra film, TV og litteratur lever videre – godt hjulpet av sine fans verden rundt. Fenomenet har eksistert i flere tiår, men har de siste årene utviklet seg til en egen litterær sjanger, takket være internett.

De mest komplette arkivene på internett kan skilte med over en million fortellinger. Ethvert tenkelig idol er representert, fra Hamlet til Britney Spears. Bare på det eldste nettstedet viet Harry Potter (www.harrypotterfanfiction.com) er det lagt inn nærmere 18.000 historier, men totalt finnes det over 200.000 Harry Potter-bidrag på nettet. De kommer fra alle verdens kanter og kan variere fra noen korte dialoger til eventyr i full romanlengde

– For de fleste dreier det seg om spenningen de får ved å skrive noe som blir lest av andre og kommentert, sier Jennie Levine, bibliotekar ved University of Maryland. Hun var med på å starte sugarquill.net, et av nettstedene som er viet Harry Potter.

Har du en forfatter i magen, er ikke fanfic'ene langt unna. Fordelen er at du starter med et allerede ferdig univers. Det blir som å gå til dekket bord hvor karakterer, navn og steder ligger der fiks ferdig – det er bare å sette seg til bords og starte skrivingen.

– Det er et ideelt utgangspunkt, sier Levine. – Når det er sagt, håper vi også at nettstedet kan være et springbrett for dem som vil skrive sine egne, originale historier.

Sugarquill tillater ikke at hva som helst – unnskyld uttrykket – kommer på trykk. Nettstedet har circa 25 redigerere som alle bidrag må passere før de eventuelt slipper gjennom nåløyet og kan lese av hele verden.

Og dreier det seg om sex, skjerper redigererne seg. Et stort antall fanfic-forfattere har spesialisert seg på å utvikle romanser mellom sine favorittkarakterer. Sugarquill aksepter at Amor skyter sine piler, men luker ut bidrag som åpent beskriver seksuelle handlinger.

– Vi lar dem ikke gjøre det på sofaen, sier Levine.

Derimot fines det andre nettsteder som lar figurene gjøre det overalt, på alle tenkelige måter

– Det er ikke min jobb å stå der med pekefingeren. Så lenge det er velskrevet, legger vi det ut, sier Vikki Dolenga, som står bak en annen Harry Potter-fanfic med et langt mer voksent innhold, Restrictedsection.org. Hun hevder at nettstedet har over 200.000 daglige treff og at historiene representerer erotikk mer enn pornografi.

Et stort antall av bidragene faller inn under en egen kategori hvor karakterene skifter fil fra hetero til homo, som i eksemplet med Harry Potter og Draco. Denne typen, også kalt «slash fiction» har sin opprinnelse i fanfic'er skrevet på 70-tallet der jentemagneten Captain Kirk og Mr. Spock fra Star Trek ble koblet sammen i en homoallianse. Overraskende nok er denne sjangeren dominert av kvinnelige, heterofile bidragsytere.

– Jeg synes det er utrolig frigjørende, sier Lauren, som har spesialisert seg på Harry Potter. – Jeg er ikke sikker på hvorfor jeg lar dem bytte fil, men det er noe med at jeg får større distanse til stoffet, noe som gjør det lettere å skrive.

Reaksjonen fra de opprinnelige og «ekte» forfatterne er blandede.

– Jeg tillater ikke fan fiction, sier Ann Rice, forfatter av Vampire Chronicles. – Figurene er beskyttet av opphavsrett. Jeg blir forferdelig opprørt bare av å tenke på mine figurer i en fan fiction.

Hva sier så damen bak Harry Potter selv, JK Rowling? Hun har inntatt en langt mer forsonende holdning og legger seg ikke opp i hva fanfic-folket skriver, bare det ikke er åpenbart seksuelt, voldelig eller ærekrenkende.

I mellomtiden lever nettsteder som Restrictedsection.org videre i beste velgåenhet til tross for det er blitt bedt om å trekke ut kabelen flere ganger. Løsningen består i å kreve registrering av brukerne for å holde dem under 18 år borte fra nettstedet.

– Vi skriver 2005 og vi er her ennå, sier Dolenga. – Men jeg tror nok aldri vi vinner noen pris av Rowling for beste nettsted.