Jake Gyllenhaal (t.v.) og Robert Downey Jr. i Zodiac

Besatt av en seriemorder

- Jeg kan forstå besettelse, men jobber mer med lidenskap selv, sier Jake Gyllenhaal.

I premiereklare «Zodiac» går Jake Gyllenhaal fra homofil cowboy i «Brokeback Mountain» til avistegneren Robert Graysmith som ble helt besatt av å løse saken om det som er kalt USAs første seriemorder.

Drepte forelskede par

Før morderen, som kalte seg Zodiac, eksisterte ikke begrepet i avisspaltene, Zodiac terroristerte Vestkysten av USA i ti år fra 60-tallet og langt ut på 70-tallet ved å drepe forelskede par.

- I utgangspunktet fascinerte saken meg fordi han aldri ble tatt. Deretter kom Zodiac litt i bakgrunnen for de som jaget ham var så spesielle og atypiske for en slik etterforskning, sier Jake Gyllenhaal til Side2 i Cannes .

I begynnelsen forsto ikke politiet at det var en sammenheng mellom drapene. Zodiac ble utålmodig og tok i bruk media. Med tallkoder sendt til avisredaksjonene truet han både pressen og politiet med å begå nye grufulle drap om de ikke trykket brevene han sendte dem.

Ødela sitt liv

I San Fransisco Chronicle satt tegneren Robert Graysmith (Gyllenhaal) og forsto seg på kodeknekking.

Det er hans historie «Se7en» og «Fight Club»-regissør David Fincher forteller. - Noen ganger er det viktig å møte personen bak rollefiguren jeg spiller. Her var det helt nødvendig for at jeg skulle skjønne hva som drev mannen til å vie sitt liv til å løse en sak som aldri kunne løses - og som til slutt ødela livet til alle rundt ham, sier Gyllenhaal.

Fans av Finchers tidligere filmer, vil bli overrasket over «Zodiac» som har fått svært god mottakelse. Tross temaet handler dette mer om hvordan Zodiac ødela de som jaktet ham sine liv enn om seriemorderen selv.

Ikke besatt

Siden gjennombruddsfilmen «Donnie Darko» har Gyllenhaal vært en kritikeryndling. Etter «Brokeback Mountain» er han blitt kjent for hele verden.

Han har en viss forståelse for å gå langt inn i saker og personer som skuespiller. - Det er en viss likhet mellom besettelse og lidenskap. Jeg vil si at jeg bruker mest det siste. Jeg er lidenskapelig opptatt av mine rollefigurer. Besettelse er en svært negativ ting, sier han.

Flere nyheter finner du på Side2.