Agnieszka Grochowska og Hermann Sabado i Upperdog

Sara Johnsens metode

Tre ukjente norske skuespillere og en polsk superstjerne virkeliggjør regissør Sara Johnsens bilder av det moderne Norge i filmen "Upperdog". Resultatet er blitt en emosjonell reise gjennom opp- og nedturer.

– Skuespillerne må by på sine egne følelser og det står det veldig respekt av. Jeg er blitt veldig glad i dem og er kjempestolt av hva de får til, sier Sara Johnsen til NTB.

Filmen har premiere over hele landet fredag, men har fått æren av å åpne Den norske filmfestivalen i Haugesund søndag kveld.

Sara Johnsen

Ferske fjes

Den 39 år gamle regissøren har uredd latt alle de kjente skuespillerne i filmen "Upperdog" spille biroller. Både Ole Paus, Kjersti Holmen og Birgitte Victoria Svendsen står på rollelisten, men i mindre roller. I stedet har Sara Johnsen unge og ferske fjes i hovedrollene.

Historien om Yanne og Axel, to adoptivbarn som ble atskilt ved ankomst til Norge, er også en fortelling om velstand, feilslått velmenthet og ikke minst Norges bidrag til krigen i Afghanistan. Polske Maria arbeider både som hushjelp hos en bedrestilt vestkantfamilie med en adoptivsønn, og i restauranten til venninnen Yanne. Samtidig er hun nabo med veteransoldat Per som flytter til Oslo for studere med noen tunge erfaringer fra Afghanistan i kofferten.

Se traileren her

Alle fire blir vevet inn i samme historie som framkaller både gråt og latter hos tilskuerne.

– Det var mange ting jeg undret meg over ved å bo i Oslo. Bare det å reise fra Grønland og opp til Montebello for eksempel. At det jobber så mange fra forskjellige land som serverer oss og at vi er i krig i Afghanistan, sier regissøren.

– Vil overraske

– Behøver vi historiene til to adopterte barn, en polsk hushjelp og en veteran fra Afghanistan til å forstå hvem nordmenn er i dag?

– Kanskje vi gjør det nå, samfunnet er blitt veldig komplekst. Mange steder er det veldig mange nasjonaliteter som bor sammen. Det er interessant, energisk og utfordrende, sier Johnsen til NTB.

Adoptivsønnen Axel spilles av Hermann Sabado og er en rotløs rikmannssønn som oppfører seg ganske kynisk mot omgivelsene. Han blir imidlertid gjenkjent av hushjelpen i familien som skjønner at det er en sammenhengen mellom ham og sin egen venninne.

– Det er vanskelig å se hva slags film dette er. Den er rik og har mange ulike elementer. Den vil positivt overraske dem som ser den, sier trønderskuespilleren.

Polsk stjerne

Maria spilles av Agnieszka Grochowska (29) som er en stor filmstjerne i Polen. Hun har spilt i 16 filmer og har blant annet også vært shooting star under filmfestivalen i Berlin. Innspillingen i Oslo var hennes aller første besøk i Norge. Hun berømmer regissøren for måten hun håndterte skuespillerne.

– Hun er helt klar over hva hun vil ha fra skuespilleren, men gjør det på en veldig menneskelig måte. Hun er helt ulik mange andre regissører, og jeg satte virkelig pris på det, sier Grochowska til NTB.

På kafé

I motsetning til den polske skuespillerinnen var norsk-vietnamesiske Bang Chau (29) fra Sarpsborg helt uten erfaring fra film eller teater da hun ble oppdaget. I produksjonen fant de ingen kvinne blant de etablerte skuespillerne som kunne ta rollen som adopterte Yanne. Bang Chau ble oppdaget mens hun satt på kafé i Oslo. Som vokalist i danske elektrojazzbandet Heiss is More er hun vant til å stå på en scene, men film var helt ukjent for henne.

– Jeg satt og drakk kaffe og så kom det en fyr bort og spurte: "Er du skuespiller". Jeg sa: "Nei, men jeg synger. Kan jeg hjelpe deg med noe". Det viste seg at det var produsenten fra "Upperdog" som sa at de så etter sånne folk som meg, ler Bang Chau.