Høstens norske filmer

Vi går en spennende og variert norsk kinohøst i møte.

Tradisjonelt sett er høsten en veldig god periode for norske kinopremierer, og denne høsten er intet unntak. To filmer er allerede ute, og det er mer i vente.

Menneskeskjebner og finansakrobater

Sara Johnsens ”Upperdog” innledet den norske kinohøsten, med premiere 28. august. Filmen, som tar for seg fire kryssende skjebner i det moderne Norge, har høstet svært gode kritikker og er hittil sett av over 65 000 besøkende.

Agnieszka Grochowska i Upperdog

”Rottenetter”, som skildrer det tøffe finansmiljøet i Stavanger, hadde premiere uken etter. Filmen er regissert av Arild Østin Ommundsen og i rollene finner vi blant andre Christian Rubeck, Kristoffer Joner og Fridtjov Såheim.

Ungdomsopprør

Høstens norske ungdomsfilm ”Vegas”, som får premiere 25. september, forteller historien om de tre fremmedgjorte ungdommene Thomas, Marianne og Terje. På tross av at de er svært forskjellige oppstår det et spesielt vennskap dem imellom – som Marianne sier: ”Du velger ikke familien din. Du velger vennene dine.”

Jørgen Hausberg Nilsen, Karoline Stemre og Sindre Kvalsvåg Jacobsen i Vegas

Engelen på Operataket

Margaret Olins første spillefilm ”Engelen”, med Maria Bonnevie i hovedrollen som narkomane Lea, kommer til norske kinoer 2. oktober. Filmen har sin verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto, hvor den deltar i det offisielle programmet. For de som bor i Oslo-området kan filmen nytes allerede 20. september i en eksklusiv, gratis førpremiere på Operataket.

Maria Bonnevie har hovedrollen i Engelen

Mer fra 2. verdenskrig

Filmen om motstandshelten Max Manus var fjorårets store norske hit på kino, med fantastiske besøksrekorder og storeslem under årets Amandapris-utdeling. Med thrilleren ”Svik”, som er premiereklar 9. oktober, blir det fokus på en ganske annen del av den norske virkeligheten under okkupasjonstiden. Vi møter krigsprofitører, svartebørshandlere, eventyrlystne kvinner og tyske SS-offiserer forent i et farlig spill mot slutten av okkupasjonstiden - hvem er mostandsfolk og hvem er svikere?

Lene Nystrøm i Svik

For de minste

Den norske kinohøsten byr også på litt av hvert for de yngre kinogjengerne. 16. oktober er det klart for Åsleik Engmarks regidebut ”Knerten”, som er basert på Anne Cath. Vestlys kjente og kjære bok ”Lillebror og Knerten”.

Adrian G. Smith som Lillebror i Knerten

To uker etter er det duket for enda en debuttant, med Christian Los "Bestevenner". Denne filmen forteller historien om Julie og Mette som må ta saken i egne hender når deres beste venninne Naisha forsvinner sporløst.

13. november sørger blå- og rødnissene for julestemning landet over med ”Julenatt i Blåfjell”. Når menneskene får fatt i blåsølvet, trues tilværelsen og Prinsesse Fjellrose må slå seg sammen med rødnissekongen Dreng for å sørge for at det ikke blir Evig Natt på Jorda.

Julenatt i Blåfjell