Joachim Rønning og Espen Sandberg under Max Manus-innspillingen

Klart for storfilm om Kon-Tiki-ekspedisjonen

Snart begynner arbeidet med spillefilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen. Hvem som skal spille Thor Heyerdahl, er ennå ikke bestemt.

XXXXXMax Manus 15.04.08 240 "Max Manus"-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning er allerede hyret inn.

– Dette blir fantastisk gøy. Dette er en stor og spennende og viktig historie, og vi kan ikke vente med å starte, sier Espen Sandberg til Dagbladet.

Filmen handler om den sagnomsuste reisen Heyerdahl gjorde i 1947 da han seilte på balsatreflåten Kon-Tiki fra Peru til koralløya Raroia i Polynesia. Seilaset tok 101 dager. Målet var å bekrefte teorien om at Polynesia kunne ha blitt befolket fra Sør-Amerikas vestkyst.


Dyr film

Filmen blir trolig en av Norges dyreste. Den blir en norsk-britisk samproduksjon med et totalbudsjett på hele 83 millioner kroner. Torsdag fikk prosjektet 18 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

– Dette blir en historie som både skal handle om selve ekspedisjonen, men også tida før og etterpå. Dialogen vil foregå på norsk der rollefigurene er norske, sier Sandberg.

Mye er fortsatt uklart, og verken innspillingstidspunkt eller – sted er på plass. Det som er kjent, er at handlingen blant annet utspiller seg i New York og Washington og i Sør-Amerika.

En av de viktigste oppgavene i første omgang er å finne skuespilleren som skal spille Thor Heyerdahl.

– Det å finne den rette Thor og det rette mannskapet hans er avgjørende for at dette skal bli vellykket, sier Joachim Rønning.

Planlagt i årevis

Det er tidligere laget både bok og dokumentarfilm om Kon-Tiki-ekspedisjonen. Filmen fra 1950 ble belønnet med Oscar.

I en årrekke har det vært planer om å utvikle historien til en spillefilm. Heyerdahl selv var med i dette arbeidet fram til han døde i 2002.

Nyheten om filmen ble mottatt med jubel på Kon-Tiki Museet.

– Det har vært flere år på vent om en slik film. Men nå ser det ut som finansieringen omsider kommer på plass, og det gleder vi oss stor over, sier markedssjef Halfdan Tangen jr. ved Kon-Tiki Museet til NTB.