Filmskaper Margreth Olin

Ullmanns ærespris til Margreth Olin

Regissør Margreth Olin mottok mandag Liv Ullmanns ærespris for 2010. Prisen er et stipend på 100.000 kroner.

Juryen mener Margreth Olin har skarpe og fundamentale spørsmål som sin fremste styrke, og at hun lager personlige og stilsikre filmer.

– Dette er virkelig en stor ære for meg, for jeg føler at Liv er i en annen dimensjon som kunstner enn meg. Å anerkjenne mitt arbeid på denne måten rører meg dypt, sier Olin til NTB.

Hun vil bruke prispengene til å videreutvikle seg som regissør.

– Jeg håper å kunne reise og muligens hospitere på en produksjon i utlandet. Dessuten vil jeg sette av tid til å skrive og arbeide videre med filmmanus, tilføyer hun.

Olin er nettopp kommet tilbake fra Rio de Janeiro, der hennes film "Engelen" (2009) var åpningsfilm ved en filmfestival viet kvinnelige filmregissører. Filmen handler om hverdagen til en rusmisbruker.

For tiden arbeider hun med en filmdokumentar om enslige, mindreårige asylsøkere, og filmteamet følger blant annet en irakisk gutt som er sendt tilbake til hjemlandet.

– Samtidig jobber jeg med manus til en ny spillefilm. Det å gjøre "Engelen" har gitt mersmak, sier hun.

Prisen ble overrakt av Filminstituttets direktør Nina Refseth. Æresprisen deles ut annethvert år til en kvinnelig filmkunstner som har utviklet et særlig talent og et kunstnerisk engasjement i norsk film eller fjernsynsdrama. Tidligere vinnere er Anja Breien og Ane Dahl Torp.