Topp 20

Topp 20 utenlandske filmer

Her er de 20 beste ikke-engelskspråkelige filmene gjennom tidene, i følge Empire.

Det er heldigvis ikke bare Hollywood som kan lage film. Også land som India, Japan og Sverige har stolte filmtradisjoner som strekker seg langt tilbake i filmhistorien. Her har det britiske filmmagasinet Empire kåret tidenes 20 beste filmer fra ikke-engelskspråkelig land:

Stem på din favoritt blant de 20 til høyre her!

20
20

20. Og mora di også - Mexico, 2001
Alfonso Cuaróns roadmovie om de to bestekompisene, spilt av Gael Garcia Bernal og Diego Luna, og den attraktive, modne kvinnen Luisa har vunnet en rekke priser verden over, og var Oscar-nominert for beste originalmanus.

19
19

19. Aguirre: The Wrath of God - Tyskland, 1972
Filmen som gjorde Werner Herzog kjent er denne fabelen om en spansk conquistadors galskap, spilt av Klaus Kinski. Filmen er kanskje mest kjent for skandalene rundt produksjonen, som da Herzog trakk en pistol mot Kinski da han truet med å forlate filmen midt i innspillingen, før han rettet pistolen mot seg selv.

18
18

18. Oldboy - Sør-Korea, 2003
Denne estetiske, og svært voldelige, hevnhistorien av Chan-wok Park er løst basert på en japansk manga. Filmen ble vist første gang under Cannes-festivalen, hvor den fikk stor oppmerksomhet og stakk av med juryprisen.

17
17

17. Apu-trilogien - India, 1955/56/59
Bollywoods mesterregissør Satyajit Ray har laget den episke serien om bengalieren Apu Roy. Filmene følger Apu fra en fattig barndom på landsbygda, til universitetsutdannelse og farsrollen i et arrangert ekteskap.

16
16

16. Tokyo Story - Japan, 1953
Den japanske klassikeren av Yasujiro Ozu er et stille, vakkert og intimt familiedrama. Et eldre ektepar drar på besøk til sine barn, men barna viser seg utålmodige og har lite tid til sine gamle foreldre. Filmen har en rating på 100 % på RottenTomatoes.

15
15

15. La den rette komme inn - Sverige, 2008
Det første skandinaviske innslaget på listen er Tomas Alfredsons magnetiske vampyrhistorie om Oskar, en liten gutt som mobbes på skolen. En dag møter han Eli og alt forandres. En visuelt mesterlig og kritikerrost film som vant pris for beste utenlandske film under BAFTA-utdelingen.

14
14

14. Tre farger-trilogien - Polen 1993/94
Krzysztof Kieslowskis tre filmer, Blå, Hvit og Rød, basert på fargene i franske flagget, har dratt inn en rekke høythengende filmpriser, inkludert Oscar, Gullpalme og Sølvbjørn. Juliette Binoche gjør sin livs rolle som sørgende enke i et kaldt og moderne Europa i disse tre filmene.

13
13

13. Spillets regler - Frankrike, 1939
Jean Renoirs presise og studie av et forgiftet samfunn er en av tidenes mest kritikerroste filmer. Her skildres den franske overklassen like før andre verdenskrig i en farse som ender i tragedie. Filmen regnes av mange som Renoirs beste.

12
12

12. Metropolis - Tyskland, 1927
Stumfilmens grandiose storfilm av Fritz Lang er den første virkelig store Science Fiction-filmen i historien. Og effektene overrasker fortsatt i dag, over 80 år senere. Et visuelt mesterverk.

11
11

11. La Dolce Vita - Italia, 1960
De ikoniske bildene av Anita Ekberg i Fontana di Trevi var kanskje en av årsakene til at denne filmen av Fedrico Fellini ble forbudt av den katolske kirken. En sensuell film som markerer Fellinis overgang fra neorealisme til mer fantasifull kunstfilm.

10
10

10. Chihiro og heksene - Japan, 2001
Legendariske animasjonsmester Hayo Miyazaki forteller her en magisk historie om lille Chihiro som legger ut på en bisarr reise for å finne foreldrene sine. Filmen vant Oscar for beste animajsonsfilm, i tillegg til en rekke andre priser.

09
09

9. Eksplosive krefter - Frankrike, 1953)
Spenningsmesteren Henri-Georges Clouzot skal ha laget en av tidens beste thrillere med ”Eksplosive krefter”. Handlingen dreier seg rundt et livsfarlig oppdrag hvor fire desperate menn skal frakte lastebilder fulle av nitroglyserin gjennom et umulig terreng.

08
08

8. Det syvende innseglet - Sverige, 1957
Det er de store temaene som utforskes i denne Ingmar Bergman-filmen, hvor en hjemvendt korsfarer (Max Von Sydow) møter Døden. I en karriere proppfull av mesterverk, regnes dette av mange som Bergmans beste.

07
07

7. City of God - Brasil, 2002
Dette fengende, men urokkende, portrettet av Rios favelaer forteller historien om to unge gutter som velger svært forskjellige retninger i livet . Med fire Oscar-nominasjoner og en rekke filmpriser har Fernando Meirelles og co-regissør Katia Lunds nydelige film fått stor oppmerksomhet utenfor Brasils grenser.

06
06

6. Kampen om Algerie - Frankrike, 1966
Gillo Pontecorvos portrett av selvstendighetskrigen i Algerie har blitt utropt til historiens beste politiske film. Filmen tegner et svært realistisk bilde av krigens sanne ansikt, og har blitt tungt belønnet med høythengende filmpriser.

05
05

5. Pans Labyrint - Spania, 2006
Guillermo del Toros skumle, men vakre filmfortelling kan sees som et oppgjør med fascismen eller som et rent horror-eventyr. Filmen forteller historien om lille Ofelias, en jente i etterkrigs-Spanua som elsker eventyr og plutselig befinner seg midt i et selv.

04
04

4. Sykkeltyvene - Italia, 1948
Vittorio De Sicas film om etterkrigstidens Italia har flere ganger blitt kåret til tidenes beste film. Filmen trekkes ofte frem som det klassiske eksempelet på filmsjangeren neorealisme, en sjanger som representerer oppgjør mot den klassiske filmen og krigens diktatur, hvor realistiske personer og miljøskildringer var idealet.

3
3

3. Panserskrysseren Potemkin - Russland, 1925
Det blir pallplass på listens andre stumfilm, nemlig Sergei Eisensteins filmhistoriske bauta om mytteriet på krigsskipet Prince Potemkin. Filmen satte Russland for alvor på filmkartet, især regissør Eisenstein. Hyllemetre av bøker har blitt skrevet om klippingen og de visuelle komposisjonene i denne filmen som er notorisk for sine imponerende kulisser.

02
02

2. Den fabelaktige Amélie fra Montmarte - Frankrike, 2001
Den vidunderlig magiske realismen i filmen om Amelie, skapt av Jean-Pierre Jeunet, kaprer 2. plassen i kåringen her. En gjennomført estetisk nytelse, eventyraktig stil og nydelig rolletolkning av Audrey Tautou var med på å skaffe filmen hele 5 Oscar-nominasjoner (meget uvanglig for en ikke-engelskspråkelig film).

01
01

1. De syv samuraier - Japan, 1954
Vinneren av Empires kåring er Akira Kurosawas enestående mesterverk, som har blitt kalt ”alle guys-on-a-mission-filmers mor” av Harvey Weinstein. Handlingen kretser rundt syv samuraier som leies inn av en fattig landsby for å beskytte dem mot banditter og plyndrere. Et karakterdrama fylt av action med tidenes mest episke slagscene.

Til slutt: en liten vurdering av kåringen
En litt forutsigbar, men også litt overraskende liste. Bra med såpass mye asiatisk. Etter min mening, kanskje litt vel mange obligatoriske innslag fra den klassiske filmhistorien, og lite spreke valg fra nyere tid. Men svært gledelig at Alfredssons "La den rette komme inn" er med! Og litt vågalt med en 2. plass til Amelie - kult.


Hør vår liste med asiatisk filmmusikk her!

Hva synes du om listen?