Michelle Williams og Ryan Gosling i Blue Valentine

Blue Valentine tok tolv år

Ryan Gosling og Michelle Williams klatrer begge opp og fram på Hollywood-himmelen.

Men i år får de mest oppmerksomhet for en mørk indiefilm: " Blue Valentine", som får norsk premiere fredag.

Her spiller de ekteparet Dean og Cindy. Det en gang så skinnende vakre og forelskede paret har slitt på hverandre. De har kommet til den fasen i relasjonen der en god stemning krever en nesten overmenneskelig anstrengelse å bygge opp, mens det bare må et eneste ord til for å rive den ned.

Michelle Williams som Cindy i Derek Cianfrances Blue Valentine

Filmen er en av årets største indiesuksesser. Ryan Gosling og Michelle Williams ble begge nominert til Golden Globe, Williams til Oscar – og filmen har høstet rosende ord både på festivaler og i amerikansk presse.

TOLV ÅRS ARBEID

Og da filmen fikk verdenspremiere under fjorårets Cannes-festival var det etter en tolv år lang "graviditet". For så lenge syslet faktisk regissøren, Derek Cianfrance, med "Blue Valentine".

– Selv var jeg innblandet i prosessen i fire år – og Michelle i seks. I denne tiden var vi stadig i kontakt med hverandre. Derek skapte en større og større bakgrunn for Dean og Cindy som vi kunne leve oss inn i og ta stilling til, sier Ryan Gosling.

Han forteller videre at han og Williams tilbrakte flere dager sammen foran innspillingen, i huset der en stor del av handlingen utspiller seg. De shoppet også sammen – "med lavt budsjett" – bakte bursdagskake og spilte inn små familiefilmer sammen.

– Vi hadde en krangledag også, der vi ikke fikk lov til å være enige om noe som helst. Og så tok vi bryllupsbilde og kjøpte fyrverkeri, sier Gosling videre.

70 MANUSUTKAST

Derek Gianfrance skrev i løpet av årene 70 utkast til manus, samtidig som han spilte inn andre filmer for å kunne finansiere "Blue Valentine".

– Men for tolv år siden hadde jeg ikke kunnet gjøre denne filmen, sier han likefram om tilblivelsesprosessen. Han legger til: – Jeg er et annet menneske nå. For å kunne gjøre en troverdig film om et gift par må man selv være gift.

Regissør bak Blue Valentine Derek Cianfrance

– Men det er ikke slik at "Blue Valentine" bygger på mitt liv. Og den gir ingen tips eller avslører hemmeligheter om parrelasjoner.

Regissøren sier avslutningsvis: – Dersom filmen har et budskap er det noe i retning av den gamle Supremes-låten: "Baby, where did our love go".

Filmen har Norgespremiere fredag 15. april.