Angelina Jolie har regien på In the Land of Blood and Honey

Angelina Jolie i ny rolle

Blitsregnet skyllet over Angelina Jolie (36) da hun sørget for det første store stjernetrykket under filmfestivalen i Berlin fredag. Men filmen hun presenterer er svært langt fra glamour- og kjendisverdenen.

Spillefilmen “ In the Land of Blood and Honey" er en uvanlig kjærlighetshistorie mellom en serbisk mann og en bosnisk kvinne og utspiller seg under krigen i Bosnia. Produksjonen er Angelina Jolies debut som regissør og manusforfatter.

For å understreke at hun denne gangen ikke står foran kameraet, kom hun inn sist til fotografering etter de åtte lokale skuespillerne i filmen. På pressekonferansen ble skuespillerne først bedt om å fortelle hvordan de hadde blitt involvert i prosjektet. Derfra og ut var det Angelina.

Ville lære om krigen

Gjennom sitt arbeid som FN-ambassadør har hun hatt rik anledning til å oppsøke problemområder verden over og har vist en seriøs side ved seg som ikke har så mye med drømmefabrikken i Hollywood å gjøre.

– Jeg har reist rundt i ti år for å lære om forskjellige konflikter. Jeg er takknemlig for at jeg får anledning til å snakke om det, sa hun.

En konflikt hun visste lite om, var krigen i Bosnia.

In the Land of Blood and Honey

– Jeg ville fortelle denne historien fordi jeg bare var 17 da denne krigen startet, og de fleste mennesker i verden, ikke minst i USA, visste lite om den. Jeg ville lære mer. Derfor skrev jeg dette manuset. Det fineste for meg med å lage denne filmen er at vi har gjort det sammen, har lært hverandre å kjenne og er blitt venner. Det har vært et privilegium, sa hun.

At hun hadde skutt blink, kunne den bosniske skuespilleren Boris Ler fra Sarajevo bekrefte.

– Jeg trodde ikke at noen som ikke hadde vært en del av krigen vår, kunne ha skrevet det manuset fordi det var så autentisk. Filmen er kontroversiell i vår del av verden. Noe av det beste som skjer nå, er nettopp at den setter fingeren på at vår region er en slave av historien og står fast i det som har skjedd.

Kjente ikke regissøren

Ingen av skuespillerne visste at det var Angelina Jolie som skulle regissere, da de ble spurt om å være med.

– Jeg måtte prøvespille for rollen i London og fikk en scene uten å ha lest manuset og uten å vite hvem som skulle regissere. Da jeg fikk vite at det var Angelina, ble jeg begeistret, og vi møttes i Paris, sa Goran Kostic som spiller den mannlige hovedrollen som den serbiske soldaten Danijel.

Han forelsker seg i bosniske Ajla, spilt av Zana Marjanovic.

– Jeg vokste opp i New York. Da jeg var 18 bestemte jeg meg for å reise tilbake til Sarajevo. Ingen skjønte hvorfor jeg gjorde det når jeg ville bli skuespiller. Å leve i Sarajevo betyr at du er omgitt av kvinner som er krigsofre. Hver dag ser jeg at deres historie blir glemt. Derfor er det så viktig for meg at jeg fikk muligheten til å representere dem, sa hun.

Disney neste

Jolie poengterte at ingen film kan gjenskape krigens virkelige grusomheter:

– Vi har ansvar for å vise det. Det bør være vanskelig å se på, det bør være noe som sitter igjen fordi det er så vondt. Dette er én side ved denne krigen. Jeg håper det blir laget flere filmer som kan vise andre sider.

Samtidig er dette ingen film som retter pekefingeren mot noen.

– Det handler om hva vi kan lære av hverandre, hva som skjer med samfunnet og hvordan det endrer seg gjennom år med krig.

Da Angelina Jolie ble spurt om det ikke ville bli vanskelig å spille i andre filmer etter dette, brøt hun ut i et strålende smil for første gang:

– Mener du actionfilmer? Du må finne en mening i alt. Men ja, det blir vanskelig. Jeg har ikke spilt på to år, og jeg har ikke gjort noe siden denne filmen. Det neste jeg skal være med i, er en Disney-film ("Maleficent", red.anm.). Av alle filmer jeg har laget, er det denne som betyr mest for meg. Den representerer det jeg tror på, og kommer fra hjertet. Så det blir veldig krevende å gjøre noe annet etter dette, sa Angelina Jolie.