Zooey Deschanel og Joseph Gordon-Levitt i (500) Days of Summer

Valentines med kjæresten

Ta daten i sofaen med disse filmene!

Torsdag 14. februar er det Valentinsdagen, og kvelden er perfekt for å synke ned i sofaen med en film med romantiske under- eller overtoner. Her er en samling av filmer vi tror passer for både gutter og jenter!

Casablanca

"Here's looking at you, kid."

"CASABLANCA" (1942): Romantiske filmers kanskje aller største klassiker! Casablanca har kombinasjonen en film trenger for å holde seg i så mange år: en sterk romantisk historie, gode skuespillere (Ingrid Bergman, Humphrey Bogart) og en korthugget dialog med mange minneverdige replikker. Filmen er tilgjengelig på alle formater: DVD, Blu-ray, online og lovlig nedlasting.

Den fabelaktige Amelie fra Montmartre

"Still, true love does exist."

"DEN FABELAKTIGE AMELIE FRA MONTMARTRE" (2001): Hvordan kan man unngå å like Amelie (Audrey Tatou)? Hun vil jo det beste for alle rundt seg. Riktignok forsøker hun å forandre på livene til mange av de hun møter, slett ikke uten en viss manipulasjon, men hensikten er alltid at de skal få det bedre - at de rett og slett fortjener et bedre liv. Men hva skjer når en mystisk fremmed gjerne vil inn i Amelies liv? Filmen er tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

Søvnløs i Seattle
Søvnløs i Seattle

"People who truly loved once are far more likely to love again"

"SØVNLØS I SEATTLE" (1993): Det er julaften, og radiopsykologen spør lytterne om hva de ønsker og drømmer om i denne høytiden. En liten gutt i Seattle ringer inn og forteller at han har et ønske for faren sin, Sam (Tom Hanks). Lille Jonah vil gjerne at pappa skal finne seg en ny kone, for han har vært så trist og nedfor siden han ble enkemann for halvannet år siden.

På andre siden av kontinentet stiller Annie Reed (Meg Ryan) inn radioen på samme kanal. Hun blir svært rørt over Jonahs ønske, spesielt når Sam blir lurt til å bli med i samtalen. Noe spesielt er i ferd med å skje i henne ... en ny følelse. Filmen kan streames fra kr 29, og er også tilgjengelig på DVD.

Kate Winslet og Jim Carrey i Evig solskinn i et plettfritt sinn

"Buon giorno, Principessa!"

"LIVET ER HERLIG" (1998): Filmen er en Charlie Chaplin-aktig fabel om fantasiens kraft, med bakgrunn i den andre verdenskrig.

"Livet er herlig" forener satire, komedie, alvor og et snev av surrealisme, men under alt dette ligger en unik og rørende kjærlighetshistorie. Dramakomedien kan kjøpes på DVD fra kr 99,50.

Billy Crystal i Da han møtte henne

"I can't see anything that I don't like about you."

"EVIG SOLSKINN I ET PLETTFRITT SINN" (2004): Joel (Jim Carrey) er forbløffet over at kjæresten Clementine (Kate Winslet) har fått slettet minnene om forholdet deres. Desperat bestemmer han seg for å gjøre det samme. Men idet minnene gradvis forsvinner, gjenoppdager Joel kjærligheten til Clementine. Filmen kan streames fra kr 29, og er også tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

Chungking Express
Chungking Express

"We're all unlucky in love sometimes."

"CHUNGKING EXPRESS" (1994): En storbyfabel om to kjærlighetssyke politimenn som stadig ender opp på samme gatekjøkken i sin ferd gjennom Hong Kong-natten. Politimann nr. 223 hamstrer ananasbokser som går ut på dato 1. mai, én måned etter at kjæresten forlot ham. Hvis hun ikke har kommet tilbake innen da, skal han spise alle boksene på en gang. Faye, den unge kvinnen som jobber på gatekjøkkenet, forelsker seg i politimann nr. 663 og begynner å snoke rundt i leiligheten hans når han ikke er hjemme. Filmen kan kjøpes på DVD og Blu-ray.

Tom Cruise i Top Gun: Har kanskje erklært krig. Topp stemning!

"I've been doing a lot of thinking, and the thing is, I love you."

"DA HAN MØTTE HENNE" (1989): Kan en mann og en kvinne bli nære venner uten å bli forelsket, eller bli interessert i hverandre seksuelt? Kan Sally (Meg Ryan) og Harry (Billy Crystal) egentlig møtes uten at det skal oppstå søt musikk i hjertet? Særlig aktuelt er dette spøsrmålet når det er tydelig for alle - ikke minst for publikumet - at de to passer for hverandre som hånd i hanske. Filmen kan kjøpes på DVD.

"I love how she makes me feel, like anything's possible, or like life is worth it."

"(500) DAYS OF SUMMER" (2009): 500 dager med forelskelse, løfter, usikkerhet, distanse, ømhet, sinne og ekstase. 500 dager med Summer. Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) vokste opp i den tro at han ikke ville bli fullstendig lykkelig før han traff "den rette". Jenta, Summer Finn (Zooey Deschanel), deler ikke dette synspunktet. Filmen kan kjøpes på DVD, Blu-ray og online.

ALTERNATIV FEIRING

Det er ikke bare kjærlighetsfilmer som passer til dating - å sette på en skrekkfilm kan være like effektiv for intimiteten. Her er to forslag:

"My Bloody Valentine" (2009): For ti år siden rammet en tragedie gruvesamfunnet Harmony som skulle endre det for all tid. Tom Hanniger, en uerfaren kullgruvearbeider, forårsaket en ulykke i tunnelen som fanget og drepte fem menn og som sendte den eneste overlevende, Harry Warden, i permanent koma. Nøyaktig et år etter ulykken, på Valentine's Day, våkner Harry Warden opp - og dreper brutalt 22 mennesker med en hakke før han selv blir drept. Filmen kan streames fra kr 29, og er også tilgjengelig på DVD og Blu-ray.

My Bloody Valentine
My Bloody Valentine

"True Romance" (1993): Clarence var en sær liten enstøing. Helt til han tilfeldig møter Alabama (Patricia Arquette), en callgirl som får hjertet han til å dunke og hans kropp til å krible. De gifter seg. Men en person står i veien for deres kjærlighet - nemlig Alabamas hallik Drexl (Gary Oldman). Men hva gjør man ikke for kjærligheten! Clarence bryllupsgave til Alabama blir å myrde hennes tidligere hallik. Når han i tillegg samler opp en koffert full av kokain etter blodbadet starter virkelig helvete. Et helvete så rått og intenst at du ikke har sett maken... Filmen er tilgjengelig på DVD.

SE OGSÅ

En filmforslagliste har sine begrensninger, og det er sikkert mange vi har glemt. Her er flere filmer som kan sette tårene og latteren i sving:

"High Fidelity" (2000), med John Cusack, Iben Hjelje og Jack Black.

"Jerry Maguire" (1996) med Tom Cruise og Renée Zellweger.

"Sliding Doors" (1998), med Gwyneth Paltrow.

"Alle elsker Mary" (1998), med Cameron Diaz, Matt Dillon og Ben Stiller.

"Top Gun" (1986), med Tom Cruise, Val Kilmer, Tim Robbins og Meg Ryan.

"En offiser og en gentleman" (1982) med Richard Gere.

"Orlando" (1992), med Tilda Swinton.

"Fire bryllup og en gravferd" (1994), med Hugh Grant og Andie MacDowell.