Akk, akk, akk... Moulin Rouge

Topp 10: Romantiske filmer

De beste filmene fra starten av 2000-tallet!

Det river i hjertet, du holder pusten, boksen med lommetørkler er snart tom: vil kjærligheten overvinne alt?

Denne topplisten guider deg gjennom de aller beste romantiske filmene fra 2000 til 2010.

Rachel McAdams og Ryan Gosling i The Notebook
Rachel McAdams og Ryan Gosling i The Notebook

10. THE NOTEBOOK (2004)

"The best love is the kind that awakens the soul and makes us reach for more"

På 1940-tallet møttes to unge mennesker . Han (Ryan Gosling) med røtter i en fri og uformell musikerfamilie, hun (Rachel McAdams) med et mer konservativt og velstående utgangspunkt. Men dette stoppet ikke Noah og Allie fra å tilbringe en uforglemmelig sommer sammen da de var fri fra familiene sine. Filmen fortelles i tilbakeblikk gjennom en dagbok, og vi får svaret på om paret endte opp sammen. Filmen har sine klisjeer og sukkersøte scener, men det skal en toppliste som denne inneholde. Nevnte vi at superduperfine Ryan Gosling har hovedrollen?

Zooey Deschanel og Joseph Gordon-Levitt i (500) Days of Summer
Zooey Deschanel og Joseph Gordon-Levitt i (500) Days of Summer

9. (500) DAYS OF SUMMER (2009)

"I love how she makes me feel, like anything's possible, or like life is worth it."

500 dager med forelskelse, løfter, usikkerhet, distanse, ømhet, sinne og ekstase. 500 dager med Summer. Tom (Joseph Gordon-Levitt) tror ikke at han kan blir fullstendig lykkelig i livet før han møter den rette. Hans "rette", Summer (Zooey Deschanel), tror ikke på kjærligheten og mener at livet alltid vil komme i veien for den. De to innleder allikevel et slags forhold, men er det noe å satse på? Så befriende det er med en romantisk komedie som ikke faller i Jennifer Aniston-fellen. "(500) Days of Summer" er smart og morsom, og vi elsker Gordon-Levitt og Deschanel sammen.

Mads Mikkelsen i Elsker deg for evig
Mads Mikkelsen i Elsker deg for evig

8. ELSKER DEG FOR EVIG (2002)

Cecilie og Joachim er unge og svært forelsket i hverandre. De skal gifte seg, og har et langt og deilig liv foran seg. Men så går det riktig galt. Den store omveltningen skjer ikke bare for dette unge paret, men også for Marie og Niels (Mads Mikkelsen). Marie og Niels er begge i slutten av 30-årene, og lever i et lykkelig ekteskap med tre barn. Men ekteskapet settes på en hard prøve når Niels forelsker seg lidenskapelig i Cecilie. Spørsmålet er om Niels og Cecilie er klare for å gi slipp på alt for sin kjærlighet. En ting er sikkert: ingenting kan bli som før!

"Elsker deg for evig" er som en førsteklasses vin: moden og velbalansert. Filmen utforsker livets uforutsigbarhet på en usedvanlig klok og realistisk måte, og arbeidet foran og bak kamera er både beundringsverdig og modig.

Hilary Swank (Holly Kennedy) og Harry Connick Jr.(Daniel Connelly) i filmen P.S. I love you
Hilary Swank (Holly Kennedy) og Harry Connick Jr.(Daniel Connelly) i filmen P.S. I love you

7. P.S. I LOVE YOU (2007)

"I know what I want, because I have it in my hands right now. You."

Holly Kennedy (Hilary Swank) er gift med sitt livs kjærlighet - en lidenskapelig og morsom ire ved navn Gerry (Gerard Butler). Så når Gerry blir syk og dør, tar det nesten livet av Holly. Den eneste som kan hjelpe henne er den personen som ikke lenger er der. Ingen kjenner Holly bedre enn Gerry, så det er godt at han har vært flink til å planlegge - og etterlater seg en mengde brev og lydopptak som leveres til Holly på mystiske måter.

Sjelden ser du en film så rørende som denne. Seeren blir like overrasket og glad som Holly over ektemannens beskjeder, og vi lar oss sjarmere av både Gerry og William (Jeffrey Dean Morgan), som vi møter senere på reisen. En ypperlig søndagsfilm!

Iben Hjelje og John Cusack i High Fidelity
Iben Hjelje og John Cusack i High Fidelity

6. HIGH FIDELITY (2000)

"She LIKED me. She liked ME. SHE like me... At least I think she did"

Robert Gordon (John Cusack) er eier av en sjaber musikksjappe i hjertet av Chicago. Der selger han musikk på den gammeldagse måten: vinyl er det som gjelder! Når Robs kjæreste, Laura (Iben Hjejle), bestemmer seg for å kvitte seg med den umodne 35-åringen, hjelper det lite med slagerlister fra 70-tallet. Etter en inngående selvransakelse finner han ut at det kanskje er på tide å gi litt slipp på guttedrømmene, men hva skal han gjøre for å få tilbake Laura?

"High Fidelity" er noe så sjedent som en romantisk komedie som også fungerer som en kompisfilm. Musikken er herlig, og rollelisten bobler over av spennende skuespillere. Anbefales!

Jake Gyllenhaal og avdøde Heath Ledger i Brokeback Mountain
Jake Gyllenhaal og avdøde Heath Ledger i Brokeback Mountain

5. BROKEBACK MOUNTAIN (2005)

"Truth is, sometimes I miss you so bad I can hardly stand it..."

Sommeren 1963 leter Ennis del Mar (Heath Ledger) og Jack Twist (Jake Gyllenhaal) etter jobb, og ender opp som et tospann på Brokeback Mountain. Omrisset av et vennskap blir synlig mellom ordknappe Ennis og litt mer taletrengte Jack. Noen ganger snakker de om barndommen, andre ganger om fremtiden. Ofte holder de inne med ordene, for de skjønner hverandre likevel. Vennskapet blir til et forhold. Når sommeren er over må de reise fra Brokeback, og gifter seg på hver sin kant. Men savnet blir for sterkt. Regissør Ang Lee skildrer forholdet mellom cowboyene på en gripende måte, og hovedrolleinnehaverne fortjener virkelig Oscarnominasjonene de fikk.

Matthew Macfadyen som Mr. Darcy og Keira Knightley som Elizabeth Bennet i Stolthet og fordom
Matthew Macfadyen som Mr. Darcy og Keira Knightley som Elizabeth Bennet i Stolthet og fordom

4. STOLTHET OG FORDOM (2005)

"May I have the next dance, Miss Elizabeth?"

I et landlig hjørne av England på slutten av 1800-tallet, hører herr og fru Bennet spennende nyheter. En singel og rik ung mann har flyttet til et gods i nærheten, på Netherfield Park. Med fem døtre og ingen formue gjør fru Bennet det til sin oppgave å gifte bort en av dem til ham, eller til hans stive bestevenn Mr. Darcy. Elizabeth (Keira Knightley) kan ikke fordra den overlegne Mr. Darcy, men det er allikevel noe med han - motsetninger tiltrekker hverandre? Det er kanskje ikke så vanskelig å gjette det endelige utfallet i dette Jane Austen-dramaet, men det gjør ikke noe - godt skuespill, flotte kostymer og bankende hjerter gir en perfekt oppskrift på en kjærlighetsfilm.

Kate Winslet og Jim Carrey i Evig solskinn i et plettfritt sinn
Kate Winslet og Jim Carrey i Evig solskinn i et plettfritt sinn

3. EVIG SOLSKINN I ET PLETTFRITT SINN (2004)

"I can't see anything that I don't like about you."

Joel (Jim Carrey) er forbløffet over at kjæresten Clementine (Kate Winslet) har gått til en klinikk og fått slettet minnene om forholdet deres. Desperat bestemmer han seg for å gjøre det samme. Men idet minnene om forholdet gradvis forsvinner, gjenoppdager Joel kjærligheten til Clementine, og forsøker desperat å stoppe prosessen. Dette er ikke en klassisk kjærlighetsfilm - og det er det som er så fint med den. Vi må berømme regissør Michel Gondry for å satse på moromannen Carey i hovedrollen - han gjør virkelig en god karakter. Winslet er fantastisk som alltid, og fikk faktisk en Oscarnominasjon for rollen. Dette er en film alle bør se!

Nicole Kidman og Ewan McGregor i Moulin Rouge
Nicole Kidman og Ewan McGregor i Moulin Rouge

2. MOULIN ROUGE! (2001)

"The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return."

Paris, 1899. Christian (Ewan McGregor) er en ung, fattig forfatter som blir virvlet inn i den dekadente og surrealistiske verdenen rundt Moulin Rouge. Han møter og forelsker seg i den vakre Satin (Nicole Kidman), Moulin Rouges dronning. Men hun er lovet bort til en mektig hertug i bytte mot at han redder den røde mølle fra økonomisk undergang... Paret møtes i skjul, men hertugen aner uråd - og snart er begges liv i fare.

Man kan ikke unngå å bli revet med av denne fargerike og vakre musikalen, som har plass til både kaotiske og rolige øyeblikk. Filmmusikken er fantastisk, spesielt "Elephant Love Medley", og det er imponerende at McGregor og Kidman synger flesteparten av sangene selv. Dette er den klassiske kjærlighetshistorien som ender i grus - og som spiller på hele følelsesregisteret til publikum.

Den fabelaktige Amelie fra Montmartre
Den fabelaktige Amelie fra Montmartre

1. DEN FABELAKTIGE AMELIE FRA MONTMARTRE (2001)

"Still, true love does exist."

Hvordan kan man unngå å like Amelie (Audrey Tatou)? Hun vil jo det beste for alle rundt seg. Riktignok forsøker hun å forandre på livene til mange av de hun møter, slett ikke uten en viss manipulasjon, men hensikten er alltid at de skal få det bedre - at de rett og slett fortjener et bedre liv. Men hvordan skal Amelie takle at en mystisk fremmed forsøker å komme inn i hennes liv?

Denne franske filmperlen er en leken, morsom og usedvanlig søt film, som det må være umulig å ikke like. Franskmennene er eksperter på kjærlighet, og Jean-Pierre Jeunets regi og Yann Tiersens musikk gjør denne til en fryd for øyne og ører.