Jennifer Lawrence var nominert, men vant ingen Oscar

The Hunger Games er snart over oss

- Det var litt skremmende å takke ja, siden jeg forsto at dette kommer til å forandre livet mitt, sier Jennifer Lawrence, 22-åringen som skal spille heltinnen til millioner av ungdommer.

Jennifer Lawrence fikk nemlig rollen som 16 år gamle Katniss Everdeen.

Som er den tapre og tøffe hovedpersonen i bokserien som starter med " The Hunger Games" – der første filmatisering ut har premiere fredag.

Boktrilogien, som på norsk heter "Dødslekene", "Opp i flammer" og "Fugl Føniks" og utkom her i årene 2008 til 2010, er solgt i nær 24 millioner eksemplarer verden over, ifølge New York Times.

Det er en barne- og ungdomsbokserie, ført i pennen av Suzanne Collins. med en dyster vri:

24 deltagere må kjempe for livet, direktesendt på TV som en moderne gladiatorkamp – til 23 av dem er døde, og én står igjen som vinner. Nå er historien blitt film og forventningene er store.

Se nye klipp fra filmen!

Jennifer Lawrence i The Hunger Games
Jennifer Lawrence i The Hunger Games

– Moderne Jeanne

Det har Lawrence stor forståelse for, sier hun til TT Spektra:

– Det er fordi Katniss er en fantastisk rollefigur å få følge med gjennom de tre bøkene. Hun er en moderne Jeanne d'Arc. Modig, sårbar, en leder, et symbol, en kjempe. Det er lett å forstå at hun fascinerer. Og hele fortellingen er en svært vemmelig refleksjon rundt det samfunnet vi lever i. Bøkene går mye dypere enn hva det meste annet gjør.

Lawrence hadde lest bøkene allerede før hun ble tilbudt Katniss-rollen.

– Jeg elsket bøkene og jeg ville virkelig ha rollen. Samtidig var det litt ubehagelig, siden jeg var vant med kun å spille i indiefilmer og jeg skjønte hvor stort dette kom til å bli, sier hun.

KONKURRANSE: Vinn Hunger Games-effekter!

For "The Hunger Games" spås nemlig å bli den nye " Twilight". Selv "Twilight"-forfatter Stephenie Meyer har ikke nølt med å anbefale Collins' serie, som hun kaller "fantastisk".

Men Jennifer Lawrence avviser at det finnes likheter mellom de to seriene.

– Jo, kanskje i strukturen, men ikke ellers.

Men markedsføringen har vært heftig – og forhåndssalget til den første "Hunger Games"-filmen har faktisk oversteget salget til den første vampyrfilmen ut.

Lenny Kravitz og Jennifer Lawrence i The Hunger Games
Lenny Kravitz og Jennifer Lawrence i The Hunger Games

Dystopisk bølge

I Norge har "The Hunger Games" fått aldersgrensen 11 år av Medietilsynet. Det har blant andre kinosjef Jørgen Søderberg Jansen i Fredrikstad reagert på. Han sendte brev til Barneombudet, og bad dem vurdere om de vil anke aldersgrensen. Barneombudet opplyser til avisen at de skal vurdere filmen onsdag.

Kinosjefen har også advart foreldre på sin egen kinos Facebook-side.

– Jeg mener det er en film som burde fått 15-årsgrense, jeg ville til og med ment at en 18 års grense hadde vært på sin plass, sier Søderberg Jansen, som gir følgende karakteristikk av "The Hunger Games" til NRK. no: "Barn dreper kaldblodig og brutalt andre barn".

Ifølge den britiske avisen The Guardian er "The Hunger Games" del av en ny bølge med dystopisk barne- og ungdomslitteratur, der fremtidige, oppdiktede skrekksamfunn skildres.

I tillegg til Collins' romanserie dreier det seg blant annet om Scott Westerfeld "Uglies"-serie, den prisvinnende "Chaos Walking"-serien ført i pennen av Patrick Ness (der filmrettighetene er kjøpt opp av laget bak "The Hunger Games"), "Gone"-serien fra Michael Grant, Lauren Olivers "Delirium" og "Blood Red Road" av Moira Young, også den en prisvinner.

Les også: Kritikerne elsker The Hunger Games