Jennifer Lawrence

Planetens mest populære skuespiller

Hunger Games-stjernen Jennifer Lawrence.

Populariteten til det Oscarnominerte stortalentet Jennifer Lawrence har virkelig skutt i været med rollen som heltinnen Katniss Everdeen i " The Hunger Games". Filmatiseringen av den første filmen i Suzanne Collins' bestselgende trilogi hadde verdenspremiere 23. mars, og har allerede blitt en braksuksess. Det planlegges i alt tre filmer om den unge bueskytteren.

I følge NTB var den 21 år gamle stjernen redd hun ikke ville bli i stand til å gå noe sted uten å bli gjenkjent når filmen "tok av" – men nå tror hun kjendisstatusen kan bli en velsignelse.

– Du forstår, jeg liker egentlig ikke å gå ut. Jeg er meget hjemmekjær. Nå blir det lettere for meg å avslå tilbud om å henge på bar, ler hun i et intervju med The Sun – og legger til:

– Jeg har alltid forsøkt å snike meg unna slike ting. Og nå har jeg jo en flott unnskyldning. Jeg må gjemme meg litt bort, jeg er jo kjendis!

Jennifer Lawrence var nominert, men vant ingen Oscar
Jennifer Lawrence var nominert, men vant ingen Oscar

OPPDAGET SOM 14-ÅRING

Jennifer Lawrence ble oppdaget i en alder av 14, da hun var på en audition i New York. Agentene ble så imponerte over henne at de overtalte moren til å la henne tilbringe sommeren i metropolen. Oppholdet resulterte i flere reklamefilmer og en rolle i "Devil You Know", som først kommer ut nå i 2012.

Suksessen førte til at Lawrence og familien flyttet fra Kentucky til Los Angeles. Her ble hun plukket opp til en rolle i komiserien "The Bill Engvall Show", hvor hun spilte fra 2007 til 2009. Det virkelige gjennombruddet kom med den hjerteskjærende dramafilmen " Winter’s Bone", som ga Lawrence en Oscarnominasjon for beste kvinnelige hovedrolle.

Her er et blikk på de viktigste rollene Jennifer Lawrence har gjort så langt i karrieren:

Jennifer Lawrence i Winter's Bone
Jennifer Lawrence i Winter's Bone

REE DOLLY ( Winter’s Bone, 2010)

17 år gamle Ree har ansvaret for sin mentalsyke mor, og sin yngre bror og søster. Den metamfetamin-kokende faren har ikke vært hjemme på lang tid, og har oppmøteplikt i retten. Hvis han ikke møter opp, vil den fattige familien miste huset, som faren i all hemmelighet har pansatt. Ree må ut på en livsfarlig ferd for å finne han – død eller levende.

Jennifer Lawrence som Mystique i X-Men: First Class
Jennifer Lawrence som Mystique i X-Men: First Class

RAVEN/MYSTIQUE ( X-Men: First Class, 2011)

I denne filmen får vi bakgrunnen til X-Men-universet. Raven er en shapeshifter, og har blå hud, gule øyne og oransje hår når hun ikke inntar noen andres form. Raven blir kjent med Charles Xavier/Dr. X når hun inntar seg i huset hans i håp om å finne mat, og de to blir nære venner. Sammen med de andre mutantene som utgjør X-Mansion lærer hun å akseptere sitt ”naturlige” utseende og tar til seg kallenavnet Mystique.

Jennifer Lawrence i The Hunger Games
Jennifer Lawrence i The Hunger Games

KATNISS EVERDEEN ( The Hunger Games, 2012)

Katniss, moren og lillesøsteren Primrose bor i det fattige Distrikt 12. Faren døde i en kullgruveulykke da Katniss var elleve. Når Primrose trekkes ut til å delta i Dødslekene, melder Katniss seg som frivillig i søsterens sted. Sammen med bakersønnen Peeta drar Katniss til hovedstaden Capitol for å kjempe for sitt liv i det tragiske underholdningsshowet.

KOMMENDE ROLLER

Den danske regissøren Susanne Bier har fått med seg Jennifer Lawrence i dramafilmen " Serena" (2013), hvor hun spiller tittelrollen. Vi befinner oss i Nord-Carolina under depresjonstiden, og det nygifte ekteparet Pemberton (Lawrence og Bradley Cooper) går over lik for å bygge et tømmerimperie som skal videreføres i generasjoner. Forretningene kompliseres imidlertid når det blir klart at Serena ikke kan få barn, og at George har en ukjent sønn.

I grøsseren "House at the End of the Street" (2013) spiller Lawrence rollen som Elissa, en ung jente som flytter til drømmehuset på landet sammen med sin nylig fraskilte mor. Uforklarlige og skremmende ting begynner å skje og det viser seg at den lille byen skjuler en hemmelighet.