Kristen Stewart i Snow White and the Huntsman

Eventyrene forhekser Hollywood

Eventyr med nordeuropeiske røtter finner nå veien til Hollywood i hopetall. – Om ikke lenge tar Askeladden sjumilsstøvlene og reiser over dammen han også, mener eventyrekspert, forsker og forfatter Ørnulf Hodne.

Eventyrfigurene strømmer til filmlerretet de neste par årene. Kinoaktuelle " Lille speil på veggen der" er bare et eksempel på hvordan eventyrskattene til Charles Perrault – franskmannen som i 1697 først skrev ned "Askepott" og "Rødhette" – så vel som brødrene Grimm svøpes i høyteknologisk filmdrakt.

Lily Colins som Snøhvit i The Brothers Grimm -  Snow White
Lily Colins som Snøhvit i The Brothers Grimm - Snow White

Eventyrforsker- og ekspert Ørnulf Hodne på Blindern sier imidlertid:

– De tar kanskje elementer fra eventyrene, men de lager egentlig helt nye historier der alt dreier seg om spenning og action.

Han sier imidlertid at hver generasjon bruker sitt språk til å fortelle eventyrene.

– Selv om vi snakker om en eventyrbølge nå, er det å revitalisere eventyrene ikke noe nytt. Det har både Disney og Caprino gjort før. Men jeg vil gjerne oppmuntre filmskaperne til å lage filmer som holder seg tro mot folketradisjonen. Tenk hvilken film man ville fått dersom man filmatiserte "Østenfor sol og vestenfor måne" på en måte som virkelig respekterte originalmaterialet, slår han fast.

Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2
Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2

I Potters fotspor

Hodne ser eventyrfilmene som en forlengelse av " Ringenes Herre"- og " Harry Potter"-feberen. Alt som er enten mystisk, middelaldersk, norrønt eller overnaturlig er i skuddet.

Han har også fått med seg at den norske filmleiren har fattet interesse for folklore. Blant annet har Tommy Wirkola fått et kjempeprosjekt i havn når han planlegger å regissere " Hansel and Gretel: Witch Hunters". Filmen har ifølge IMDb premiere i 2013, med Jeremy Renner og Gemma Arterton i hovedrollene.

Hansel and Gretel: Witch Hunters
Hansel and Gretel: Witch Hunters

Men Hodne synes ikke " Trolljegeren" og " Thale" kan kalles eventyrfilmer.

– De har kanskje tatt elementer fra eventyrtradisjonen, men så har de laget noe helt nytt – på helt nye premisser.

Forskeren er usikker på konsekvensene når filmskapere stadig tar seg store friheter og eksperimenterer med folketradisjonen. Han mener eventyrene vannes ut og i verste fall blir borte for kommende generasjoner. Han mener vi kan lære mye av østeuropeernes måte å støpe eventyr om til film og TV på.

– Bare se på den tysk-tsjekkiske produksjonen " Tre nøtter til Askepott". Man legger seg nært opp til originalen og da blir historien også mer tidløst, sier han til NTB.

Ellevill Grimm-historie

Eventyrverdenen har med jevne mellomrom funnet veien til Hollywood helt siden filmens spede oppstart, men den nye bølgen dro i gang i 2005, skriver Hollywood Reporter.

Da kom Hollywoodfilmen " Brødrene Grimm", med en ellevill historie om Grimm-brødrenes personlige erfaringer med eventyrene.

Så fulgte komedien " Enchanted" ("Eventyr i New York") (2007), animerte " To på rømmen" (2010), thrilleren " Rødhette og varulven" (2011) og et nytt animert eventyr: " Pus med støvler" (2011).

Charlize Theron i Snow White and the Huntsman
Charlize Theron i Snow White and the Huntsman

Tarsem Singhs “Lille speil på veggen der", som bygger på Grimm-eventyret om Snehvit, herjer for tiden på kinoene og får et forsprang på Rupert Sanders' " Snow White and the Huntsman" med premiere i juni. I sistnevnte Snehvit-film er det Charlize Theron og Kristen Stewart som gestalter rollene som henholdsvis stemor og Snehvit.

Askeladden neste mann ut

Samtidig er Guillermo del Toro i gang med planene for en ny "Skjønnheten og udyret"-film, med Emma Watson i hovedrollen. Angelina Jolie hiver seg også med på bølgen og skal spille tittelkarakteren i kommende "Malificent" når historien om Tornerose legges i film-støpeformen. Filmen skal fortelles fra den ondes ståsted, heter det fra Hollywood Reporter.

“Usual Suspects"-regissøren Bryan Singer har dypdykket i historien om Jack og bønnestengelen, og planlegger filmen " Jack the Giant Killer", basert på den engelske historien fra 1711.

Jack the Giant Killer framegrab
Jack the Giant Killer framegrab

“Atonement"-regissøren Joe Wright er ikke dårligere og skal lage actionfilm basert på Hans Christian Andersens historie om den lille havfruen.

Også TV-seerne får sin del av eventyrkaka, ikke minst gjennom serien " Once Upon A Time".

– Hvor lenge er det til Hollywood oppdager Askeladden, Hodne?

– Det tror jeg ikke er lenge til. Jeg håper bare han blir gjenkjennbar etter eventuell filmbearbeiding. Men historiene om Askeladden er jo som skapt for Hollywood – også i sin opprinnelige form, mener eventyreksperten.