David (Michael Fassbender) i Prometheus

Fassbender snakker Prometheus

Skuespilleren letter på sløret om karakteren sin, plottet, de fantastiske kulissene og å jobbe med mesterregissør Ridley Scott.

I sommer kommer Ridley Scotts "Alien"-forløper, hvor Michael Fassbender spiller rollen som roboten David.

Se klipp av David øverst i artikkelen eller her

I " Prometheus" møter vi en gruppe forskere på søken etter menneskets opprinnelse, med Noomi Rapace, Charlize Theron, Guy Pearce og Fassbender i sentrale roller. Helt siden det ble snakk om at Scott skulle returnere til kultfilmenes univers har det vært mye buzz og spekulasjoner rundt prosjektet, og da den første teasertraileren ble sluppet før jul skjøt forventningene i taket, også blant skeptiske blodfans av de foregående filmene.

Logan Marshall Green, Noomi Rapace og Michael Fassbender i Prometheus
Logan Marshall Green, Noomi Rapace og Michael Fassbender i Prometheus

Fassbender forklarer essensen av den etterlengtede filmens plot:

- Det er hovedsakelig en reise. Et vitenskapelig oppdrag, om du vil, hvor vi prøver å finne ut om det har vært en utenomjordisk intervensjon i jordens opprinnelse. Fartøyet Prometheus legger ut på en reise for å besvare evige spørsmål om hvorfor vi er her, hvorfor vi ble skapt og hva vårt formål er.

Se traileren her

Den tyske skuespilleren gjorde sitt store gjennombrudd med hovedrollen i " Hunger", og har siden skapt seg en imponerende karriere med filmer som " Inglourious Basterds", " X-Men: First Class", " A Dangerous Method", " Jane Eyre", " Shame" og kinoaktuelle " Haywire" på merittlisten. I "Prometheus" spiller han en andriod, en syntetisk organisme som er designet for å se ut og oppføre seg som et menneske.

- Jeg er på en måte butleren om bord. Space-butleren.

Michael Fassbender i Prometheus
Michael Fassbender i Prometheus

For Fassbenders karakter fortoner jakten på menneskets formål seg noe annerledes enn hans medpassasjerer:

- Det er veldig viktig for min karakter David, i og med at han er konstruert av mennesker, for ham er det liksom "Vel, noen har konstruert dere også, så dere er også programmert", og de svarer, "Vi er ikke programmerte, Vi har fri vilje", og han bare: "Virkelig?"

Selv om David er konstruert av mennesker, er ikke alt han foretar seg programmert:

- Hvis man tenker seg at man konstruerer noe, etter en stund begynner programmeringen å flyte litt ut, og skape små sideelver hvor ting begynner å forme seg selv, som gir gnist til personlighetstrekk, noe som er ganske interessant, forteller skuespilleren, som har brukt flere interessante inspirasjonskilder i tilnærmingen til sin robot-rolle:

- Ta for eksempel gangelaget, jeg tok det fra Greg Louganis, en stuper fra tidlig 1980-tallet. Jeg husker jeg observerte ham da jeg var liten, og han hadde en veldig spesiell måte å gå frem til stupebrettet på. Små ting som det hjelper. Denne fyren er som en yoga-type. Det er nesten som om han er i en nøytral posisjon hele tiden. Det er annerledes enn med mennesker, som har en holdning hele tiden – hans holdning er nøytral. Men jeg ville ikke gjøre han for stiv heller, jeg ville bringe en slags ambiguitet om hvor mekanisk eller robotaktig han faktisk er.

Michael Fassbender i Prometheus
Michael Fassbender i Prometheus

Relasjonen mellom David og menneskene ombord er litt småproblematisk, og David føler seg litt usikker, selv om han er ganske komfortable med å være menneskeskapt og kjenne de som har formet ham. Men det ligger likevel noe å ulmer i samværet:

- Han prøver å engasjere seg med dem noen ganger, og da oppstår det litt uro, som man har i de andre "Alien"-filmene også overfor robotene - at man kanskje ikke kan stole helt på dem.

Regissør Ridley Scott instruerer Noomi Rapace på settet til Prometheus
Regissør Ridley Scott instruerer Noomi Rapace på settet til Prometheus

Filmens regissør Ridley Scott har en høy stjerne blant sci-fi-entusiaster, med sine to kultklassikere " Alien" (1979) og " Blade Runner" (1982), og er en av vår tids mest anerkjente og profilerte filmskapere. Fassbender hadde en viss ærefrykt overfor ham da de skulle begynne med innspillingen, men fant fort roen:

- Man vet selvsagt at han er en legende og at han har jobbet med de beste skuespillerne i bransjen, og man tenker «Gud, jeg håper jeg er på hugget. At jeg er klar.» Og så kommer man på settet og oppdager at han er veldig avslappet. Han elsker jobben sin. Energien han bringer på settet hver dag, entusiasmen, kjærligheten til arbeidet – det var virkelig en behagelig overraskelse. Jeg kom inn i en rytme med ham veldig fort, vi jobbet raskt og det var enkelt.

Hologram fra Prometheus
Hologram fra Prometheus

Fra det vi har sett av trailerne og bildene så langt, ser det visuelle universet meget imponerende ut, og Fassbender selv kan fortelle at han ble målløs da han trådte inn i kulissene.

- Jeg tror jeg aldri kommer til å se noe så imponerende igjen. Jeg husker at jeg gikk om bord på skipet en av de første dagene og tenkte, «Jesus, nå skjer det. Jeg er her.» Skjønner du hva jeg mener? Det var som om intet skuespill var nødvendig. Og jeg trykker på alle disse knappene og tenker bare wow, designerne har virkelig jobbet med dette. Broen var nesten som skipets hjerte, med alle de vitale delene. Alt er gjennomtenkt. Å ha alle disse tingene rundt deg hjelper, uten tvil. Det er som å ta på et kostyme.

1. juni er det klart for premiere på "Prometheus" over hele landet.

Stjernekart fra Prometheus
Stjernekart fra Prometheus

Følg stjernekartet til Prometheus på Facebook, hvor det legges ut nytt innhold frem mot premieren.