Steven Soderbergh

Steven Soderberghs berg- og dalbane

Vi tar et dypdykk i kinoaktuelle Soderberghs merkverdige filmkarriere, før han forlater filmens verden for godt.

Mannen som har gitt oss ”Traffic”, ”Erin Brokovich” og ”Ocean´s”-filmene annonserte i 2011 at han skal slutte som filmskaper. Men Oscar-vinneren har et knippe filmer han skal lage først, og stjernene strømmer som aldri før til prosjektene hans.

I fjor kom stjernespekkede "Contagion", hvor blant andre Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law og Gwyneth Paltrow stod på rollelisten, i 2011 fikk vi se actionthrilleren "Haywire", hvor vi møter Channing Tatum, Ewan McGregor, Michael Douglas og Antionio Banderas, i tillegg til ukjente Gina Carano, og nå er han aktuell med "Magic Mike", hvor Channing Tatum spiller stripper.

Channing Tatum i Magic Mike

Alle vil jobbe med regissøren før han pensjonerer seg.

EN MERKVERDIG FILMSKAPER

Steven Soderbergh er en filmskaper det er vanskelig å sette i bås. Han har et spenn, både sjangermessig, kunstnerisk og tematisk, som få andre kan vise til. I tillegg har han mange talenter innenfor filmskapning og fylt en rekke roller opp gjennom tidene, både som manusforfatter, produsent, regissør, skuespiller, klipper, cinematograf og lydmann. Han har til og med komponert musikk.

Nå skal den produktive filmskaperen altså legge filmen på hylla for godt og satse på en karriere som kunstmaler eller fotograf. Han annonserte dette i mars i fjor på radioprogrammet “Studio 360”, til manges forferdelse.

Andie McDowell i Sex, Lies and Videotape
Andie McDowell i Sex, Lies and Videotape

Han slo gjennom med indendentfilmen ” Sex, løgn and videotape” på Sundance-festivalen i 1989, en film som sikret ham Gullpalmen i Cannes, BAFTA-prisen og Oscarnominasjon, i tillegg til en rekke andre priser. Og, ikke minst, en voldsom oppmerksomhet. Hvem var denne 26-åringen som kom fra ingensteds og fikk hele filmverdenes fokus?

Siden har han gjort alt fra dokumentarer til smale, eksperimentelle prosjekt som ” Che”-filmene (2008) og kritikerroste publikumsvinnere som ”Erin Brokovich” (2000). Han overrasket alle med å gå rett fra prisvinner og kritikeryndling ”Traffic”, som sikret ham en Oscar, til å lage den superkommersielle ”Ocean's Eleven”. Og slike krappe vendinger har han gjort gjennom hele karrieren sin. Man vet aldri hvor man har ham.

Tross genierklæring og gjeve utmerkninger har det ikke vært suksess hele veien for Soderbergh. Blant kritikerfavoritter og prisvinnere har han også hatt noen solide bunnoteringer, som de i stor grad skuffende filmene i etterkant av debuten. Verken ” Kafka” (1991), ” King of the Hill”(1993) eller ” Underneath” (1995) levde opp til forventningene han hadde skapt med ”Sex, løgn og videotape”. Men han ga ikke opp av den grunn.

Han er både smal og bred og topp og bunn – ukonvensjonell, for så å være kommersiell - Soderbergh dekker hele spekteret.

Clooney har samarbeidet mye med Soderbergh. Her fra Ocean's 13
Clooney har samarbeidet mye med Soderbergh. Her fra Ocean's 13

POPULÆR BLANT SKUESPILLERE

Gjennom hele sin karriere har høyt profilerte skuespillere flokket seg rundt Soderbergh, og han har jobbet med en rekke storheter i Hollywood, med gjengangere som Matt Damon, Brad Pitt, Julia Roberts, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones og Benicio del Toro. Tettest samarbeid har han hatt med George Clooney, som i tillegg til å spille i en rekke av filmene hans har vært co-produsent på HBO-serien ”K Street”.

Men han liker også å jobbe med ukjente skuespillere og ta utradisjonelle valg, som for eksempel da han ansette pornoskuespilleren Sasha Grey i hovedrollen i ” The Girlfriend Experience” (2009) og kampsportmesteren Gina Carano i "Haywire".

Julia Roberts i Erin Brokovich (2000)
Julia Roberts i Erin Brokovich (2000)

Et utradisjonelt skuespillervalg tok han også i ”Erin Brokovich” (2000), hvor han turte å satse på romantisk komedie-dronningen Julia Roberts til å gjøre en seriøs dramarolle. Noe som resulterte i Oscar til Roberts og en ganske enestående bragd for Soderbergh: han konkurrerte med to filmer i kategorien beste regi under Oscar-utdelingen i 2001. ”Traffic” seiret over ”Erin Brokovich” og stakk av med trofeet, i tillegg til tre andre Oscar-statuetter.

I tillegg til å skape større spillerom for Julia Roberts som skuespiller, har han også vært et springbrett for flere andre store skuespillere, og sies å være ansvarlig for blant annet Andie McDowells filmkarriere. Da han ga henne rollen i ”Sex, løgn og videotape” var det ingen i filmbransjen som ville ta i henne med ildtang etter fadesen i 1984 hvor Glenn Close dubbet henne i ” Greystoke: Legenden om Tarzan, apenes konge”.

Benicio Del Toro i Traffic
Benicio Del Toro i Traffic

Soderbergh har også en finger med i spillet i Benicio del Toros vidunderlige karriere, som klatret opp i Hollywoods A-liste etter rollen i ”Traffic”, hvor han vant Oscar for beste birolle.

Hans registil er direkte og lite invaderende overfor skuespillerne, og kanskje er det derfor de elsker å jobbe med han. Om sin metode overfor skuespillerne sier han selv:

”Jeg har alltid kommet godt overens med dem. Jeg prøver å sørge for at de er OK, og når de i sonen, lar jeg de være i fred. Jeg går ikke i veien.”

SODERBERGHS BERG- OG DALBANE - en foreløpig oppsummering av en en merkelig karriere:

Gjennombruddet - Sex, løgn og videotape (1989) : Filmen som redefinerte independentfilmen og skapte en ny bølge på 90-tallet. 26-åringen fra Georgia er plutselig på alles lepper.

Kunstnerisk oppvåkning - Schizpolis (1996): Eksperimentell komedie med ikke-lineær narrativ. En ukreditert film som vekket Soderbergh fra dvalen.

Comebacket - Utenfor rekkevidde (1998): Starten på det lukurative samarbeidet med George Clooney. Soderbergh er tilbake i varmen etter ti år med skuffende lavbudsjettfilmer.

Oppbyggingen - The Limey (1999): Soderbergh følger opp ”Out of Sight”-suksessen og setter seg i posisjon til det neste årtusen, og sitt største år som filmskaper.

Kritikerfavoritt og høydepunkt #1 - Erin Brokovich (2000): Første storfilm som slo an for fullt blant både kritikerne og publikum. Redefinerte Julia Roberts som skuespiller.

Oscarvinneren og høydepunkt #2 - Traffic (2000): I året da alt gikk veien, vant han Oscar for beste regi, i tillegg til både folkets og kritikernes gunst. En maktdemonstrasjon.

Blockbusteren Ocean´s Eleven (2001): Et overraskende men vellykket hopp mot det superkommersielle markedet, med gjengangerne Clooney, Roberts, Matt Damon og Brad Pitt i rollene.

Meta-eksperimentet - Full frontal (2002): Ny brå vending til smal konseptfilm i amatørstil. Kritikerne vender Soderbergh ryggen og publikum svikter, tross stjernespekket besetning.

Kassasuksess-oppfølger #1 - Ocean´s Twelve (2004): Ny runde med Rat-Pack-konseptet og Clooney, Roberts, Damon og Pitt i bærende roller. Nye solide kommersielle noteringer.

Nytt eksperiment - Bubble (2005): Uten manus, med amatørskuespillere og lavt budsjett. Samtidig premiere på kino og video – noe Soderbergh sa han ville utforske videre til kinofolkets store skrekk.

Sidespranget - The Good German (2006) : Film noir-inspirert romantisk drama, filmet i sort-hvitt. Nok en gang med Clooney på rollelisten, men denne gangen en film som gikk stille i dørene.

Kassasuksess-oppfølger #2 - Ocean´s Thirteen (2007): Svimmel? Etter noen år med filmer som fikk liten oppmerksomhet returnerer Soderberg til Ocean´s og nok en kassasuksess. Denne gangen uten Roberts.

Observerende eksperiment - Che-filmene (2008): Nok en krapp sving fra kommers til smalt. Denne gangen et todelt studie av Che Guevara (Benicio) i observerende dokumentarisk stil.

Erin II - The Informant! (2009): Matt Damon som varsleren Whitacre er Erin Brokovichs komiske og ikke fullt så hederlige lillebror. Kritikerne smiler, men de ikke fullt så mye som før.

Det dukker stadig opp nye filmerplaner fra Soderbergh
Det dukker stadig opp nye filmerplaner fra Soderbergh

IKKE OVER LIKEVEL?

Etter at Soderbergh annonserte sin filmsortie fra regirollen, har det stadig dukket opp nye filmplaner, som for eksempel strippefilm ”Magic Mike”. Med stadig nye filmplaner som dukker opp kan man kanskje stille seg litt tvilende til den premature pensjonsplanen.

I tiden fremover kommer krimdramaet "Side Effetcs" (med Channing Tatum, Rooney Mara og Catherine Zeta Jones) og "Behind the Candelabra", filmen om den kjente pianisten Liberace med Michael Douglas og Matt Damon.

Kan det tenkes at filmskaperen ikke greier å gi seg likevel? Vi er uansett nysgjerrige på fullføringen, eventuelt fortsettelesen, av Soderberghs vannvittig varierte filmografi.