Ryan Gosling i Drive

Topp 5: Ryan Gosling-filmer

Ryan Gosling er for mange mest kjent som en kjekkas, men canadieren er også en merittert skuespiller med en variert filmografi som spenner fra bar overkropp-scener i "Crazy Stupid Love" til mystiske "Drive".


Her er våre 5 favoritter:

 

 1. Ryan Gosling i The Place Beyond the Pines

  The Place Beyond the Pines

  "If you ride like lightning, you're going to crash like thunder."

  Gosling spiller den omstreifende motorsykkel-stuntmannen Luke, en mann uten mål og mening. Etter en tid på turne vender han tilbake til en søvnig by der han året før innledet et forhold til kvinnen Romina. Siden de to sist så hverandre har hun fått en sønn, som viser seg å være hans.

  Luke bestemmer seg for å gi opp livet på veien for å forsørge den lille familien. Uten jobb, og med Rominas nye mann og skeptiske mors haukeblikk på seg, bestemmer han seg for å rane banker for å tjene til livets opphold.

  Ryan Gosling møter store skuespillere som Bradley Cooper, Eva Mendes, Ben Mendelsohn og Ray Liotta på lerretet, men til tross for at han kun er med i filmens første time utklasser han de andre med sitt nærvær.

  "The Place Beyond the Pines" er en fryd for alle som likte Gosling i "Drive": Filmen åpner med en scene der Gosling, i bar overkropp, fikler nervøst med en lommekniv, før han slenger seg på motorsykkelen for å gjøre halsbrekkende stunts.

 2. Ryan Gosling som Dean i Derek Cianfrances Blue Valentine

  Blue Valentine

  "In my experience, the prettier a girl is, the more nuts she is, which makes you insane."

  Gosling spiller karakteren Dean, en mann som livnærer seg som maler. Når han treffer Cindy (Michelle Williams) faller han pladask, og sammen formerlig gløder de. Etter seks år sammen forsvinner gnisten, og i et forsøk på finne tilbake til den berusende forelskelsen som en gang var der tar de inn på et kjærlighetsmotell.

  I løpet av én natt sammen skal de forsøke å finne tilbake til hverandre.

  Gosling er mesterlig i rollen som den litt merkelige Dean. Sammen med Michelle Williams slår det gnister av tolkningen, og selv intime scener som fort kunne føltes påtatte blir naturlige og vakre. Gosling forberedte seg til rollen i over fire år.

 3. Ryan Gosling i Half Nelson

  Half Nelson

  "I used to be so fucked. I used to be so fucked up. I was just out there. You know?"

  Dan Dunne er en ung lærer hvis idealer visner i møte med hverdagens realiteter. I klasserommer et han mer opptatt av at barna skal lære noe om livet, enn å pugge det obligatoriske pensumet.

  Privat sliter Dan med rusproblemer. Etter flere år med flukt fra virkeligheten gjennom rus finner han seg selv på et sted i livet der få andre ting enn elevene gir mening. Når en ung jente i klassen hans finner ham neddopet i garderoben etter skoletid starter både en omvending og et høyst usannsynlig vennskap.

  Gosling portretterer en mann i krise på en så mesterlig sår, og samtidig bekymringsløs måte at det bare er å applaudere. Det samme gjorde nominasjonskommitteen da han ble nominert til Oscar i 2007.

 4. Ryan Gosling i Lars and the Real Girl

  Lars and the Real Girl

  "Do you think I could bring my girlfriend?"

  Gosling spiller den sjenerte unge mannen Lars. Han bor i en liten by der alle kjenner alle, og det er ingen hemmelighet at det alltid har vært noe rart med denne Lars. En dag finner han gløden i livet, og annonserer stort at han har fått seg kjæreste.

  "Kjæresten" viser seg raskt å være en dukke som Lars har kjøpt på nettet. Noe nølende bestemmer venner og familie seg for å ta dukken inn i varmen og akseptere den som Lars' kjæreste.

  Det kunne lett blitt utelukkende komisk med et slikt plott, men faktum er at Ryan Gosling klarer å bringe frem en sårhet i karakteren Lars som virker høyst reell. Han spiller med plastdukken som om det var en hvilken som helst anerkjent skuespillerinne, og resultatet er fantastisk. Scenen i filmen der Lars danser med dukken er en av de beste vi noensinne har sett. Ingen andre enn Gosling kunne gjort dette.

 5. Ryan Gosling i Drive

  Drive

  "There's a hundred-thousand streets in this city. You don't need to know the route. You give me a time and a place, I give you a five minute window."

  Ryan Gosling spiller Driver, en mann som på dagtid er stuntsjåfør, og på kveldstid tar oppdrag som rømningssjåfør. Han er en mann av få ord som trives best bak rattet, uten for mange innblandelser fra andre. Når han forelskelser seg i naboen Irene oppstår et snodig og taust, men akk så romantisk forhold.

  I kjølvannet av premieren på "Drive" ble både filmen, soundtracket og Ryan Gosling selv raskt et hett tema.

  Gjennom en nesten taus rolle som viser mer følelser ved ikke å handle enn å utbrodere noe som helst, oppstod en unison enighet om at Ryan Gosling rett og slett er en av vår tids beste, flotteste og mest imponerende skuespillere.