Gutten og Jernkjempen (original versjon)

Norgespremiere: 17.12.1999
Animasjon / Familiefilm / Sci-Fi / Barnefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

I oktober 1957 hadde USA nok å bekymre seg for. Rock'n'roll, tv, atombomben. På toppen av det hele hadde Sovjetunionen skutt opp den første bemannede satelitten noensinne - Sputnik. Romkappløpet var i gang, den kalde krigen ble kaldere. Folk var skeptiske til naboen, ja, de visste ikke engang om venner var til å stole på.
I den lille byen Rockwell er ikke Annie Hughes opptatt av de store farene i verden. For henne er det strevsomt nok å tjene til smør på brødet og oppdra sønnen Hogarth. Den viltre og oppfinnsomme niåringen er stadig vekk på leting etter en invasjon fra verdensrommet eller andre skumle trusler.

En dag ser det ut til at fantasien blir til virkelighet. En lokal fisker som overlever en voldsom storm hevder å ha sett en kjemperobot reise seg ute i havet. Hogarth er den eneste som tror på historien, og setter ut på eventyrferd. Hogarth finner en nesten 20 meter høy jernmann som spiser metall. Snart skjønner Hogarth at kjempen er snill og veldig nysgjerrig på det rare stedet han har kommet til.

Ryktene begynner å gå i Rockwell. Er det en sovjetisk invasjon på gang? Kanskje besøk fra det ytre rom? En statlig agent blir sendt fra Washington for å avdekke mysteriet. Hogarth skjønner at hans nye store venn må gå i dekning og hans venn skraphandleren Dean går med på å gjemme kjempen på vrakplassen sin.

Men situasjonen kommer ut av kontroll når agenten oppdager kjempen og overtaler Forsvaret til å ødelegge ham. Det er ikke lenger bare kjempen som trues. Hele Rockwell kan gå opp i røyk. Det er i slike stunder du ser hvem som virkelig er vennene dine. Noen ganger er de til og med av jern...


Rockelegenden reiste kjempen
I 1968 ga den engelske forfatteren Ted Hughes ut barneboken "The Iron Man". Historien om gutten og jernkjempen sprang ut av en historie Hughes trøstet sine to barn med etter at moren døde. Hun var den kjente amerikanske forfatteren Sylvia Plath.

I 1986 bestemte rockelegenden Pete Townshend seg for å skrive et musikkbasert teaterstykke i stil med den berømte rockeoperaen "Tommy", som Townshend og The Who sto for. Townshend valgte "The Iron Man" for sitt nye prosjekt. I 1989 kom plateversjonen ut. Fire år senere ble historien oppført som teater i London. Teaterprodusent og -regissør Des McAnuff mente stykket kunne egne seg for filmduken, og rettighetene ble kjøpt av selskapet Warner Bros.

Regissør Brad Bird kom inn i bildet da han arbeidet med en tegnefilm for Turner Feature Animation. Bird fikk tilbud om å arbeide for Warner Bros. Animation etter at Turner og Warner Bros. slo seg sammen. Han fikk se skisser av prosjekter Warner var i gang med, og festet seg særlig ved en tegning som viste en ung gutt og en kjemperobot. Da andre prosjekter ikke ble noe av, ble Bird spurt om han ønsket å gjøre noe ut av historien om kjemperoboten. Bird leste boken og likte temaene den tok opp. Han så likevel for seg en annerledes visjon for lerretet. Warner Bros. ga grønt lys. Bird forklarer sin motivasjon:

- Boken til Hughes er en flott historie som forsøker å lære barna om livets gang. Selv om vi forholder oss til døden, går livet videre. Min versjon sirkler om et spørsmål jeg stilte sjefene i Warner Bros. Hva ville skje hvis et våpen hadde sjel og valgte å ikke være et våpen?

Det hører med til historien at Hughes, som døde i 1998, fikk manuset til gjennomlesing. Han sa seg svært fornøyd med Birds versjon.


Brad Bird (regi/manus)
Brad Bird begynte å lage sin første animasjonsfilm som 11-åring, og sluttførte den som 13-åring. Filmen vakte oppmerksomhet hos Disney, som tok inn Bird som læregutt da han var 14. I voksen alder har han arbeidet både hos Disney og andre studioer. Bird har medvirket til kjente serier som "The Simpsons" og King of the Hill".

Fakta

Norgespremiere
17.12.1999
Originaltittel
The Iron Giant
Sjanger
Animasjon
Familiefilm
Sci-Fi
Barnefilm
Skuespillere
Jennifer Aniston
Eli Marienthal
Harry Connick Jr.
Vin Diesel
Christopher McDonald
James Gammon
Cloris Leachman
John Mahoney
M. Emmet Walsh
Regi
Brad Bird
Manus
Tim McCanlies og Brad Bird
Produsent
Allison Abbate og Des McAnuff
Foto
Mark Dinicola
Musikk
Michael Kamen
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome

Få med deg disse filmene