Mitt elskede barn

Norgespremiere: 19.08.2005
105 min
Dokumentar

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Vi møter den 33 år gamle kvinnen Sigrid Beate, fra Holmestrand i Vestfold, i tiden før hun skal i fengsel og sone en dom på syv år for å ha tatt livet av sin egen far. Gjennom oppveksten ble Sigrid Beate utsatt for seksuelle overgrep av faren.

“Mitt Elskede Barn” er berettelsen om et barn som aldri fikk lære seg selv å kjenne. En liten jente vokser opp med gjentatte fysiske, psykiske og seksuelle overgrep.

Gjennomuttrygghet og frykt tas selvtilliten og evnen til å makte skole, arbeidsliv og privatliv fra henne.

En sommerkveld år 2000 ruser hun seg for å klare å bli “fri”. Hun føler hun ikke lenger har noe å gi, verken som mor eller menneske, men vil at sønnen som da er fire år, skal vokse opp i troen på at hun ikke forlot ham frivillig.

Hun vil svømme ut i sjøen ved Holmestrand og aldri komme tilbake.

I stedet ender hun opp med å ta livet av sin egen omsorgsperson, far og overgriper.

I filmen forteller Sigrid Beate åpent og ærlig om sin vanskelige barndom og oppvekst, frem til hun dreper sin egen far sommeren 2000. Filmen følger henne, samboeren Torbjørn, sønnen Tobias og moren Ellinor den siste tiden før hun skal i fengsel og sone dommen på syv år.

Man kan aldri forsvare drap, men man kan tørre å se hva som ligger bak. Det er ingen tvil om at hun - i likhet med incestofre generelt - trenger å bli sett og forstått. Konsekvensene for et incestoffer er så omfattende og ødeleggende at det må settes et større fokus på problematikken.

Ofte blir rus og kriminalitet banen for en person som har fått alle sine grenser overskredet. Egenverdien går tapt lenge før offeret er i stand til å sette ord på overgrepene. Offeret utvikler som barn overlevelsesmekanismer som senere i livet blir til hindre for å kunne fungere normalt.

Sigrid Beates indre smerte har ført til innebygget mistillit til andre mennesker, sosial angst, store mindreverdighetskomplekser, redsel og depresjoner. Og de mange ødeleggende konsekvensene tiltar gjerne med alderen.

Å “reparere” incest er svært vanskelig, men man kan forebygge ved å opplyse og informere, slik at overgrep kan forhindres fra å starte, og/ eller stoppes. Vi kan stikke hull på denne tabubelagte byllen, ved å ta opp problemet, gå inn i det og prøve å forstå mekanismene som dirigerer offer og overgriper.

Filmen er utvidet fra Brit Jorunn Hundsnes 75 minutters eksamensfilm fra Dokumentarfilmlinjen ved Høgskulen i Volda.

Fakta

Norgespremiere
19.08.2005
Originaltittel
Mitt elskede barn
Sjanger
Dokumentar
Regi
Brit Jorunn Hundnes
Foto
Brit Jorunn Hundnes
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
105 min
Produksjonsselskap
Callabee Film AS
Distribusjon
Callabee Film v/Brit Jorunn Hundnes

Anmeldelser

Få med deg disse filmene