They Shall Not Grow Old

1 t. 39 min. 15 år
They Shall Not Grow Old
Live Kino er eksklusiv distributør av årets mest omtalte dokumentarfilm They Shall Not Grow Old, etter Peter Jackson (Ringenes Herre-trilogien)

28 juni er det 100 år siden fredsavtalen i Versailles ble signert som symboliserte slutten på den første verdenskrigen.

Den Oscarbelønnede regissøren Peter Jackson (Lord of the Rings, The Hobbit, King Kong) har skapt en realistisk dokumentarfilm om krigen ved å bruke nyrestaurerte filmklipp fra journalister som har blitt fargelagt og fått lydspor med stemmer fra krigsveteraner som ble spilt inn på 60-tallet.

Takket være den digitale teknologien har Peter Jackson fjernet riper og smuss fra filmrullene og justert tempoet på de 100-år gamle stumfilmene slik at mennesker rører seg i normalt tempo. Filmene er fargelagt og gjort om til 3D. Jackson har fått eksperter til å lese munnen til personene på filmklippene for å få lagt inn deres replikker og lagt på lyder for eksplosjoner, munnspill, hunder og samtaler.

Peter Jackson velger å se bort fra den historiske biten, og ser på menneskene som dro ut i krig, i svært mange tilfeller for å aldri vende hjem igjen. BBC og Imperial War Museum har vært behjelpelige med sine rike arkiv av arkivfoto og lydopptak og ved å bruke dette har Peter Jackson med full skarphet klart å skape et unikt fargerikt innblikk i krigen som kostet flere millioner mennesker livet. Fra rekruttenes tidlige entusiasme til skyttergravene får vi se og høre den første verdenskrigen på samme måte som soldatene som selv opplevde krigen.

Dokumentaren har 8,6 stjerner på IMDB og 97% på Rotten Tomatoes.

Regi:
Peter Jackson
Spilletid:
1 t. 39 min.
Aldersgrense med begrunnelse:
15 år
Denne dokumentarfilmen inneholder autentiske og nærgående skildringer av krigshandlinger og ofre. Den får derfor 15-årsgrense.