Systemsprenger

Drama 2 t. 12 år
Systemsprengeren - bilde 4
Systemsprengeren
"Det river i hjertet å se denne filmen... full av håp og glede, vekker både latter og tårer om hverandre" - NRK

Benni er en ni år gammel tornado i rosa boblejakke. Hun er en systemknuser. En kasteball mellom ulike fosterhjem som ikke klarer å håndtere hennes raseriutbrudd og tøffe ytre. Alt Benni har lyst til er å bo sammen med moren sin igjen, men hun er ute av stand til å takle datterens uberegnelige oppførsel. Barnevernet er på vei til å gi opp, men når Micha blir ansatt som assistent begynner Benni for første gang å åpne seg. Benni knytter seg til ham, og Micha forsøker å balansere profesjonalitet med personlig engasjement.

PRESSEN OM FILMEN:

"Ein av dei beste filmane i år" - Dag og Tid

Terningkast 5
"Det river i hjertet å se denne filmen... full av håp og glede, vekker både latter og tårer om hverandre" - NRK

Terningkast 5
"Forrykende" - VG

Terningkast 5
"Det er lenge siden en film har berørt meg så sterkt. Er det én utenlandsk film du skal få med deg i år, er det denne" - Fædrelandsvennen

Terningkast 5
"Knallsterk" - Adressa

Terningkast 5
"En av de sterkeste, mest krevende og nyanserte prestasjonene jeg noensinne har sett fra en barneskuespiller" - Dagsavisen

Terningkast 5
"Hjerteskjærende" - Stavanger Aftenblad

Terningkast 5
"Eineståande om barna som fell igjennom alle tryggingsnett" - Klassekampen

Terningkast 5
"Vekker følelser" - Dagbladet


SYSTEMSPRENGEREN er debutfilmen til den tyske regissøren Nora Fingscheidt. Unge Helena Zengel briljerer i hovedrollen som ni år gamle Benni. Filmen ble for første gang vist ved filmfestivalen i Berlin i 2019 der den mottok Sølvbjørnen (Alfred Bauer Prisen) for beste film. Den har siden vært favoritt på en rekke festivaler over hele verden, og vant prisen for beste internasjonale film under Oslo Pix Filmfestival i juni.

SYSTEMSPRENGEREN er Tysklands kandidat til Oscar for beste internasjonale film i 2020.


REGISSØR NORA FINGSCHEIDT OM FILMEN:

”Jeg har laget denne filmen for å vekke forståelse for barn som Benni. Barn som opplever en evig runddans fra bosted til bosted, med stadige nye omsorgspersoner. Hvordan skal et barn finne ro, når forandring er det eneste stabile i tilværelsen? Samtidig tar Benni oss med inn i den ville og fantasifulle verdenen til en som kjemper for å få sin mors kjærlighet.

Til tross for alt det vanskelige, avspeiler filmen Bennis livsenergi, hennes humor og lengsel. Jeg ønsket å skape en film som man opplever med alle sanser. Bennis oppførsel kan nok sjokkere, men som tilskuer vil jeg at man skal være glad i og føle omsorg for henne.

Voldelig atferd fra barn er et rop om hjelp. Alltid.”


VINNER AV BESTE INTERNASJONALE FILM på Oslo Pix Filmfestival - juryens begrunnelse:

"Denne filmen er en eksepsjonell debutfilm som presenterer relevante spørsmål om hvordan enkeltindivider forholder seg til hverandre og som representanter i et større system. Vi ble engasjert av balansen mellom mørket og lyset, uvilligheten til å presentere en hurtig løsning, samt den sirkulære sammensetningen speilet i form, innhold og karakter. Skuespillerpresentasjonen til den ni år gamle hovedrollen i filmen alene hadde nok innflytelse til å ta oss alle med storm."

Originaltittel:
Systemsprengeren
Regi:
Nora Fingscheidt
Språk:
tysk
Produksjonsår:
2019
Skuespillere:
Helena Zengel
Albrecht Schuch
Gabriela Maria Schmeide
Sjanger:
Drama
Spilletid:
2 t.
Nasjonalitet:
Tyskland
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år
Skildringer av et barns vanskelige oppvekst med sterke følelsesutbrudd, raserianfall med voldsutøvelse og selvskading, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.
Produksjonsselskap:
Kineo Filmproduktion, Weydemann Bros