Jane Fonda

Født 21. desember 1937 , New York, USA
Fødenavn: Lady Jayne Seymour Fonda

Skuespiller, politisk aktivist, trimdronning – Jane Fonda er kjent som mange ting. Hun ble født i 1937, datter av skuespilleren Henry Fonda og hans andre kone Frances Seymour Brokaw. Hun har spilt i en rekke filmer på 60-, 70- og 80-tallet. Syv Oscarnominasjoner har hun fått og hun vant for filmene "Klute" (1977) og "Coming Home" (1978).

Jane Fonda var på 70-tallet begynt å bli politisk engasjert. Hun hadde noen år tidligere truffet den politiske aktivisten Tom Hayden, som hun senere giftet seg med, og ble involvert i antikrigsaktiviteter under Vietnamkrigen. Dette engasjementet førte til at hun fikk oppnavnet "Hanoi-Jane". Bilder av Fonda der hun poserer sammen med Vietcong-soldater førte til massive oppslag i verdenspressen, og den dag idag er det fortsatt mange amerikanere som anser Fonda for å være en forræder av sitt hjemland. Hun har siden uttalt at hun selv mener at bildene som ble tatt av henne representerte den største svikt av dømmekraft hun kan forestille seg.

I 1982 kom den første trimvideoen til Fonda på markedet." Jane Fonda's Workout" ble en massiv bestselger og utover 80-tallet kom det flere videoer i samme serie.

Filmografi

Bilder

Relaterte nyheter