Tim Robbins

Født 16. oktober 1958 , West Covina, California, USA
Fødenavn: Timothy Francis Robbins

Robbins vokste opp i Greenwich Village, et lite område i nærheten av Broadway som ble regnet som et sted for kunstnere, bohemer og rebeller. Dermed fikk han politikk, kunst og teater inn med morsmelken. Allerede som tolvåring var Robbins medlem i avantgarde teatergruppen "Theatre for the New City" i New York. Etter noen år ved New York State University flyttet han til California, der studerte han drama ved UCLA.

Her var han med på å starte en teatergruppe ved navn "The Actors Gang" i 1981. Teateret spesialiserte seg på å fremføre originale, ofte politiske produksjoner, samt dristige nytolkninger av klassiske teaterstykker. Skuespillere som John Cusack, Helen Hunt, Jeremy Piven og Ned Bellamy har tidligere jobbet ved teateret. Tim Robbins er fremdeles aktiv ved teateret, han er i dag styremedlem og kunstnerisk leder.

Robbins spilte inn sin første tv-film, "Quarterback Princess" i 1983, mens den første spillefilmen på kino, "Toy Soldiers" kom året etter. De kommende årene hadde han biroller i flere filmer, deriblant "Top Gun – Den beste av de beste" med Tom Cruise (1986).

Gjennombruddet kom i 1988 med rollen som "Nuke" Laloosh i "En sikker vinner", der han spilte mot Kevin Costner og Susan Sarandon. Etter "En sikker vinner" fulgte komediene "Panikk i drømmefabrikken" og "Soga om Eirik Viking" (1989). Begge filmene fikk dårlig mottakelse. Men det skulle ikke gå så lenge før Robbins igjen fikk suksess. Det gjorde han for sine roller i "Jente med glød! - Miss Firecracker" (1989) og "Jacobs inferno" (1990). I sistnevnte film spilte han en hallusinerende Vietnamveteran.<br/>

Suksessen fortsatte med Robert Altmans "The Player" i 1992, og for denne innsatsen mottok han prisen for beste mannlige skuespiller ved Cannes Film Festival. 1994 ble et stort år for Tim Robbins. Da spilte han i Coen-brødrenes "Det store spranget" og Frank Darabonts "Frihetens regn". Sistnevnte er basert på en novelle av Stephen King. Filmen fikk hele syv Oscar-nominasjoner og ble roset opp i skyene av en samlet kritikerpresse verden over.

Med filmen "Bob Roberts" i 1992 debuterte han som regissør. Det ga mersmak og resulterte i at han tre år senere kom med den sterke filmen "Dead Man Walking". Tims samboer, skuespilleren Susan Sarandon, gjorde en stor rolletolkning som nonnen Helen Prejean og Sean Penn imponerte stort som den dødsdømte fangen Matthew Poncelet. Filmen mottok fire Oscar-nominasjoner, deriblant en til Robbins for beste regi. Sarandon kunne ta med seg en statuett hjem etter å ha vunnet i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle.

Filmografi

Relaterte nyheter