Premiere 17. januar
12 år
1 t. 18 min.
VG Oppland Arbeiderblad Cinema NRK P3, Filmpolitiet Dagsavisen Dagbladet Stavanger Aftenblad Fædrelands-vennen Hamar Arbeiderblad FilmMagasinet iTromsø Nordlys
Originaltittel
Selvportrettet
Sjanger
Dokumentar
Medvirkende
Med: Lene Marie Fossen
Morten Krogvold
Torill Fossen
Geir Fossen
Regi
Margreth Olin
Katja Høgset
Espen Wallin
Manus
Margreth Olin
Espen Wallin og Katja Høgset
Produsent
Margreth Olin
Foto
Espen Wallin
Øystein Mamen
Lars Tubaas Øymo
Musikk
Susanne Sundfør
Aldersgrense
12 år
Begrunnelse
Denne filmen har partier med mørk stemning. Den beskriver et alvorlig . sykdomsforløp og har en tematikk som kan virke forstyrrende på barn. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmen er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Hun har hatt et unikt prosjekt, nemlig å avkle sykdommen, vise den frem i all sin skrekk. Eksponere skammen, konfrontere sykdommen, bryte dens regler for å overleve. Fotokunsten hennes er naken og ærlig.

Gjennom Lene Maries egne bilder vil vi få en unik tilgang til hvordan det er å leve med sykdommen. Bildene hennes er en viktig del av filmen, de er på vei ut i verden, kjente gallerier ønsker å stille dem ut. Lene Marie har alltid hatt en indre glød som hun skaper fra, uansett motgang. Det siste året endret dette seg.

22. oktober i år døde Lene Marie av anoreksi. Hun rakk å se filmen ferdig. Sammen med foreldrene bestemte hun at filmen skulle lanseres etter planen, det var viktig for Lene Marie at hennes historie kunne bety noe for andre.

SELVPORTRETT er en film om kunstens og overlevelsens kraft, men den reiser også viktige spørsmål om hvilken behandling en som lider av alvorlig anoreksi trenger. Publikum får møte en usedvanlig jente i en rå og poetisk film.