Filmweb
 
 

Jalla! Jalla!


Handlingen
Roro og Måns er bestekamerater og i begynnelsen av 20-årene. Roro har libanesisk bakgrunn og Måns er svensk. De er jobber sammen i parkvesenet. De ser på seg selv som kule og tøffe. Roro bor sammen med sin store familie, med mor, far, søsken og bestemor. Måns bor sammen med kjæresten sin. De har problemer i forholdet. Måns er blitt impotent. Roro har en kjempesøt, svensk kjæreste han ikke har fortalt sin familie om. De ønsker at han skal gifte seg, og plutselig befinner han seg i et stort dilemma: Familien har funnet en passende ?kone? til ham, også hun fra Libanon. Verken han eller denne jenta ønsker å gifte seg, men de blir enige om å late som de er positive til et ekteskap. På denne måten håper de å unngå konflikter med familiene sine. Roro unnlater å fortelle dette til sin svenske kjæreste, og store komplikasjoner og misforståelser oppstår. Måns sliter med sine potesproblemer, som kanskje egentlig skyldes at han og kjæresten ikke er så glad i hverandre lenger. Den store finalen i filmen er Roros ?tvangsbryllup? som tar uventede vendinger, og ikke ender helt som familiene har planlagt. Tilbake sitter ca.100 bryllupsgjester som kanskje var glad til at de som elsket hverandre fikk den rette til slutt.

Om filmen
Filmen er laget av Josef Fares, en ung regissør i begynnelsen av 20-årene. Han innvandret sammen med sin libanesiske familie til Sverige i 1987, da han var ti år gammel. I 1998, 21 år gammel, kom han inn på Sveriges prestisjefylte filmskole, Dramatiska Institutet, som tidenes yngste student. Han var allerede da en erfaren filmskaper, med rundt 50 kortfilmer bak seg og hadde vunnet en rekke priser på amatørfilmfestivaler.

I Jalla! Jalla! (som er arabisk og betyr Kom igjen!) henter Fares fram konflikter og problemer som unge fra andre kulturer ofte sliter med i sine nye hjemland. Han har valgt å bruke sine egne familiemedlemmer som skuespillere. Dette tilfører filmen troverdighet, med mange detaljer i miljøskildringen, som bare Josef Fares med sitt libanesisk/svenske blikk kunne kjenne til.

Filmkunnskap
 • Analyser åpningen av filmen. Hva slags virkemidler brukes for å karakterisere Roro? Hvordan presenteres Roro og kjæresten hans visuelt?
 • Hva ønsker regissøren å oppnå ved å presentere Måns og hans forhold, slik det gjøres i filmen?
 • Hvordan kan man si at regissøren spiller på fordommer i måten han presenterer ulike karakterer? Hvordan vises dette i filmen og i filmens scener?
 • Hva forsøker filmen å si om svensker? Hva kan man si at Måns potensproblemer er et uttrykk for? Hvordan skildres dette visuelt?
 • Hva kan være grunnen til at regissøren har valgt å visualisere kulturkonfliktene som en filmkomedie?
 • Hva er filmens hovedbudskap?

  Innvandring/ flerkulturell bakgrunn
 • Forsøk å finne ut hvorfor libanesere innvandret til Sverige og Norden fra midten av 1970-tallet og ut på 80-tallet.
 • Forteller filmen noe om hvilken religion Roro tilhører? Forsøk å finne ut mer om religioner og tradisjoner i Libanon, spesielt med tanke på kjønnsrolle-tenkning.
 • Hvorfor tar ikke Roro et oppgjør med sine foreldre med en gang, og sier klart fra at han har en svensk kjæreste?
 • På hvilken måte kommer det fram i filmen at familiesamholdet betyr mye for Roro og hans familie?
 • Hvorfor utøves det så stor respekt overfor bestemoren?
 • Hva legger du i begrepet ?flerkulturell?? Kan man si at en person er ?flerkulturell?? Oppleves skildringen av Roro og problemene med tvangsekteskap som troverdige?
 • Er filmens avslutning troverdig i forhold til ?virkeligheten??
 • Noen vil kanskje si at Jalla! Jalla! oppfordrer unge med flerkulturell bakgrunn å gjøre opprør mot sin kulturs tradisjoner. Drøft argumenter for og i mot en slik påstand.
 

Filmstudieark

Forfatter:Ingrid Dokka
 

Fakta

Forfatter:Ingrid Dokka
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen