Filmweb
 
 

Ringenes Herre: Ringens Brorskap

Om filmen

Filmen er basert på J. R. R. Tolkiens roman Ringenes Herre: Ringens brorskap fra 1954. Filmen fører oss inn i en stor eventyr- og fantasiverden der vi møter folkeslaget hobittene som lever fredelig i Hobsyssel, en del av verden Midgard. Bilbo er 111 år, ikke en uvanlig alder for en hobitt, og han fant for lenge siden en magisk ring inne i Tåkefjellene. Bilbo har alltid holdt ringen skjult, og han har brukt dens magiske kraft til å løse vanskelige oppgaver. Bare trollmannen Gandalv visste om ringen. På sine gamle dager, før Bilbo vil forlate Hobsyssel, overbeviser Gandalv Bilbo om at han bør overlate ringen til nevøen Frodo. Den onde trollmannen Sauron, ringens skaper og herskeren i det onde riket Mordor, merker at ringen er gjenoppdaget ved at han kan føle hver gang ringen blir plassert på en finger. Gandalv skjønner at ringen må ødelegges for å miste Saurons kraft, slik at han ikke får herredømme over hele verden. Den eneste måten å ødelegge ringen på er å kaste den i ilden i juvet ved Dommedagsfjellet i det onde Mordor. I følge med hobittene Sam og Pippin, legger Frodo ut på den lange ferden fra Hobsyssel til Mordor. På ferden kommer de ut for en rekke farer. Sauron sender ut sine fryktede riddere uten sjel. Etter å ha unnsluppet mange farer og møtt nye personer på ferden, kommer de fram til Kløvendal. Der møtes de frie folkene til et rådsmøte. Det dannes et brorskap som sammen skal føre ringen gjennom Midgard fram til Mordor. Brorskapet består av ringbæreren Frodo og tre andre hobbiter, dvergen Gimli, alven Legolas, mennesket Boromir, ferdamannen Aragorn og trollmannen Gandalv. Når brorskapet skal forsere de mørke hulene i Moria, møter de sitt største hinder: Balrog. Det er den største ondskap fra verdens begynnelse. Gandalv kjemper og klarer å redde brorskapet, men må selv ofre livet når han faller i avgrunnen sammen med balrogen. Ved Raurosfossene diskuterer brorskapet kursen videre. Frodo vil følge veien videre mot Mordor mens Boromir vil forsvare sin hjemby mot Saurons onde riddere. Brorskapet oppløses, og det blir nye hindre for Frodo på veien mot Mordor.

Filmen forteller første del i trilogien om Ringenes herre. Tolkiens to andre bøker, To tårn og Atter en konge filmatiseres samtidig som denne filmen, og vil ha premiere i 2002 og 2003. Dette sammen med de enorme ressursene som er lagt ned i skapelsen av Tolkiens univers på film, gjør trilogien om Ringenes herre til verdens dyreste filmproduksjon hittil.


Om forfatteren og romantrilogien Ringenes herre
John Ronald Reuel Tolkien (1892 ? 1973) ble født i Sør-Afrika og arbeidet som professor i engelsk språk og litteratur på Universitetet i Oxford fra 1915 - 59. Han elsket å fortelle eventyr for barn, og på 30-tallet skrev han selv eventyr om hobitten Bilbo Lommelun. I 1937 ble eventyret utgitt som bok under tittelen Hobitten. Boka ble en stor suksess. Dette var kimen til det som skulle utvikle seg til et bokverk i tre bind om Ringenes herre. Historien har mange detaljer, og er svært omfattende. Tolkien brukte 11 år på å skrive verket. I 1954 kom første bok (Ringenes herre: Ringens brorskap) og andre bok (To tårn) i trilogien. Den siste boka (Atter en konge) kom i 1955. Denne trilogien regnes som verdens mest solgte og leste roman.Norrøn mytologi, folkeeventyr og religiøse fortellinger - Tolkiens inspirasjon
Midgard er et begrep Tolkien bruker som navn på verden i sitt univers. Dette begrepet stammer fra norrøn mytologi, og det er navnet på borgen rundt menneskenes verden. Denne borgen verner menneskene mot ufred og kaos. Midgard er der menneskene og gudene bor, og den er omgitt av havet.

 • Bruken av begrepet ?Midgard? viser tydelig at Tolkien var inspirert av norrøn mytologi da han skapte Ringenes herre. Finnes det andre indikasjoner på inspirasjon fra norrøn mytologi i Tolkiens verk?
 • Finn ut mer om fenomenet myter. Diskuter om det er riktig å hevde at Tolkiens verk er med på å utvikle nye myter, skaper nye myter eller om han bare utnytter allerede eksisterende myter.
 • Moralske dilemmaer og kampen mellom det gode og det onde er velkjent fra eventyrfortellingene. Hvilke andre fortellerelementer og symboler finner vi igjen fra eventyrene?
 • Ingen av bøkene i romantrilogogien nevner en gud, men mange vil likevel hevde at Tolkiens tekster er preget av religiøse motiver. For eksempel kan Gandalv assosieres med en kristusfigur som ofrer seg for saken han tror på. Diskuter om andre personer eller fenomener i filmen kan knyttes til religiøse eller kristne temaer.

  Ringenes herre som allegoriske fortellinger
  En allegori er en billedlig framstilling av et fenomen eller et abstrakt begrep. I en allegori er en framstilling et symbol for noe annet eller en betydning på et høyere nivå. Historien om Ringenes herre kan deles inn i mindre fortellinger, f.eks. dannelsen av Ringens brorskap, veien til Kløvendal, kampene mellom brorskapet og den onde trollmannen Sauron m. m. Ved å nærlese hver fortelling, kan leseren tenke seg at personer og hendelser står for noe annet enn det som framstilles konkret i fortellingen. Det dannes en historie hos leseren som gir rom for tolkninger.

 • Se om du kan finne allegorier i Ringenes herre. Sett i sammenheng med 2. verdenskrig, kan det f.eks. hevdes at Sauron = Hitler, Ringen = atombombe. Kan det være allegorier i Ringenes herre som har relevans for verden i dag?
 • Sammenlikn Ringenes herre med allegoriske romaner som f.eks. Fluenes herre av William Golding og Kamerat Napoleon av George Orwell. Hva er fellestrekk og hva skiller disse fra hverandre som allegoriske romaner?


  FILMKUNNSKAP

  Filmens sjanger
  Sjangeren en film tilhører, forteller publikum om hva slags type innhold de kan forvente seg. Til filmens sjanger er det knyttet forventninger og regler som kalles konvensjoner. Ringenes herre tilhører en sjanger innenfor litteraturen som ofte betegnes som ?fantasy?. Filmen kan plasseres innenfor den store sjangerkategorien ?action-film?.

 • Studer virkemidlene i filmen og se dem i forhold til sjangrene ?fantasy? og ?action?. Hva skiller og hva samler disse sjangrene? Hvilke konvensjoner inneholder filmen som gir deg kunnskaper om hvilken sjanger filmen tilhører? Sammenlikn konvensjonene med andre filmer som betegnes som typiske action-filmer.

  Filmen har en klassisk dramaturgisk fortellestruktur med anslag, presentasjon, konfliktopptrapping, vendepunkt, kulminasjon (opphopning/dramatisk høydepunkt), nedtrapping, avtoning og avslutning.

 • Lag en kurve basert på den nevnte fortellestrukturen. Se denne strukturen i forhold til en typisk action-film og et gammelt eventyr. Hva finner du? Er det mange likheter eller forskjeller? Den russiske eventyrforskeren og folkloristen Vladimir Propp (1895-1970) hevder i sin bok Eventyrets morfologi (1928) at alle eventyr egentlig kan brytes ned til åtte ulike karakterer og 32 ulike fortellefunksjoner. Boka finnes på engelsk, og dersom du får tak i den på biblioteket: Se hvordan Propps beskrivelser av myter og eventyr er i samsvar med strukturen i Ringenes herre. På basis av ovennevnte punkter om allegorier, myter og dramatisk fortellestruktur, diskuter påstanden om at alle historier er basert på samme prinsipper og at ?alle historier er like?.

  Fra bok til film
  Ringenes herre regnes som verdens mest leste roman, og mange har følgelig dannet seg et eget bilde av det universet Tolkien beskriver.

 • Les boka filmen er basert på og diskuter med andre hvordan dere opplever visualiseringen av dette universet på film. Det har blitt hevdet at romanen ikke er mulig å filmatisere. Diskuter denne påstanden. Er det riktig å sammenlikne romanen og filmen når litteratur og film er to forskjellige uttrykk? Kan man vurdere filmen som film uten å ta hensyn til boka?

  Linker og referanser
  www.sf-film.dk/undervisning (dansk undervisningsmateriale)
  http://www.filmweb.no/oslokino/ringenesherre/
  http://spray.nettavisen.no/ringenesherre/


 

Filmstudieark

Forfatter:Ove Watne
Klassetrinn: [10. trinn, Videregående]
Tema:Eventyr/fantasy, Litteratur på film, Kulturmøter/-konflikter
 

Fakta

Originaltittel:The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Regi:Peter Jackson
Roller:Elijah Wood, Sean Astin, Ian Holm, Ian McKellen, Christopher Lee, Billy Boyd, Liv Tyler, Cate Blanchett, Sean Bean, Orlando Bloom, Viggo Mortensen, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Hugo Weaving, Sala Baker, Billy Boyd, Brent McIntyre, Peter McKenzie
Manus:Philippa Boyens, Peter Jackson, Stephen Sinclair
Genre:Eventyr / Fantasy / Spenning
Nasjonalitet:USA / New Zealand
Språk:engelsk
Produsent:Peter Jackson, Barrie M. Osborne, Tim Sanders
Produksjonsselskap:New Line Cinema
Musikk:Howard Shore
Lengde:3 t.
Distribusjon:SF Norge
Produksjonsår:2001
Aldersgrense:12 år
 
 
Filmplakat:

 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen