Filmweb
 
 

Lille Mann, Disa og De tre bukkene bruse

Disse tre nordiske kortfilmene passer godt for barnehagebarn fra 4-5 år og på de laveste trinnene i barneskolen. De tar opp emner som det å være i et fremmed land, ensomhet, vennskap, eventyr og animasjonsfilm.

DISA FLYTTER TIL JAPAN
En dokumentar regissert av Benedicte Maria Orvung, Norge 2003. Spilletid 27 minutter.

Disa skal flytte til Japan sammen med mamma, som skal lære seg japansk. Vi blir med den uredde og livsglade fireåringen på hennes tur til den andre siden av jordkloden. Her møter hun mange nye inntrykk og en verden som er ganske annerledes enn den hun kom fra. Disa skal gå i barnehage mens mamma studerer, og hun er litt spent på hva det vil innebære. Der snakker nemlig barna et helt annet språk, har merkelige navn og spiser rar mat med pinner. Hvordan skal dette gå?

Disa flytter til Japan har mottatt pris for beste dokumentarfilm og prisen Copenhagen Children's Film Award for Most Innovative Nordic Short or Documentary Film under BUSTER Internasjonale Barnefilmfestival i 2003.

Til de voksne
Denne filmen er laget som en dokumentarfilm der vi følger Disa og moren på vei til Japan. Det er lagt på enkelte kommentarer (voice-over) i etterkant, som er Disas tanker om alt hun ser og opplever. Resten av filmen er en ren reportasjefilm der filmingen og kameravinkler gjør at store deler av filmen fortelles med et barns øyne. Filmingen er gjort med håndholdt kamera og bildene følger Disas bevegelser. Valg av dette fortellerperspektivet er med å understreke at vi møter et barns opplevelser av verden rundt seg.

Legg merke til hvordan filmens rytme endres når Disa første gang møter inntrykk fra det nye landet. Alt går fort og er flakkende filmet. Tenk hva det gjøre med oss som ser på, og hva regissøren forsøker å formidle. Hvordan oppfatter barna det de ser av byen?

Enkelte scener er drømmescener. Legg merke til hvordan filmen kan bruke ulike virkemidler, som farger og slow-motion for å understreke dette. Oppfatter barna at Disa drømmer?

Forslag til samtaler
- La barna få komme med umiddelbare reaksjoner på det de har sett. Hva har de oppfattet? Hva husker de best? Hva var rart? Morsomt? Trist? Spennende

- Forsøk å la barna fortelle hva denne filmen handler om.

- Å reise langt av gårde.
Hvilke tanker har barna om dette? Egne erfaringer? Hvor ville de reist dersom de fikk velge? Hvorfor? Bruk en globus!

- Å begynne i en ny barnehage
Snakk om utfordringer ved det å være ny i en barnehage. Ta utgangspunkt i barnas egne erfaringer. Hvilke utfordringer møtte Disa i tillegg til det å være ny i barnehagen?

- Å være i et fremmed land.
Har noen opplevd å reise til steder der de ikke forstår språket? Eller møtt noen som ikke snakker slik barna gjør? Kan man gjøre seg forstått selv om man ikke snakker samme språk? Kan man leke sammen selv om man ikke snakker samme språk?

- Å se annerledes ut
Hvorfor er de japanske barna så nysgjerrige på Disa? Hvordan viser filmen dette? Snakk om hva det betyr å se annerledes ut. Hvordan møter vi andre barn som ser annerledes ut?

- Formingsoppgave
La barna tegne ned en episode som de husker godt fra filmen.


LILLE MANN (Lille Mand - lille mand)
En fiksjonsfilm regissert av Kathrine Windfeld, Danmark 2002. Spilletid 17 minutter.

En liten gutt vandrer rundt blant blokkene der han bor og bærer på noe han selv mener er en magisk pinne. Han styrer unna konflikter og søker vennskap og varme.

Forslag til samtaler
1. ?Men de sier jo ingenting...!?
Denne filmen har ingen tale. Gjør barna oppmerksomme på hvordan en film kan fortelle en historie uten å bruke ord. Vi ser det som skjer. Sammenlikn med en bildebok.

2. Hva har barna oppfattet av denne filmen?
Filmen bruker blant annet andre farger og sterk lyd som et virkemiddel for å illustrere konflikter. Hvordan oppfatter barn dette?

3. Filmen kan brukes som utgangspunkt for å snakke om ensomhet og vennskap. Ta fatt i enkle hendelser fra barnehagehverdagen der barna kan kjenner seg igjen. Har noen følt seg utenfor noen gang?

DE TRE BUKKENE BRUSE (Kolme Pukkia)
En animasjonsfilm regissert av Heikki Prepula, Finland 2001. Spilletid 4 minutter.

Tre bukker går over en bru, og møter et troll under bruen. Filmen er basert på det velkjente eventyret om de tre Bukkene Bruse som skulle til seters å gjøres seg fete. Filmen har ingen tale.

Forslag til samtaler
Hvordan oppfatter barn som ikke kjenner eventyret på forhånd denne filmen?

Hva med de som kjenner eventyret fra før, hvordan opplever de filmen?

Forsøk å la barna si noe om forskjellene på en film og en bok/muntlig fortelling. Har de noen preferanser, hvorfor det?


 

Filmstudieark

Forfatter:Hilde Rønningen
 

Fakta

Forfatter:Hilde Rønningen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen