Filmweb
 
 

Maja Steinansikt


OM HANDLINGEN
Maja er 8 år, og bor sammen med foreldrene sine. Snart skal hun få en bror eller søster. Maja og bestevenninnen Silvia leker indianere, som er de sterkeste og flotteste menneskene jentene vet om. En dag får Maja mistanke om at det er noe galt mellom foreldrene. Silvia og Maja utforsker saken, og finner ut at faren har en annen kjæreste. Dette vil ikke Maja godta, så hun prøver å få ham til å slutten å treffe Birgitte. Lillebror blir født, men pappa fortsetter å treffe kjæresten sin. Moren til Maja avslører farens utroskap, og reiser med en venninne til syden. Maja blir semdt til farmor. Der treffer hun Gloria, som bor i fosterhjem og som har "spesialisert" seg på å hjelpe mennesker. Sammen legger Gloria og Maja en plan for å bli kvitt pappas kjæreste. Det lykkes, men ikke uten vanskeligheter...

SPØRSMÅL/OPPGAVER TIL ETTERARBEID
(Læreren oppfordres til å tilrettelegge spørsmålene i h.h.t. det aktuelle klassetrinn)

Maja
Maja framstår som ei viljesterk jente med rik fantasi. På hvilken måte viser filmen dette? Hvordan finner Maja pg Silvia ut at faren har en ny kjæreste? Hvordan reagerer Maja på dette? Faren og Maja har et helt spesielt forhold, hvor de alltid har har delt hverandres hemmeligheter. Nå skjuler faren hva han holder på med, og forstår ikke at Maja har gjennomskuet ham. Hvordan forsøker Maja å få faren på bedre tanker? Hva forsøker Maja å oppnå ved å lage middag til faren sin? Maja deler mennesketyper inn i cowboyer og indianere. Hvorfor gjør hun det?

Maja og foreldrene
Majas foreldre er veldig forskjellige. Hvordan brukes bilder og lyd i filmen for å vise at de er ulike? Hva slags forhold har Maja til faren sin? Hva leker de sammen? Hva mener Maja når hun sier til faren sin: "Nåde den som 1r en ekte indianer"? Hvorfor har faren funnet seg en ny kjæreste? Går det an å være kjæreste med flere samtidig? Hva synes du om farens handlinger? Hvorfor kan ikke moren til Maja leke med henne, slik som faren gjør? Hva er moren mest opptatt av? Beskriv scenen der moren oppdager at faren har et forhold til en annen dame. Hva gjør Maja? Hva forteller bildene i scenen om hvordan Maja har det inne i seg?
Hva forsøker filmen å fortelle om forholdet mellom foreldre/voksne og barn? Undervurderer foreldrene Maja? Hva mener du om at Maja selv griper inn i foreldrenes problemer og forsøker å løse dem? Er det riktig av foreldrene å involvere barna i sine problemer? Hvordan kan barn påvirke foreldre og abdre voksenpersoner slik at de lettere blir "hørt og sett"?

Maja og farmor
Hvordan er farmoren til Maja? Maja og farmor snakker om forelskelser. Får Maja noen ideer av samtalen?

Maja, Gloria og Birgitte
Gloria er et barnehjemsbarn som bor i fosterhjem. Hvordan framstilles dette fosterhjemmet? Hva mener Gloria med at hun har spesialisert seg på å hjelpe mennesker? Er det noe i Glorias rom som viser oss hva hun har gjort tidligere? Maja sier at Gloria både er snill og slem. Hva mener hun med det? Går det an å være både snill og slem?
Beskriv Birgitte - både utseende og som person. Hvordan avslører Birgitte sin "sanne" personlighet i sluttscenen? Virker det troverdig at den ellers så snille faren til Maja er forelsket i en så "heksete" dame? Hvordan hadde vi opplevd Birgitte hvis hun var framstilt som en hyggelig dame? Hvordan framstiller filmen Birgitte som slem og dum? Hvorfor har hun parykk? Hva forteller det om Birgitte?

Indianermotivet
Hvorfor er indianerne trukket inn som eksempler på det å være modige og trofaste i filmen? Hva forbinder vi med de amerikanske indianernes kultur og æresbegreper? (Undersøk i leksikon eller historiebøker om f.eks. Hopi-indianerne - Arizona-indianerne). I Majas fantasibilder dukker indianerne opp som hjelpere. Hva skjer når indianerne kommer til syne i filmen? Hvordan oppleves overgangen mellom fantasi og virkelighet? Silvia er Majas bestevenninne. Hun har vokst opp med moren sin, og pappaen hennes er en ordentlig indianer. Silvia lærer Maja å sette opp "steinansikt". Hva betyr det? Silvia lærer også Maja om tankeoverføring og telepati. Tror du på det? Finn ut mer om indianernes tro og overtro. Lærer Maja noe mer av vennene sine? Hva mener du er en god venn? Hva skjer inne i en når man "mister" en god venn?

Musikken
Musikken i filmen markerer ofte overgangen mellom Majas virkelighetsplan og hennes fantasibilder. Hva slags musikk hører vi i filmen? Hva tenker du/hvilke stemninger kommer du i når du hører musikken? Når dukker den "indianerinspirerte" musikken fram i filmen? Hva slags instrumenter brukes for å skape "indianermusikk"?

Maja Steinansikt som film og Maja Steinansikt som bok
Mange filmer er basert på en bok, mens manusforfatter Elsa Kvamme først skrev fortellingen om Maja Steinansikt som filmmanus - senere som bok med samme tittel. Les boka i klassen etter å ha sett filmen. På hvilken måte skiller boka seg fra filmen? Hva er forskjellen på å fortelle en historie i film og bokform? (Boka er utgitt på Gyldendal forlag).

Andre filmer med beslektet tematikk:
Sixten Giftekniv, Eremittkrepsen, Kjære Kamera(t), Pippi Langstrømpe, Roald Dahls Mathilda, Himmelslottet, Frida.


 

Filmstudieark

Forfatter:Ingrid Dokka
Klassetrinn: [5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag
Tema:Oppvekst/familie
 

Fakta

Forfatter:Ingrid Dokka
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen