Filmweb
 
 

Veddemålet


Anbefalt bruk i skolen:
Filmen passer best for de fleste av klassetrinnene i barneskolen, men kanskje best for 3-6 klasse. Den kan særlig brukes i kristendomskunnskap/livssynsorientering under tema som sorg, det å miste noen man er glad i, medfølelse(empati), og etikk.

Filmens innhold:
To kamerater oppdager en likbil, og begynner å vedde med hverandre om hva slags bilmerke det er. De blir enige om å stå og vente til bilen skal kjøre slik at de ser hvem som har rett. Vinneren skal få ti kroner av den andre. På denne måten ser de også kisten og gravfølget som kommer ut av et hus. En liten gutt går hånd i hånd med faren sin bak kisten, og uten at noe sies, forstår guttene at det er en liten gutt som har mistet mamma?n sin. Veddemålet føles plutselig litt vondt!

Oppgaver og samtaler som kan knyttes til filmen:
 • Ble du trist av å se denne filmen? Forsøk å skrive ned eller diskutere med de andre hvorfor du ble trist.
 • Skjønte du hvem som var død? Hvordan får filmen fortalt dette uten å si det direkte? Tror du det er lettere å fortelle ?flere? historier i en film enn i en bok? Hva er forskjellen mellom å fortelle med bilder og med ord?
 • Guttene som veddet, angret på veddemålet sitt fordi de syntes synd på den lille gutten. Hvordan ble dette fortalt i filmen?
 • En filmopplevelse kan få oss både triste, glade, redde og lattermilde. Hvorfor tror du det kan være bra å se en film som får oss triste?
 • Tror du de to guttene lærte noe av å se en annen gutts sorg? Hvorfor er det viktig å ha medfølelse med andre? Lag en liten historie om hvordan man kan trøste noen som sørger.
 • Mange synes det er vanskelig å snakke om det å dø og miste noen man er glad i. Hva synes du? Hvorfor kan det oppleves vanskelig? Hvorfor kan det være fint å ha noen å snakke med om det som er leit og vondt?

  Filmkunnskap:
  Hva er kortfilm?
  Kortfilm har som felles kjennetegn at det skal fortelles en liten historie på en kort og presis måte. Kortfilm kan sette i sving sterke følelser og fortelle en viktig historie selv om den bare varer ett minutt. Diskuter om en kortfilm og en novelle minner om hverandre. Pek på forskjeller mellom kortfilm og spillefilm

  Nyttig å vite:
  Filmene kan leies eller kjøpes på video hos Norsk filminstitutt. Der en de samlet på en kassett sammen med fire andre norske kortfilmer. Kassetten heter En djevel i skapet og seks andre kortfilmer for barn.


 

Filmstudieark

Forfatter:Åse M. Meyer
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Religion, livssyn og etikk
Tema:Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Åse M. Meyer
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen