Filmweb
 
 

Pinocchios fantastiske eventyr


Forarbeid
En kan gjerne lese historien om Pinnochio på forhånd. Scenene inne i monsteret kan oppleves
skremmende av de yngste, noe en gjerne kan forberede elevene på.

Om handlingen
Den gamle dukkemakeren Gepetto lager en dag en dukke som blir levende. Dukken er laget av en spesiell trekubbe, en kubbe som stammer fra et furutre der Gepetto i ung alder risset inn et hjerte med sine egne og ungdomskjæresten Leonas forbokstaver. Dukken får navnet Pinocchio, og blir snart som en sønn for Gepetto. Den slemme marionetteteater-eieren Lorenzini bestemmer seg for at han vil ha Pinocchio - koste hva det koste vil, men Gepetto nekter å selge.

Pinocchio drar avgårde for å utforske verden på egenhånd, besatt av tanken på å bli en ekte gutt. Han følger etter noen gutter inn på skolen, men alt går galt i klasserommet, og Pinocchio oppdager at nesen hans blir lang når han lyver. Deretter fortsetter han til bakeriet, der han herjer, spiser og ødelegger helt til politiet kommer. Gepetto blir stilt for retten fordi Pinocchio er hans ansvar. Under rettssaken tilbyr Lorenzini seg å betale skadeserstatningen som Gepetto blir dømt til å betale, mot at han får Pinocchio.

Gresshoppen Pepe blir Pinnochios beste venn, og han forsøker å lære trevennen sin forskjell på rett og galt. Pinoccio følger etterhvert med en guttegjeng på vei til Terra Magica , et sted der det ikke er noen regler, og der småguttene får belønning når de sloss.
Men så vidunderlig er nok ikke dette landet likevel. Egentlig er det Lorenzini som står bak, og hans magiske foss forvandler nemlig de slemme guttene til esler. Det oppdager Pinocchio, det blir opprør, og Lorenzini faller uti den magiske sjøen og forvandles til et havmonster. Under dramatiske omstendigheter blir både Gepetto og Pinocchio slukt av uhyret, og i buken på monsteret finner de hverandre igjen. Ved hjelp av Pinocchios lange nese, klarer de å ta seg ut. På stranden oppdager Pinocchio at han kan gråte, og i det han gråter, blir han en ekte gutt.

Norsk/ eventyr
 • Pinocchio er egentlig et eventyr som ble skrevet av Carlo Collodi i 1883, og handler dypeste sett om hvordan den lille gutten (tredukken) utvikler seg til å bli et helt menneske (en ekte gutt). Vet du om noen norske eventyr som har samme tematikk?
 • I eventyrene er det vanlig at helten må igjennom noen prøvelser på veien mot målet. Hva slags prøvelser blir Pinoccio utsatt for?
 • Hvilke andre typiske eventyrtrekk finner du i filmen om Pinnochio?

  Etikk/ sannhet og løgn - rett og galt
 • Løgnen har en stor plass i fortellingen om Pinocchio. Blir løgnen som fenomen fordømt, eller ikke? Mener du det finnes situasjoner der det er riktig å lyve? Hvorfor - hvorfor ikke?
  Gepetto må foreta et valg under rettssaken mot ham. Hva slags alternativer har han? Synes du han velger rett? Hvorfor- hvorfor ikke?
 • Hvilken funksjon har gresshoppen egentlig? Hvorfor flytter han mot slutten av filmen?

  Filmkunnskap
 • Hva vil du si at denne filmen/ historien om Pinnochio egentlig handler om?
 • Hva synes du om filmen? Ble du noen gang skremt, glad, lei deg, sint eller ....?
 • Hvilke scener husker du spesielt godt? Hvorfor tror du disse gjorde inntrykk?
 • Hvilke scener var mest dramatiske - og hva slags virkemidler ble brukt for å skape denne dramatikken?
 • Hvordan blir Lorenzini og hans hjelpere presentert? Hva er det som gjør at vi forstår at de er skurkete?
 • Hva slags musikk er brukt i filmen? Husker du noen scener der du spesielt la merke til musikken? Hvorfor tror du du gjorde det?
 • Planting er et velkjent dramaturgisk knep. Planting betyr at du på et eller flere steder i filmen får informasjon eller en opplysning som senere i historien får stor effekt.(Uttelling- eller pay-off). Finn eksempler på planting og "pay off" i filmen om Pinocchio.
 • Hvordan er kamera plassert i salen der rettssaken foregår? Hvorfor?
 • Noen gutter velter Gepettos kjerre helt i begynnelsen av filmen. Hva slags funksjon har denne scenen? En lignende scene utspilles mot slutten av filmen. Hva er det som gjør de to scenene forskjellige?
 • Sammenlign historien om Pinnochio i boka og på filmen. Hva er de viktigste forskjellene?
  Hvilken opplevelse likte du best - å lese om Pinnochio, eller å se filmen?

  Samfunnskunnskap/ historie
 • Analyser Terra Magica. Hva slags samfunn er det? Hvilken rolle vil du si at Lorenzini har i dette samfunnet? Finnes det paralleller til slike samfunn i virkeligheten?
 • I filmen må Gepetto forsvare seg selv. Finn ut så mye du kan om rettssystemet på 1800-tallet. Filmen foregår for det meste på 1800- tallet. (1790-1860) Hva slags historisk periode er dette? Gir det seg uttrykk i filmen? Hva skjedde i Norge på denne tiden?
 • Gepetto sier en gang i filmen at han er redd for å bli brent på bålet, men får dette svaret: "De har sluttet å brenne folk nå, men du kan fremdeles bli hengt." Hvem kunne risikere å bli brent på bålet? Hengt? Når sluttet de å brenne hekser og kjettere i Europa? Og i Norge?


 

Filmstudieark

Forfatter:Hanne Vennemo
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag
Tema:Eventyr/fantasy, Oppvekst/familie
 

Fakta

Forfatter:Hanne Vennemo
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen