Filmweb
 
 

Shine


Om filmen.
Shine er regissert av Scott Hicks, som selv tok initiativet til å lage film over David Helfgotts liv etter å sett ham spille i 1986. Med hjelp av David og Gillian Helfgott kom han frem til sitt første manusutkast i 1990, før han kontaktet manusforfatter Jan Sardi for å få hjelp til å fullføre den fantastiske historien. Vi følger David fra ca 12 årsalderen, gjennom tenårene, studier i London, sammenbruddet og mange års tilværelse som psykiatrisk pasient. Faren, som bærer på sterke minner fra 2. verdenskrig, stiller svært store krav til sine barn når det gjelder musikalske prestasjoner og lojalitet til famililen. Det problematiske forholdet til faren og musikken går som en rød tråd gjennom hele historien. Filmen slutter med en svært rørende skildring av Davids første konsert «på vei tilbake?.

David Helfgott.
Den australske pianisten David Helfgott ble født i Melbourne i 1947. Som musikalsk superbegavet tenåring kom Helfgott til London for å studere på Royal College of Music. Han ble erklært for det største talent på skolen, og hans evner ble sammenlignet med Horowitz's. I 1970 ble Helfgott alvorlig syk, og i ni år satt han på psykiatrisk avdeling under medisinsk behandling. En lege, som ikke var psykiater, fant på å appellere til Helfgotts musikalske sans. Legen fikk Helfgott ut fra sykehuset, installert hos en privat pleiefamilie og ansatte ham på sin egen restaurant i Perth, hvor han kunne spille så mye han ville. Med st¢tte av sin blivende kone, Gillian, kunde han i 1984 vende tilbake til konsertsalene med stor triumf. Dette ble innledningen til en ny epoke i hans karriere og liv. Han har siden gitt et utall konserter rundt om i verden. Helfgott er på en måte fortsatt handikappet. Han er svært nærsynt og pludrer uavbrutt med seg selv, uansett hva han foretar seg. I et intervju i Politikken sier Helfgott: "Når jeg spiller, så er jeg i himmelen - og i helvetet. Jeg f¢ler at jeg går inn i en annen verden. Det er der jeg bor.»

Sergei Rachmaninov
(1873-1943) russisk komponist og pianist. Forlot Russland i 1918 og bodde hovedsakelig i Schweiz og USA, hvor han døde. Skrev Preludium i ciss-moll ved 20 års alder. Hans produksjon omfatter fire pianokonserter og ellers et stort antall komposisjoner for piano. Rachmaninovs 3. pianokonsert, "Rach 3" som av noen kalles for "verdens vanskeligste", har flere noter per sekund enn noen annen konsert. Den går i et voldsomt tempo og er full av fete, tunge akkorder. Cyril Smith, David Helfgotts lærer ved Royal College, sammenligner den fysiske anstrengelsen ved å spille det med å spa opp ti tonn kull. David Helfgott lærte stykket som tenåring. Hans fremføring av "Rach 3" ved Royal College of Music i London, 1969, er fremdeles husket av hans samtidige som en ekstraordinær opplevelse, som ga ham noe så sjeldent som stående applaus fra sine lærere. En stor del av musikken i Shine spilles av David Helfgott selv, bl.a. Rachmaninovs beryktede 3. pianokonsert. Filmen er ellers fylt av klassisk musikk. Her finner vi «Humlens flukt» av Rimsky-Korsakov, et av stykkene David Helfgott spilte for måpende tilskuere på sin lille stamkafé.

SPØRSMÅL TIL DISKUSJON/ SAMTALE
Musikken:
 • Hvilke verker av Rachmaninov spilles i filmen?
 • Hvilke andre kompinsters verker kjenner du igjen?
 • Kjenner du deg igjen i Helfgotts skildring av hvorledes det er å spille?
 • Hvorledes brukes musikken i skildringen av de ulike sekvensene i filmen?
 • Hva menes med naturalistisk filmmusikk?
 • Er farens krav om musikalske prestasjoner troverdig? * Hvilke krav stilles til en profesjonell musiker?
 • Diskuter problematikken vidunderbarn - tapt barndom. Hvor langt bør barn presses?

  David og faren:
 • Hvordan vil du beskrive forholdet mellom far og sønn?
 • Hvilke idealer fremsatte faren som de viktigste i livet?
 • Hva hadde faren opplevd under krigen - og hvilken innvirkning hadde dette på hans innstilling til livet generelt og David spesielt?
 • Kan du forstå farens være- og handlemåte?

  Moren og søskenene:
 • Hvordan skildres moren - og hvilken rolle spiller hun i Davids liv?
 • Hva karakteriserer forholdet mellom David og søskene i barndommen - og senere i livet?

  David og kjærligheten:
 • Hvilket forhold har David til det annet kjønn?
 • Hva betyr det for David, sykdommen og hans forhold til musikken at han treffer Gillian?
 • Hva betyr det for menneskene - handicappet eller ikke - å finne sin plass i tilværelsen?
 • Hva vil du si er filmens hovedbudskap?

  Filmens virkemidler
 • Hvilke filmatiske virkemidler er benyttet for å symbolisere faren og hans bakgrunn?
 • Fant du andre eksempler på symbolbruk?
 • Regissøren gjør mye bruk av nærbilder i Shine. Hva ønsker han å oppnå med dette?

  Andre filmer med temaet klassisk musikk:
  «Amadeus», «Thirty-two short films about Glenn Gould»,
  «Aram Khachaturjan» (Norsk Filminstitutt nr 313557), ?Mr. Hollands Ophus?.


 

Filmstudieark

Forfatter:Anders Ekman
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Musikk
Tema:Kunst, Oppvekst/familie
 

Fakta

Forfatter:Anders Ekman
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen