Filmweb
 
 

Busters Verden

Handlingsreferat
Buster er sønn av en arbeidsløs tryllekunstner, og har en lillesøster med et stivt bein. Både Buster og søsteren har et poetisk og fantasifullt forhold til livet. Drømmeren Buster kommer naturligvis i konflikt med de andre på den prestasjonskrevende skolen, der kravene til elevene er alt annet enn tryllerier. Ikke minst blir dette tydelig under inspektørens jubileum, som blir helt ødelagt av Buster og hans påfunn. Busters personlige uvenn Stig-Ole og hans "formynder" Store-Lars er hans evige plageånder, men de må til sist gi tapt for Busters fantasifulle hevn. Til tross for vanskelighetene er livet til å holde ut, og særlig fordi Buster møter Joanna. Sammen opplever de et mykt kjærlighetsforhold som får Buster til å tro at det nytter.

Om regissøren
Bille August som har gjort stor karriere internasjonalt. Han regisserte på 80-tallet flere barne- og ungdomsfilmer som i dag har fått klassikerstatus. Busters verden er nok den lyseste av disse filmene, mens "Zappa" og "Tro, håp og kjærlighet" skildrer mere sårbare sider ved vennskap som går i stykker og spenninger i puberteten.

Buster og de andre
 • Hvilket førsteinntrykk får du av Buster? Hva er spesielt ved han som person? Skiller han seg på noen måter ut fra andre barn?
 • Hvilket forhold har Buster til lillesøsteren sin?
 • Hvem har Buster lært å trylle av? Hvorfor tror du han er så opptatt av å trylle?
  Hva synes du selv er spennende med trylling?
 • Hvordan oppfører Buster seg på skolen? Hvorfor blir han så upopulær blant skolens ledelse? Hva synes du selv om hans oppførsel på skolen?
 • Hvilket forhold har Buster til de som er eldre enn seg, slik som for eksempel Store-Lars?
 • Hva kjennetegner Joanna som person? Beskriv forholdet mellom Buster og Joanna. Sammenlign bakgrunnen til Buster og Joanna. Hvilke forskjeller finnes?

  Buster i forhold til andre roman- og filmpersoner
 • Finnes det personer fra andre filmer eller bøker du kjenner som kan minne om Buster? (For eksempel Emil, Pippi Langstrømpe eller Rasmus på Loffen) Velg deg ut en person og sammenlign Buster med denne. Hvorfor minner han om denne personen? Beskriv egenskaper som er karakteristisk for Buster og den andre. Hvilke forskjeller kan likevel finnes?
 • Vil du si at filmen minner om et eventyr? Hva er felles? Velg deg et eventyr du kjenner og finn likheter og forskjeller mellom filmen og dette. Se på hvordan personene er beskrevet, hvilke situasjoner de kommer opp i og hva som skjer med dem til slutt.

  Filmkunnskap
 • Hvordan slutter filmen? På hvilken måte forstår du denne slutten?
 • Vil du si at filmen er laget slik at vi ser omgivelsene ut fra hvordan Buster opplever dem? Velg deg ut en scene hvor dette er tydelig og beskriv denne.
 • Hva slags stemninger synes du er tydeligst i filmen? Ta fram to scener som har forskjellig atmosfære og sammenlign dem. Hvordan brukes musikk og lys for å få fram stemningen i de to scenene?


 

Filmstudieark

Klassetrinn: [1. - 4. trinn]
Fag: Norsk , Samfunnsfag
Tema:Eventyr/fantasy, Litteratur på film, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen