Handlingen
Den unge Heinrich Harrer, nasjonalsosialist og berømt fjellklatrer, blir i 1939 tatt ut til å være med på en ekspedisjon til Himalaya, ledet av Peter Aufscnaiter. De skal bestige den fryktinngytende Nanga Parbat. Den egoistiske og vanskelige Harrer redder Aufschnaiters liv. I mellomtiden er den andre verdenskrig brutt ut. Siden fjellklatrerne er tyske og østeriske blir de satt i en interneringsleir av engelskmennene i India. Flere ganger prøver Harrer å rømme, til slutt lykkes han, og strever seg gjennom jungel og fjellområder for å nå Tibet. Her treffer han igjen Peter Aufschnaiter som han rømte sammen med. De blir hverandres reisefølge i 7 år. I to år må de stadig lure de lokale myndigheter for ikke å bli sendt tilbake til India. Selv om Tibet under 2. verdenskrig hadde erklært seg nøytralt, ønsket de ingen utlendinger i landet. Etter kamp mot ugjestmildt terreng, kaldt klima, røvere og sult, når de i 1946 til slutt Lhasa, «den forbudte by», som få europeere noen gang hadde besøkt. De blir etterhvert godtatt av tibetanerne og innlemmet i overklassen. Deres ingeniørferdigheter bli benyttet, og Harrer blir den unge Dalai Lamas lærer. Møtet med tibetanerne, deres religion, uselviskhet og livsstil gjør Harrer til et nytt og sympatisk menneske. Til den unge Dalai Lama sier han:»Du er min vei til befrielse». Da kineserne invaderer Tibet i 1951, må Harrer med tungt hjerte forlate Tibet. Dalai Lama må rømme landet i 1959. I følge filmens ettertekster er Heinrich Harrer og Dalai Lama er fremdeles venner.
Bok og film/ filmkunnskap
Filmen er basert på Heinrich Harrers bok «Syv år i Tibet». Les boken. Du vil finne mye stoff i filmen som ikke finnes i boken og omvendt. Nevn eksempler. Boken etterlater et bilde av en dannet, sympatisk og reflektert vågehals. Filmen viser oss en ufordragelig, egoistisk og uvennlig bølle før han blir preget av den tibetanske levemåten. Hvilket bilde tror du er rett? Har regissøren trengt forvandlingshistorien for å gjøre filmen mer dramatisk? Regissøren Jean-Jaques Annaud sier han alltid lager film om samme tema, menneskers forvandling. Finn på Internett andre filmer han har laget. Historien om Harrers sønn Rolf finnes ikke i boken, heller ikke Aufschnaiters ekteskap. Hvorfor tror dette er tatt med i filmen? Det sies at noe er oppdiktet. Hva synes du om å blande fakta og fiksjon i en bok eller en film? Det fortelles at da filmen var nesten ferdig i 1997, ble det offentliggjort i det tyske bildebladet Stern at Harrer ble medlem av av SA i 1933 og av SS i 1938. Det ble også offentliggjort et bilde av Harrer og Hitler. Derfor ble det lagt inn noen setninger om hans medlemsskap i SS i filmen. Hvorfor tror du han meldte seg inn i SA og SS? Finn ut hva SA og SS sto for.
Filmen er tatt opp i Argentina og Canada. Hvordan skapes illusjonen om at vi er i Tibet?
Hvorfor ble ikke filmen tatt opp i Tibet, tror du?
Gi en karakteristikk av rolletolkningen til Brad Pitt og David Thewlis. Tror du en borgerlig østerriker i 1940-årene ville ha et så ?bøllete? kroppsspråk som Pitts? I boken står det at de la vekt på å oppføre seg høvisk etter Tibets normer. Den unge Dalai Lama får briller, akkurat samme type som han bærer i dag. Var slike moderne i 1950, tror du? Skriv en filmanmeldelse, der du også tar for deg bruk og effekt av filmatiske virkemidler som musikk,
lyd, lys, bildeutsnitt og klipperytme.
Geografi, samfunnskunnskap
Tibet er verdens høyest beliggende land med noen av verdens høyeste fjelltopper. Finn ut hvilke. Hvilke land grenser det til? Klimaet er om sommeren så varmt at druer, aprikoser og ferskner kan dyrkes. Vi ser at det brukes yakokser som trekkdyr. Landet har en spesiell og verneverdig flora og fauna. Finn ut hvilke planter og dyr som er spesielle for Tibet. Hvilket forhold har tibetanerne til dyr? Vi ser at Harrer må samle metemarkene da han skal anlegge hage. Hvorfor? For 50 år siden var fremdeles en stor del av befolkningen i klostre, de ble forsørget av resten av folket. En finner også spesielle ekteskapsformer: En kvinne kan være gift med flere brødre samtidig, mens en mann gifter seg samtidig med flere søstre.Hva kalles slike ekteskapsformer? Finn ut mer om det tibetanske klostervesen og om samfunnslivet forøvrig i dagens Tibet.
Historie, religion
På 600-tallet blir Tibet en stormakt, buddhismen og det nordindiske alfabet innført. Finn ut hva som er karakteristisk for tibetansk buddhisme. Hvor finner vi den utenom Tibet? Fra 1642 ble Tibet samlet til en sentralisert stat med Dalai Lama som overhode. Hva kalles en slik styreform? I filmen som i virkeligheten, møter de to fjellklatrerne den unge Dalai Lama og hans familie. Moren fødte tre buddhainkarnasjoner. Hva menes med en buddhainkarnasjon? I filmen spilles moren av Dalai Lamas søster, som i dag er leder for undervisningsprogrammet for eksiltibetanerne. Sammen med Dalai Lamas eldste bror, skrev Heinrich Harrer ti år senere boken «Dalai Lamas tapte land». Dalai Lama er en gutt da Heinrich Harrer møter ham og blir hans lærer. Hva synes du om dette møtet? Hva skal Harrer lære den unge helligheten? Hvorledes påvirket dette samværet dem begge? Hva mener tibetanerne om konkurranser, som var så viktig for de to europeerne?
Kineserne innvanderer landet. Når? Hva er det som skjer? Hvorledes ser kineserne på religionen og det munkestyrte landet? Dalai Lama må i 1959 rømme landet og etablere sin eksilregjering i Dharamsala, der han er omgitt av tibetanske flyktninger. I 1989 mottok han Nobels fredspris. Les mer om Dalai Lama, hans fredsarbeid og arbeid for miljøvern.
I ettertekstene til filmen nevnes noen av de overgrepene Kina har gjort overfor Tibet. Hvilke? Kina prøver å utslette den tibetanske kultur og religion, de tvangsflytter kineserne til landet slik at tibetanerne er i ferd med å bli en minoritetsnasjon i eget land. Den norske tibetkomite prøver å få verdens øyne rettet mot disse overgrepene. På skolen din eksisterer det sikkert klassesett av informasjonen Verdens tak, der kan du lese mer om Tibet.
Litteratur: Heinrich Harrer:«Syv år i Tibet» ( Den norske bokklubben 1960) og 1998
Heinrich Harrer og Thubten Norbu: «Dalai Lamas tapte land» (Aschehoug 1960)
«Landet på verdens tak» Den norske Tibet-komite, Urtegt.50, 0187 Oslo
Per Kværne: «I kamp for en fremtid» (1990), «Religion og nasjonalisme i Tibet»
(1994)
Filmer om beslektede tema, budhisme: Kundun, Maskenes konge, Lille Buddha
Molde februar 1998 Bitten Linge