Filmweb
 
 

Sofies siste stikk


Handling
Sofie bor alene sammen med moren sin. Hun har aldri møtt faren, men drømmer om å bli kjent med ham. Moren har fortalt at han bor i utlandet, men på 10-årsdagen oppdager Sofie at moren ikke har snakket sant. Hun får hun vite at faren kom tilbake til landet for mange år siden, men uten å kontakte henne. Gavene som hun har fått av ham i alle år, er det moren som har kjøpt...
Sofie bestemmer seg likevel for å prøve å spore ham opp. Hun får hjelp av sin foretaksomme venninne Yrsa, og med stor oppfinnsomhet lykkes det jentene å finne faren. Men han gjenkjenner slett ikke Sofie. Og Sofie klarer ikke å fortelle hvem hun er. Dessuten oppdager de at faren og hans nye kone har en liten baby! Til tross for dette, gir ikke jentene opp. De forsøker å bli kvitt farens kone, men ender i stedet opp med å kidnappe den lille babyen. Etter hvert forstår jentene alvoret i situasjonen og bestemmer seg for å levere tilbake babyen. Heldigvis møter Sofie forståelse hos foreldrene, og hun kan endelig bli kjent med faren sin.

SPØRSMÅL OG OPPGAVER ETTER FILMEN
(Tilrettelegges i forhold til det aktuelle klassetrinn)

Sofie og moren
Hvordan kan Sofie lengte etter en pappa hun aldri har møtt? Hvordan reagerer Sofie den kvelden moren forteller om faren? Hva slags stemning formidler filmen i denne scenen? Er det riktig av moren å kjøpe gaver hun sier er fra faren? Hvorfor gjør hun dette? Kan voksne noen ganger lyve for ikke å såre barn? Hva synes moren om at Sofie vil finne faren sin?
Sofie og Yrsa
Beskriv forholdet mellom Sofie og Yrsa. Hvem tar "ledelsen"? Tror du Sofie hadde funnet faren uten Yrsas hjelp? Hvordan synes du venner skal være mot hverandre? Hvem er det som finner på at de skal kidnappe babyen? Har de planlagt dette på forhånd? Var det riktig å gjøre dette? Tror du det kunne ha skjedd i virkeligheten?

Yrsa og moren
Hvordan fremstilles moren til Yrsa i filmen? Hvordan synes du hun oppfører seg mot Yrsa? Hvordan reagerer moren når jentene dukker uventet opp under middagen? Virker det som Yrsa er velkommen? Yrsa sier til moren i filmen: " Hvorfor må du alltid bli kvitt meg når Ola ( broren) drar til sin pappa. Hvorfor kan ikke jeg få dra til min?" Hvorfor tror du Yrsa føler det slik? Er barn ofte i veien for de voksne? Synes du voksne har lov til å være alene noen ganger?

Sofie og faren
Hvorfor tror du faren aldri har tatt kontakt med Sofie etter at han kom tilbake fra utlandet? Sofie møter faren flere ganger, uten at hun sier hvem hun er. Hvorfor klarer hun ikke å si noe? Hvordan fremstiller filmen farens nye kone? Hvordan tror du det går med Sofie og faren hennes? Skriv fortsettelsen, der filmen slutter!

Sladder
Nabogutten til Sofie, er den som avslører at Sofies pappa ikke bor i utlandet. Hvordan får han vite det? Er det riktig av ham å fortelle dette til Sofie? Er det lov å "sladre" noen ganger?

Diskutér disse utsagnene fra filmen:
Sofies mor sier flere ganger i filmen: " Noen pappaer er håpløse, de er bare ikke interessert i barn" . Finnes det voksne som ikke bryr seg om barn?
Yrsa sier til Sofie: " Jeg har fire fedre, og det kan bli litt slitsomt noen ganger, men det er likevel bedre enn ingen". Hvordan tror du Yrsa opplever å ha så mange forskjellige fedre?

Familie / Foreldre/ Barn-voksne
Hvordan fremstiller filmen de voksne? Hvordan oppfører de seg mot barna sine? Hva er en familie? Nevn positive og negative sider ved det å ha flere "fedre" / "mødre". Hvordan synes du voksne skal oppføre seg mot barna sine?


Filmkunnskap

1. Musikken (NB! Denne oppgaven bør elevene gjøres oppmerksom på før filmen)
I filmen hjelper musikken oss til å formidle ulike stemninger. Beskriv noen situasjoner der musikken understreker når noe er trist, spennende eller muntert.
2. Smykket
Moren til Sofie har fått et smykke av faren. Dette får Sofie. Beskriv hvordan dette smykket brukes som symbol gjennom filmen.
3. Betraktninger om filmen
Synes du dette er en realistisk historie? Kjente du deg igjen i filmen? Kan en film både være morsom og alvorlig på en gang? Skriv ned en anbefaling av filmen til en venn som ikke har sett den, der du får fram hva du synes var fint - og eventuelt hva du ikke synes fungerte så bra i filmen.

Hilde Rønningen
juli 1998 

Filmstudieark

Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Samfunnsfag
Tema:Oppvekst/familie
 

Fakta

 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen