Filmweb
 
 

Lånerne


Om handlingen
?Lånerne? handler om en familie med små mennesker, faktisk litt mindre enn teskjekjerringa, som lever under gulvplankene i et gammelt hus i England. Familien Clock består av pappa Pod, mamma Homily, 13 år gamle Arrietty og 10 år gamle Pete. Etternavnet har de fått etter en gammel bestefarsklokke som står i entreen, hvor den har bevoktet inngangen til hjemmet deres i generasjoner. Familien Clock lever av å ?låne? ting og tang fra familien som eier huset, familien Lender. Pete Lender, 10 år, elsker mekaniserte leketøy, og har en velutviklet fantasi. Han er overbevist om at det finnes noen vesener i huset som stikker av med alle småting som forsvinner - f.eks. nøkler, batterier, knapper, sokker osv. Og en dag får han rett. Arrietty bryter alle Låneres motto, nemlig å være stille, varsom, våken - og aldri bli sett eller hørt av ?neskene?. Pete oppdager henne mens hun er ute på lånetokt, og fanger henne i en bolle. Etterhvert utvikles forholdet mellom Pete og familien Clock til det beste for alle parter, i det den lille Lånerfamilien hjelper Lender-familien til å vinne tilbake huset sitt fra den slu og beregnende advokat Potter.

Om forfatteren Mary Norton, bøkene og filmen om Lånerne
Mary Norton (1903-1992) vokste opp i England, og arbeidet både som forfatter og skuespiller. Hun bodde noen år i Portugal, og også en kortere periode i USA. Flere av bøkene hennes er blitt klassikere, og en tidligere bok (Bonfires and Broomsticks) er også blitt filmatisert av Walt Disney (Bedknobs and Broomsticks, 1971). Bøkene om Lånerne er oversatt til norsk, og utgitt i denne rekkefølgen: Lånerne (1952), Lånerne flytter ut (1982), Lånerne til sjøs (1983) og Lånerne til værs (1984) - alle utgitt på Gyldendal. Handlingen i denne filmen er hentet fra flere av bøkene om de små menneskene.

Filmen beveger seg med letthet i grenseland mellom fantasi og virkelighet, og har tydelig slektskap med en rekke eventyrlige fortellinger som spiller på barns fascinasjon av små vesener - og især småfolks kamp mot dem som er større og sterkere. Ikke bare tradisjonelle eventyr og historier som Teskjekjerringa og Tommeliten, men også mer moderne filmeventyr som ?Alene hjemme? og ?Kjære, jeg krympet barna? har likhetspunkter med ?Lånerne?.
Som andre gode eventyr kan ?Lånerne? tolkes og oppleves på flere plan, avhengig av seerens alder og erfaringsgrunnlag. Barn vil glede seg over det fantastiske, det eventyrlige, det morsomme og spennende, mens voksne vil finne mer universelle betraktninger som ?den lille manns kamp mot overmakten?, ?gode og onde krefter i mennesket?, ?materialisme/miljøvern?, ?små og store individers rett til å leve? m.m. Forfatteren vokste opp mens England enda var en stormakt med herredømme over mange kolonier, og mange har tolket historien om Lånerne som et bilde på kolonifolkenes frigjørelseskamp fra herrefolket. Vi overlater til læreren å vurdere hvor langt hun vil trekke analysen av filmen med elevene!


OPPGAVER TIL DISKUSJON I KLASSEN

Om filmen
 • Tenk deg at du skal fortelle kort om filmens innhold til noen som ikke har sett den. Hva vil du si den egentlig handler om? Hva vil du trekke fram som spesielt positivt? Negativt? Hvem vil du anbefale filmen til?
 • Dersom du har lest en eller flere bøker om Lånerne, hvordan synes du filmen ?stemte? med opplevelsene/ inntrykkene du fikk fra bøkene? Kan man sammenlikne fortellinger i bok og på film?
  Hvilke virkemidler kan en filmskaper bruke som forfatteren ikke kan bruke?
 • Hvem er helt og hvem er skurk i denne filmen?
 • Hvilke rekvisitter har filmskaperen brukt for å beskrive advokat Potter som en ?slem? mann?
 • ?Høflighet er limet som holder samfunnet vårt sammen?, sa politimannen i filmen. Er du enig? Har filmen noen andre moralregler for hvordan vi bør oppføre oss mot hverandre?

  Eventyr, fantasi og virkelighet
 • Hva har filmen om Lånerne felles med et eventyr?
 • Kjenner du andre eventyr fra bøker eller filmer om bittesmå vesener som likner menneskene?
 • Hvorfor tror du mange barn liker å høre eventyr og historier om småfolk?
 • Hva er ?virkelighet? og hva er fantasi i denne filmen?
 • Hva er fint med å kunne fantasere og dagdrømme litt iblant?


  Om Lånerne
 • Hva er Lånernes viktigste motto? Har du noe motto for hvordan du bør oppføre deg?
 • Hva skiller en låner fra et ?vanlig? menneske?
 • Er Lånerne noe som eksisterer ?på ordentlig? i filmen, eller finnes de bare i Pete?s fantasi?
  Var det noen andre i filmen som opplevde Lånerne som virkelige vesener?
 • Tror du det finnes Lånere i virkeligheten? (Kanskje du av og til lurer på hvor det er blitt av den venstre sokken din, blyanten i penalet ditt, småpenger, husnøkkelen din osv.?...)
 • ?Du tror du kan gjøre hva du vil med oss, bare fordi du er størst? sa en av Lånerne til Herr Potter.
  Har du opplevd liknende ting i virkeligheten, f.eks. mellom søsken?
 • Hva gjør Herr Potter og Exterminator Jeff for å utrydde Lånerne? Hva synes du om metodene deres?

  Om å låne, stjele, lyve og snakke sant
 • Det blir sagt flere ganger i filmen at Lånerne ikke stjeler, de bare låner. Hva er forskjellen på å låne og å stjele? Når blir et lån til et tyveri? Har du lånt noe av noen som du har glemt å gi tilbake?
 • Herr Potter skjuler testamentet ved å lyve og fortelle at det ikke finnes. Hvorfor gjør han dette? Kan det å holde tilbake sannheten sidestilles med å lyve?

  Oslo, august 1998
  Mia Lindrup 

Filmstudieark

Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Religion, livssyn og etikk , Norsk
Tema:Eventyr/fantasy
 

Fakta

 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen