Filmweb
 
 

Mirakel


Handlingen:

Dennis P er tolv år, bor i København, på Vesterbro, alene med sin lett nevrotiske og overbeskyttende danselærermor, som fremdeles sørger over sin avdøde mann. Faren var konkurransdanser og døde tragisk mens han en kveld danset rock og falt ned fra hustaket!

Dennis er forelsket i søte Karen Elise og må takle utfordringen fra kompisen Mick ? som også synes at Karen Elise er den fineste jenta i klassen! I klasserommet regjererer den forhatte lærer Sandstrøm, som har plukket ut unge Dennis som sitt yndlingsoffer. Til sist men ikke minst, Dennis er tolv, men han har ennå ikke sett noe til et viktig puberttetstrekk - ikke et eneste hår der-vi?vet er å spore. Nærmest et rituale blir det å sjekke området på badet hver eneste morgen.
Når problemene tårner seg opp og ting skjærer seg ( og det gjør det jo alltids), flykter Dennis inn i en komalignende tilstand, og et prangende show og en musikalverson av verden inntrer. Men i virkligheten trenger Dennis hjelp til å hamle opp med hvedagsproblemene sine. Kloke Giorgios i nabolaget råder Dennis til å snakke med de høyere makter om sine problemer.

En rocka skytsengel(med et svært så kjent ansikt) viser seg i kirken. Kontrakt oppnås og Dennis får lisens til å gjøre mirakler med livet sitt, men på en betingelse: At han slutter å banne! Så skal det vel bli en annen dans når Dennis P får full kontroll og kan ?styre? menneskers adferd, handlinger, og følelser rundt seg som han selv ønsker
.

Om pubertet og lengsel.
Når man er tolv er man ikke helt barn lenger , men heller ikke voksen. En ny ny fase i livet nås,ungdomstida starter, mye skjer med kropp og i sinn. Selvtilliten blir ofte satt på prøve.

 • Hvordan takler Dennis de vanskelige situasjonene, som for eksempel da han må løse ligninger på tavla foran hele klassen - og da moren tar han i løgn om hvordan klassefesten skal foregå?

  Konfliktene og uenighetene mellom de unge og foreldrene blir mer høylytte. Mye er ?forbudt? men ikke desto mindre blir ting mer spennende å prøve ut.
 • Hvilke diskusjoner har Dennis og moren om disse tingene?
 • Hva er det foreldrene er redde for at de unge skal prøve ut eller bli utsatt for?

  Skolelivet blir anderledes, kravene blir større og kanskje læreren framstår mer tvilsom som autoritetsperson.
 • Hva synes du om lærer Sandstrøm?
  Forelskelse og vennskap får ny betydning.
  Hvordan blir dette vist/ fortalt i filmen?


  Vennskap/ Savn
  Dennis er oppgitt over morens evige sørging over faren. Det er jo en del år siden han døde. "Jeg savner han da også", sier Dennis, mens han betrakter moren som danser til gamle plater. Hvordan skildrer filmen det forholdet som hadde vært mellom Dennis og faren? Faren til Dennis er jo død, men likevel har han vel viktig rolle i filmen.
 • Hvordan vil du forklare det?
 • Har du selv opplevd å savne noe /noen?
 • Det er viktig med venner , men ikke alle behøver å ha en bestevenn. Hvordan var vennskapet mellom Mick og Dennis P?
 • Hva innebærer et godt vennskap for deg? Beskriv.
 • At jevnaldrende blir venner er jo vanlig , men vennskap mellom barn og voksne kan også utvikles. Hvilke eksempler på vennskap ser du i filmen?


  Fantasi og virkelighet.
  Drømmer er viktig. Man vil gjerne være populær, mestre de ulike situasjonene, ha full kontroll, bli likt av andre. Det er godt å ha drømmer, noe å tro på når det butter i hverdagen.
 • Hva tyr vi til når virkligheten blir litt for komplisert?
 • Er det slik at vi noen ganger har ekstra behov for gudene, religionen, historien, drømmen om eventyret , musikken og dansen?
 • Selv om ikke mirakler varer evig og Dennis mister sin ?mirakelkraft? blir vel ikke alt helt som det var før i Dennis? unge liv ?
 • Noen forandringer er faktisk virkelige. Det skjer jo utvikling på mange måter for Dennis mot slutten i filmen - hvordan?

  Filmen som film:
  Filmfortellingen og virkemidlene
  Alle som lager film (eller skriver en bok) har et budskap, noe ?viktig? de vil fortelle til seeren (eller leseren). Hva tror du regissøren av denne filmen egentlig vil fortelle oss?

  *De fleste filmer fortelles på en måte som gjør at vi kan
  si den tilhører en spesiell sjanger. Eksempel på en sjanger kan være komedie, kriminalhistorie, western osv. Noen filmer henter mønster fra flere sjangere, for eksempel kriminalkomedien. Hvilken sjanger vil du si at filmen Mirakel tilhører?


   I filmen brukes mange typer musikk i forskjellige scener, alt fra rap- til rock og swing og cha cha cha. Kan du huske noen av disse scenene? Hva forteller musikken oss i tillegg til (eller sammen med) bildene?
   Farens favorittplate het ?Dirty Angel?. Hvilken symbolsk betydning har plata i filmen?
   Rekvisitter og kulisser er alle slags ting som brukes for å skape et miljø eller en tidsperiode i film (eller teater). Hjemme hos Dennis P er det et gammelmodig interiør som gir oss bilder på en annen tid enn i dag. Hvilke tanker og assosiasjoner ga denne møbleringen deg? (Kan dette ha sammenheng med moren som mimrer og lengter tilbake til tiden da faren levde?). Hvordan kan man bruke rekvisitter og kulisser for å forandre meningen i en filmhistorie? Hvordan ville denne filmen blitt hvis alle hadde klær fra 2000-tallet, og alle møblene, bilene osv. var helt moderne?
   Hvilke farger ble brukt i drømmescenene, og i hvordan er de i scenene fra ?virkeligheten??
  Skriv en anmeldelse av filmen der du får fram hva du synes er fint, og hva du ville gjort annerledes i denne filmen. Skriv også hvem du synes filmen passer for, og hvorfor.
  Og/ eller: Skriv et nytt manus til filmen, der du lager en
  annen slutt.
 

Filmstudieark

Forfatter:AnneLise Haugen Fossum
Klassetrinn: [5. - 7. trinn]
Fag: Norsk
Tema:Oppvekst/familie, Tenår/skole og seksualitet
 

Fakta

Forfatter:AnneLise Haugen Fossum
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen