Filmweb
 
 

Ikingut


Handlingen
I en liten, forblåst islandsk landsby for noen hundre år siden hadde vinteren vært så kald at store deler av havet var dekket med is. Folkene i den lille landsbyen begynner å slippe opp for mat. Landsbybeboerne samler seg i kirken for å sette sin lit til Gud, men fiskeren Thorkell mener at gammeldagse heksekunster og besvergelser er bedre enn kirkelige bønner. Både han og hans tilhengere mener at isstormene bringer med seg trolldom, demoner og monstre, og det er grunnen til at de ikke finner mat.
Boas, prestens sønn, ser en dag noe skremmende ute på isen: Et monster med pels som en isbjørn, men som går på to ben. Han styrter hjem og forteller om synet sitt, men ingen tror han, bortsett fra Thorkell. Og han mener Boas har sett en demon sendt av djevelen for å bringe ulykke over landsbyen.
En natt våkner Boas av at monsteret skriker utenfor vinduet, han vekker resten av huset og alle løper ut for å se. I samme øyeblikk knuser et gigantisk snøskred huset til pinneved. Boas forstår at "monsteret" skrek for å få familien ut av huset , og at det reddet livet deres. Når han senere møter monsteret ansikt til ansikt viser det seg at inni den hvite pelsen er det en liten gutt på Boas alder. Han skjønner ikke hva han sier eller hvor han kommer fra, men han tror navnet hans er Ikingut. De to blir venner, og Ikingut flytter etter hvert inn til Boas familie og skaffer familien mat gjennom å fiske fra et hull i isen. Boas forstår at hans beste venn er i livsfare når landsbyen fortsatt mener at han er et monster, og sammen med sin søster Ása legger han ut på et farefullt oppdrag for å redde Ikingut.


Tro og overtro
Menneskene i det lille islandske samfunnet levde de et hardt liv og var helt avhengige av naturen for å overleve. Når naturen ?sviktet?, var det viktig å finne forklaringer og noe å legge skylden på. Mange trodde at onde ånder var skyld i det meste av ulykker og vanskeligheter, alt fra snøskred til isdekte hav og sult. På samme måte trodde man på gode ånder når ting gikk godt. Gammel overtro finnes fremdeles i enkelte små samfunn i verden, men i det moderne samfunnet har naturvitenskapene lært oss mye om hvordan ting henger sammen på jordkloden. Men vi er fremdeles litt overtroiske noen ganger, f.eks. sier vi at svart katt over veien betyr ulykke, og da skal man helst spytte tre ganger for å hindre at ulykken skjer. Dette er også en form for overtro.
 • Kjenner du til flere moderne former for overtro i vårt eget land?
 • I samfunn som er helt avhengige av naturen er folk fremdeles overtroiske og tror på ånder og naturguder. Denne typen religion kalles ofte for naturreligioner, og man tror også på de gode åndene i naturen. Kjenner du til noen slike samfunn, både fra gamle tider og i dag?
 • Hva er forskjellen på kristendommen og naturreligioner?
 • Hvorfor tror du at mange forbinder overtro med noe skummelt? Kan du forstå at folk var mer overtroiske i gamle dager? Forklar hvorfor.

  Fremmedfrykt
  Ikingut er først og fremst en spennende eventyrfilm for barn, men filmen sier også noe om at vi ikke må la frykten ta overhånd i møtet med ting vi ikke forstår. Og at vi ikke må la de som er annerledes eller fremmede få skylden for alt som går galt.
 • Kan du se noen likheter mellom landsbyen i filmen og en moderne by i Norge i dag? Hva er i så fall likhetene?
 • Hvorfor er mange redde for det man ikke kjenner?

  Vennskap og toleranse
  I filmen blir Boas bestevenn med Ikingut, og han ofrer nesten livet sitt for å redde han. Samtidig setter han seg opp mot sin egen familie og utsetter dem for sorg fordi de tror Boas er død.
 • Synes du dette er riktig? Kunne han gjort noe annet for å hjelpe Ikingut?
  Selv om de ikke snakker samme språk, forstår de to guttene likevel hverandre.
 • Hvordan kan man snakke med hverandre uten språk? Hvordan gjør du deg forstått hvis du er på ferie i et land der du ikke snakker språket? Har du noen venner i et annet land?
 • Hvis noen er slemme mot din bestevenn/venninne, hva gjør du da?
 • Synes du det er greit at bestevennen din går kledd helt annerledes enn deg selv, eller vil du prøve å forandre han/henne slik at han likner mer på deg?
  Ikingut forsøkte å lære seg noen av skikkene i familien til Boas, men synes nok at de var merkelige. Likevel gjorde han det av høflighet. Bør man være høflig hele tiden, eller er det viktig at man får beholde noen av sin egne skikker? Diskuter om folk som flytter fra ett land til et annet bør holde på sine gamle skikker, eller om de bør leve etter det nye landets skikker!
 • Tolererer du at en venn mener noe annet en deg om ting du synes er viktig og riktig?

  Inuitter
  Mot slutten av filmen får vi en forklaring på hvem Ikingut er og hvor han kommer fra. Det viser seg at han er en inuitt fra Grønland som kom bort fra familien sin da isen drev mot Island.
 • Vet du noe om inuitter og hvordan de lever?
 • Hvordan tror du inuittene på Grønland lever i dag? Tror du det finnes inuitter andre steder enn på Grønland?
 • Inuitter regnes som urbefolkningen på Grønland. Kjenner du til andre urfolk i Norden? Hvorfor tror du det heter urfolk?

  Naturforhold
  Det ville været i filmen er ikke noe filmtriks. De fleste opptakene ble gjort ute i naturen, og noen dager var stormen og snøværet så ille at det var umulig å filme. Men snøskredet ble laget i en liten miniatyrmodell, det ville vært for farlig ellers.
 • Hvordan oppstår egentlig snøskred?
 • Tror du det heter Island fordi det alltid er is og snø der?
 • Hva er det som er spesielt med landskapet og naturen på Island? Tegn gjerne en tegning av noe som er typisk for Island.
 • Vet du hvem som var de første til å bosette seg på Island?
  I filmen kommer norske hvalfangere til det lille samfunnet; de er på vei til Grønland. Ikingut får seile hjem med dem.
 • Fortell det du vet om hvalfangst i gamle dager, og hvordan det er nå.

  Filmkunnskap
  Ikingut er en actionpreget barnefilm, men også en film hvor man lærer mye om både natur, overtro og mennesker.
 • Synes du at filmen er skummel? Hvordan kan man lage skumle scener på film?
 • Hvilken scene i filmen synes du er mest dramatisk? Forklar hvorfor.
  I begynnelsen er filmen litt mystisk, det er litt uklart om Boas har sett et virkelig monster eller om filmen viser bilder av hans fantasier. Er Ikingut en realistisk film? Vet du hva det vil si at en film er realistisk?
 • Hvilke scener i filmen synes du er litt unødvendige for å fortelle historien? Hvilke scener ville du sett mer av?
 • Tenker du mest på om en film er spennende eller kjedelig, eller ser du også etter om det finnes et budskap der? Hva tror du filmskaperen forsøker å si med denne filmen?
 • Tenk deg at du ser hele filmen uten musikk. Tror du din opplevelse av de dramatiske scenene føles annerledes da?
 • Hvorfor er musikk viktig i en film? Tror du det er bilder eller musikk som virker sterkest på sanseinntrykket vårt?
 • Filmen har fått 7 års sensur. Det betyr at barn under 7 år ikke kan gå alene og se filmen på kino. Diskuter i klassen hva du tror er grunnen til denne aldersgrensen.


 

Filmstudieark

Forfatter:Åse M. Meyer
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn]
Fag: Naturfag , Norsk , Religion, livssyn og etikk , Samfunnsfag
Tema:Historie, Eventyr/fantasy, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Åse M. Meyer
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen