Filmweb
 
 

Schpaaa


Handling
Jonas, 13 år, bor sammen med moren på Tøyen, Oslos østkant, og tilbringer mye tid gatelangs i sentrum sammen med kameratene. Bestevennen Emir er 15 år og kommer fra det tidligere krigsherjede Jugoslavia, noe som preger familien. Faren er en ustabil og voldelig type, som ofte banket opp ?Mir? da han var liten. Dette har gitt Emir en mindre hjerneskade, han er aggressiv og lever hele tiden på grensen av eksplosive og voldelige utbrudd. Jack, 14 år, kommer opprinnelig fra Pakistan, og er gjengens leder. De to andre vennene er Ali, 13, og Lille-Jan, 11 - begge med vanskelig familiebakgrunn bestående av alkohol, heroin og kriminalitet. En dag får gjengen et oppdrag av en jugoslavisk bande, og vi følger guttene gjennom seks døgn fylt av dramatiske hendelser. Jonas er den eneste som er skeptisk til den tiltagende voldsbruken, og forsøker å bremse vennene. Felles for dem alle er at samholdet i gjengen betyr langt mer enn familierelasjonene, og det velfungerende samfunnet med skoleliv og positive fritidsaktiviteter tilhører en annen verden. ?Schpaa? betyr ?kult?, men hovedpersonenens liv er kanskje ikke spesielt kult.....Om regissøren
Dette er Erik Poppes debut som spillefilmregissør. Han har tidligere regissert flere kortfilmer, bl.a. Drittunger, en rekke reklame- og musikkvideoer samt dokumentarfilmer. Han er utdannet filmfotograf, og fotograferte den prisbelønte filmen Eggs.

Til diskusjon

Filmens innhold og budskap
 • Hva er din første opplevelse av filmen - hva likte du, og hva likte du eventuelt ikke?
 • Hvorfor tror du filmen har fått tittelen ?Schpaaa? (kult)? Hvilken forventning hadde du til filmens innhold ut fra denne tittelen? Har du andre forslag til titler som forteller noe om handlingen og budskapet?
 • Hva tror du regissøren egentlig ønsker å fortelle med denne filmen?
 • Det er gjort grundige forundersøkelser i liknende miljøer som beskrives i filmen, for at handlingen skal være så realistisk som mulig. Synes du filmen er troverdig? Hvor i landet finner vi slike miljøer?
 • Filmen var i utgangspunktet ment å være en film for tenåringer, men filmskaperne har merket stor interesse fra publikum mellom 18 og 35 år også. Hvem synes du filmen passer best for? Jentene i filmen har bare ubetydelige roller. Er dette en ren guttefilm, eller kan jenter ha interesse av filmen også? Har den noe å fortelle voksne, f.eks. lærere og foreldre?
 • Hvordan skildres de voksne i Schpaaa?
 • Hvem er filmens hovedperson, og hva kjennetegner egentlig en hovedperson i en film?


  Vennskap og samhold
 • Guttene i filmen kommer fra flere forskjellige land. Hva vet du om det å vokse opp i det tidligere Jugoslavia og i Pakistan? Hvilke vanskeligheter møter mange barn og unge som flytter fra hjemlandet sitt og til Norge?
 • Hvorfor tror du akkurat disse guttene har slått seg sammen? Hva har de felles, og på hvilke måter er de ulike?
 • Hva er Jonas? største dilemma eller problematiske valgsituasjon?
 • Hvilken av guttene har du størst sympati for? Kan du identifisere deg med noen av dem?
  Hvem av dem tar du mest avstand fra?

 

Filmstudieark

Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn]
Fag: Mat og helse , Samfunnsfag
Tema:Helse og rus, Oppvekst/familie, Vennskap/respekt
 

Fakta

 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen