En stemningsfull film som kan brukes som innfallsport til arbeid med Tyskland som emne i barneskolen og i tyskundervisningen i ungdomsskolen. Filmen fungerer nok best på barnetrinnet, fra 9 år og oppover. Filmstudiearket har ett sett med oppgaver for barnetrinnet - om det å være blind og om Tyskland; og ett sett med oppgaver for ungdomsstrinnet - med språkoppgaver og oppgaver i filmkunnskap.
HANDLING
Filmen handler om to blinde jenter, Marie og Inga, som bor på en internatskole for blinde. De er begge 13 år gamle, og er bestevenninner som også deler værelse sammen. Livet på skolen kjeder dem endel, og de finner på en del for å erte både medelever og lærere. Begge to er glade i musikk, og de drar derfor på audition hos tre gutter som har startet rockeband. Guttene synes de spiller godt, men de velger likevel en jente som kan se - og som dessuten ser godt ut.
Livene deres tar en ny vending en natt Marie ikke får sove. Da hun går seg en tur ute om kvelden, støter hun på 13-åringen Herbert som er på flukt fra politiet. Han kommer fra Kasakstan, og er på flukt fordi han har stjålet en bil som han nettopp har kræsjet. Hun bestemmer seg for å hjelpe ham, og neste dag smugler hun ham inn i internatet. Der får han skjule seg på loftet. Marie blir forelsket i ham. Han forteller at han flykter fra faren sin, som har dratt til Tyskland for å tjene penger, og at han ønsker å reise tilbake til moren i Kasakstan. Problemet hans er at reisen vil koste mange penger. Marie og Inga foreslår at de skal danne et band sammen og spille på gatene for å tjene sammen nok penger. De har en viss suksess med dette, men en guttebande stjeler alle pengene de har tjent. Da bestemmer de seg for å satse på å vinne en konkurranse som de har hørt om på tv. Her vil beste musikkvideo, innspilt av ungdommer, vinne 1000 Euro, det dobbelte av hva Herbert må betale for å komme seg hjem. Men før de blir ferdige, blir Herbert funnet av politiet som sender ham hjem til faren. Heldigvis får jentene hjelp av en av lærerne til å gjøre ferdig videoen, og med et avgjørende bidrag av Marie, som legger på en sang som hun har lært av faren sin, blir videoen så bra at de vinner konkurransen. Filmen slutter med at Herbert får haik med en trailersjåfør og drar avgårde.
BAK FILMEN
Regissøren Bernd Sahling ble født i Naumburg, DDR, i 1961. Han har tidligere laget en dokumentarfilm der han fulgte en blind jente i 16 år, og han har brukt mange av erfaringene sine fra denne filmen i arbeidet med
Blindgjengerne. De to jentene i hovedrollene er begge to i virkeligheten synshemmede. Regissøren har sagt i et intervju at det måtte de være, for hadde de sett ville de brukt alt for mange krefter på å late som om de ikke så. Bare synshemmede ville kunne spille naturlig. 300 blinde og synshemmede jenter ble prøvd ut i rollene. Filmen er innspilt i Sachen-Anhalt og Thüringen i det tidligere Øst-Tyskland.
OPPGAVER FOR ELEVER I BARNESKOLEN
Å VÆRE BLIND
- Hovedpersonene i denne filmen er blinde. Men det virker ikke som om de har noen særlig store problemer med å bevege seg og løse oppgaver. Gjør elevene bevisst på hva jentene i filmen må gjøre: Hva virker vanskelig for dem? Hvordan løser de disse problemene?
- Til refleksjon i klassen: Hva vil det si å være blind? Kan blinde se, og i så fall hvordan ser de?
- Hvis noen i klassen er blind, la dem fortelle om hvordan det er. Hva synes de om filmen?
- Hvordan ville elevene ha opplevd filmen hvis de var blinde? Prøv og husk hvordan filmen hørtes ut! Hvis dere ser filmen på video: Still inn tv'en slik at det ikke blir noe bilde, bare lyd. Spol tilfeldig til noen scener i filmen, og la elevene beskrive hva som hender.
- Lek blind! Her er to mulige leker:
1) Alle elevene blir tatt med ut på gangen. Deretter blir de ført til døra i klasserommet og må finne plassen sin. Læreren sier fra når det er gått et halvt minutt. Hvor står elevene? La dem gjerne prøve en gang til. Kanskje det går bedre da?
2) "Kan jeg få se på deg", spør de i filmen. Del klassen i 2. Bland gruppene godt og still dem på rekke. Før elevene mot hverandre slik at de danner par. La dem få se på hverandres ansikt med fingertuppene. Det er forbudt å snakke. Læreren noterer hvem som "ser" på hvem. Separer elevene og bland dem. La dem få sette seg. Spør deretter elevene etter tur: Hvem tror du at du "så"? Spør straks den som blir nevnt om hun/han tror det stemmer, og hvis de er enige og det stemmer med fasit, så går de videre til en ny runde. (Merk at den som blir utpekt av en annen godt kan mene at hun/han "så" på en tredje person - da må denne tredjepersonen spørres om hva hun/han tror osv... Først når et par er blitt bekreftet stopper utspørringen...)
TYSKLAND
Hva kan elevene om Tyskland? Be dem om å skrive ned tre ting de tenker på, når de tenker på Tyskland. La elevene så fortelle hva de har skrevet ned, og sortér det de nevner ut fra kategorier som: geografi, historie/politikk, sport, turisme, biler/industri, kjendiser/underholdning. Be hver elev - og hjelp dem gjerne med dette - om å finne ut mer om de tre tingene de har nevnt og skrive en tekst på 5-10 linjer om dette. Heng deretter alle tekstene som en veggavis med forskjellige kategorier stoff på veggen i klassen.
OPPGAVER FOR ELEVER I UNGDOMSSKOLEN
TYSK HANDLINGSREFERAT
Filmen deltok på "Kinderfilmfest" under Berlin internasjonale filmfestival i 2004, og fikk der hederlig omtale. Den vant "Deutscher Filmpreis" (Tysk "Amanda") som beste barne- og ungdomsfilm samme år. I programmet til "Kinderfilmfest" ble filmens handling beskrevet slik:
"Marie und Inga sind beide 13 Jahre alt und seit langem beste Freundinnen. Wie alle Mädchen ihres Alters haben sie Probleme mit Jungs, Lehrern und ihrer Figur. Nur in einer Beziehung sind sie ganz anders: Marie und Inga sind blind.
Die beiden Mädchen leben in einem Internat, wo sie ihrer großen Leidenschaft, der Musik, nachgehen können. Als sie erfahren, dass eine Schülerband aus der Stadt Verstärkung braucht für die Teilnahme an einem Fernsehwettbewerb, sehen sie ihre große Chance ? die aber zerplatzt wie eine Seifenblase. Die Jungs finden Blinde nicht medientauglich.
Doch dann lernt Marie Herbert kennen, einen jungen Russlanddeutschen, der eigentlich nach Kasachstan zurückkehren will, was sich aber weitaus schwieriger gestaltet als angenommen. Vor allem muss erst einmal Geld beschafft werden für die weite Reise. Die drei gründen ein Trio und machen Straßenmusik. Das mühsam Verdiente wird ihnen jedoch von Herberts krimineller Clique geklaut.
Aber die drei geben nicht auf. Zusammen mit ihrem Freund Daniel aus dem Internat entschließen sich die "Blindgänger", selbst ein Musik-Video bei dem Talentwettbewerb einzureichen. Doch dieses Mal stellt Herberts Vergangenheit das Hindernis dar. Aber zum Glück ist da noch Herr Karl, der Internatsbetreuer, der sogar weiß, wie man ein Demo-Band produziert. Ob den "Blindgängern" damit ein Überraschungserfolg gelingt?"
- Sitt sammen i grupper og oversett handlingsreferatet over. Spør læreren om ord som dere ikke skjønner. Læreren kan skrive opp ordene på tavlen, slik at alle får vite hva de betyr.
DE FEM SANSENE
- Menneskene har fem sanser. På norsk heter de: Høre, se, lukte, smake og føle. På tysk kalles de "die fünf Sinne: Hören, sehen, riechen, schmecken und tasten". Skriv ned to ting som dere kan høre, to ting som dere kan se, to ting som dere kan lukte, to ting som dere kan smake og to ting som dere kan føle på. Finn ut hva disse ti tingene heter på tysk.
- Skriv deretter fullstendige setninger der dere tar i bruk ordene: Ich höre .......... Ich sehe ........ Ich rieche ........ Ich schmecke...... Ich taste........... Husk at ordet som dere setter inn skal bøyes i akkusativ!
DIALOG FRA FILMEN
- Oversett følgende scene fra filmen. Marie, Inga og Daniel har gått av bussen og er på vei tilbake til skolen til fots. De tror at de har gått seg bort, men vi ser at de er like ved skolemuren:
Daniel: Moment, ich schaue nach.
(Er geht in Richtung der Mauer)
Daniel: Mist, hier ist noch ein Weg.
Daniel: Und, was haben wir gelernt?
Inga: In Zweifelsfall frag ein Sehender.
Daniel: Siehst du jemanden der sieht?
(Herbert pfeift)
Marie: Nein, aber ich höre einer.
MUSIKKVIDEO
Musikkvideoen som gruppa deltar med, vinner talentkonkurransen. Hva synes dere om videoen? Var det en bra musikkvideo? Hva vil dere si var forskjellen på videoen til "Blindgjengerne" og til de som ble nummer to? Trodde dere på den - at 13-åringer kan spille så god musikk og spille inn en så god video? Hvorfor eller hvorfor ikke?
FILMSPRÅKET
Måten filmen er fortalt på, er preget av at hovedpersonene er blinde. Regissøren er opptatt av å vise oss hvor mye selv blinde kan gjøre: De kan legge feller for andre (som da de står i suppekø), de kan avsløre feller som andre har laget (som da de sparker i søppelbøtta etter å ha vært på audition), de kan bevege seg sikkert gjennom lokaler som de kjenner godt og de kan kjenne igjen andre mennesker på lukten av dem. De hører på tv, søker på internett, er ikke redd for mørket om kvelden... Alt dette viser filmen - det vil si: den forteller det i bilder. Dette er nesten litt paradoksalt, for selv kan ikke hovedpersonene se noe, og de tar åpenbart alt de gjør som en selvfølge. Grunnen til at dette likevel fungerer er at hovedpersonene lever i et miljø der de hele tiden blir overvåket. Bildene blir interessante ved at vi ofte ser at det er seende mennesker som legger merke til alt de kan og som blir overrasket over det (som vaktmesteren Leo) eller litt stolte (som læreren Karl). Og bildene blir spennende når vi sitter og håper at ingen skal komme og se hva de gjør. Mange av bildene kan derfor sies å være
ladet med blikkene til de seende (enten de seende ser dem eller ikke).
- Hva synes dere om scenene der de spiller på gata for å tjene penger? Disse scenene er lagt utenfor internatets område, og det er derfor ingen lærere som overvåker dem. Synes dere disse scenene er interessante, spennende eller kjedelige? Hvorfor?
DIN EGEN FILM
- I begynnelsen viser filmen jentenes hverdag. Hvis du skulle lage en film om din hverdag, hva ville du da ha filmet? Velg ut ti scener eller bilder som du ville hatt med.
- Tenk deg nå at du ser filmen du har laget. Hva ville bildene ha fortalt om deg? Hva ville bildene ha fortalt om omgivelsene dine? Hva ville bildene kunne være en fortelling om?
- Legg nå inn noen som ser på deg i alle disse scenene (søsken, foreldre, medelever, lærere, venner, fiender, trenere osv....). Hva ville bildene ha fortalt nå? Hvorfor ser de på deg? Hva ville bildene kunne være en fortelling om nå? Blir dette en bedre film, tror du, enn den første filmen du planla?