Filmweb
 
 

Fluenes herre

Om filmen og boken
Filmen følger i grove trekk William Goldings roman fra 1954. Det er viktig å merke seg at romanen handlet om britiske kostskoleelever, filmen lar guttene være amerikanske militærskolekadetter. I boken dør alle de voksne i flyulykken, i filmen overlever piloten, men han er hardt såret. Kapitlene "Udyr fra havet" og "Udyr fra luften" er endret slik at det pilotens forsvinning som skaper uhyggestemningen og frykten for det ukjente monsteret.

Om filmen
Et fly med 15 gutter i alderen 1 til 12 styrter i sjøen utenfor en øde øy i Stillehavet. Alle de voksne omkommer, med unntak av piloten. Han er imidlertid så alvorlig skadet at han ikke kan hjelpe dem.
En øde øy. Frodig vegetasjon. palmer og frukt. Sol og hvit sand. Ingen foreldre, ingen lærere, ingen voksne, ingen jenter. "We`ve got it made!" Ralph tar føringen. Sammen med Piggy organiserer han det nye livet til guttene. De bygger hytter, lager signalbål, vedtar lover og regler. Det nye samfunnet tar form. Men dette blir for pyntelig for noen. Anført av Jack lager de en ny leir på den andre enden av øya. De kaller stedet Castle Rock. Her begynner de en ny livsstil: De er jegere bevæpnet med spyd, de bruker krigsmaling og innfører ritualer. "We are going to have fun on this island!"

Til diskusjon før filmen
Hvordan forestiller man seg vanligvis en Sydhavsøy? Hvordan lever menneskene der?
Hva legger våre foreldre i vår del av verden vekt på i oppdragelse av sine barn? Hva legger lærere vekt på i oppdragelsen av sine elever? Hvordan ønsker samfunnet at unge mennesker skal oppføre seg?
Legger de unge selv like stor vekt på det som foreldre, lærere og samfunn ønsker? Hvilke regler gjelder i en gjeng hvor gjennomsnittsalderen er 12 år?

Spørsmål til handlingen
Hva er det egentlig vi får se de første minuttene?
Hvordan virker lydeffektene på oss? Hva brukes konkylien til?
I det britiske parlamentet brukes en "mace" på en spesiell måte. Finn ut så mye som mulig om den. Hvordan minner den om konkylien?
Hvordan vil du beskrive Ralph, Piggy og Jack i begynnelsen av filmen?
Hvorfor blir det brann når de tenner signalbålet? Hvilke lydeffekter blir brukt under brannen?
Hvorfor vil Jack lage ny leir? Hvorfor maler de ansiktene?
Hvem er det som først forteller historien om monstre og udyr? Hvilken gave har Jack til udyret? Simon oppsøker udyret i hulen. Hva ser han?
Hvordan er Simon forskjellig fra de andre? Hvorfor dreper de ham? Hvilke lydeffekter blir brukt under dansen rundt bålet? Hvorfor blir Piggy drept også?

Til diskusjon etter filmen
Se på inndelingen i kapitler i boken. Gir dette et godt inntrykk av filmens inndeling i sekvenser også?
1.The sound of the Shell Lyden fra konkylien
2.Fire on the Mountain Bål på fjelltoppen
3.Huts on the Beach Hytter på stranden
4.Painted Faces and long Hair Malte ansikter og langt hår
5.Beast from Water Udyr fra havet
6.Beast from Air Udyr fra luften
7.Shadows and Tall Trees Skygger og høye trær
8.Gift for the Darkness Gave til mørket
9.A View to a Death Utsikt over en død
10.The Shell and the Glasses Konkylien og brillene
11.Castle Rock Steinfestningen
12.Cry of the Hunters Jegernes skrik

På hvilke måter blir du minnet om de voksnes verden i løpet av filmen? Hvilke roller spiller de voksne? Ville historien blitt akkurat den samme om det var 25 jenter som kom til den øde øya? I boken var guttene elever på en britisk kostskole. I filmen er de amerikanske militærkadetter. Spiller det noen rolle for filmens budskap?

Fluenes Herre
I boka er Fluenes Herre det grisehodet som Jack gir i gave til monsteret. Når Simon står foran grisehodet, føler han det snakker til ham. Hva er fluenes herre egentlig?


 

Filmstudieark

Forfatter:Sigurd Reppesgård
Klassetrinn: [8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Mediefag , Samfunnsfag , Engelsk , Norsk
Tema:Individ/gruppe, Litteratur på film, Mobbing, Vennskap/respekt
 

Fakta

Forfatter:Sigurd Reppesgård
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen