Filmweb
 
 

Småen


Handlingen:
Småen åpner med en ung kvinne som kommer ut av sykehuset med sitt nyfødte barn. Hun er ikke gift, og ser seg ikke i stand til å ta vare på barnet. Hun legger den lille gutten inn i en bil foran huset til en rik familie, men bilen blir stjålet. Tilfeldigvis er det Landstrykeren som oppdager barnet. Etter forgjeves å ha prøvd å kvitte seg med gutten, gir han opp og bestemmer seg for å beholde ham. Han lager en rekke smarte løsninger for å kunne ta vare på babyen. I mellomtiden har moren angret seg, men oppdager at det er for sent.
Fem år er gått og babyen har vokst opp til en kreativ liten rampegutt. Småen og Landstrykeren har satt i gang en blomstrende forretningsvirksomhet, hvor Småen knuser ruter og Landstrykeren jobber som glassmester. De må likevel være svært så påpasselige overfor politiet. Moren har blitt en berømt sangerinne, og har viet seg til veldedighet mens hun stadig har et håp om å finne igjen sønnen. De treffes tilfeldigvis, men kjenner ikke hverandre igjen.
Plutselig blir småen syk, og doktoren blir innkalt. Han får rede på at Landstrykeren ikke er den egentlige faren, og varsler barnevernet. De kommer for å ta gutten, men Charlie og småen klarer å flykte. Nå har også moren fått vite at småen er sønnen hennes, og hun lover ut en belønning. En nattvakt på et herberge oppdager belønningen og kidnapper Småen fra Landstrykeren. Landstrykeren leter hele natten og morgenen etter småen, før han faller i søvn og begynner å drømme. I drømmen omskapes nabolaget til Paradis, før Landstrykeren brutalt vekkes av en politimann. Politimannen tar Landstrykeren med til moren og Småen, og filmen slutter med denne gjenforeningen.

Arbeidsoppgaver:

Filmens innhold:
Hvorfor gir moren fra seg barnet sitt, og hvorfor angrer hun seg etterpå?
Synes du det er riktig av moren til Småen å kreve å få sønnen tilbake etter fem år?
Hvordan framstilles barnevernet i filmen? Tror du dette er et korrekt bilde av hvordan det var på denne tida? Og hvordan fungerer barnevernet i dag?
Hvilke type arbeid har Småen og Charlie? Synes du dette "arbeidet" er riktig og/eller morsomt?

Filmkunnskap:
Følelser er en viktig del av Småen. Hvordan formidles følelsene i filmen, hvordan forstår vi når karakterene er glade, triste eller redde? Siden filmen ikke har lyd, kan de jo ikke fortelle oss dette med vanlige ord. På hvilken måte er dette forskjellig fra en vanlig "snakkefilm".
Scenen der Småen blir tatt vekk fra Landstrykeren av barnevernet, er både rørende og dramatisk. Hva er det som gjør denne scenen så trist?
Hvordan synes du drømmescenen fungerer i filmen? Passer den inn i eller bryter den med historien som blir fortalt?

Oppvekst:
Hvordan var det å være enslig forelder i USA og Norge på tjuetallet, både økonomisk og moralsk? Hva slags ordninger har vi i dag for enslige foreldre?
Hvordan tror du det var å være foreldreløs på denne tida, og på hvilken måte tror du det er annerledes i dag?
Kan du finne likhetstrekk mellom filmen og Charles Chaplins eget liv?
Vet du om andre filmer eller fortellinger om foreldreløse barn? Fortell kort om en eller flere av disse.


 

Filmstudieark

Forfatter:Tonje Hardersen
Klassetrinn: [1. - 4. trinn, 5. - 7. trinn, 8. - 9. trinn, 10. trinn, Videregående]
Fag: Samfunnsfag , Engelsk
Tema:Historie, Oppvekst/familie, Kunst
 

Fakta

Forfatter:Tonje Hardersen
 
 
 
 
 
Norsk Filminstitutt
Adresse Oslo: Dronningens gate 16 0152 Oslo, +47 22 47 45 00
Adresse Bergen: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen